VVV-Venlo keert na dertien jaar terug.

Voor het eerst sinds 2002, het jaar waarin Fortuna Sittard degradeerde en een langdurig gevecht aanging met het dreigende faillissement, is de provincie Limburg weer met twee clubs vertegenwoordigd in de eredivisie : Roda JC en VVV-Venlo.

De promotie is een prestatie van formaat, vooral omdat de ploeg het seizoen begon met de nodige onzekerheid. De excentrieke Duitse trainer Herbert Neumann (ex-Anderlecht) werd vervangen door André Wetzel, die als hoofdcoach weinig ervaring had. De beste speler, middenvelder Marcel Meeuwis, vertrok naar Roda JC. Met een ploeg zonder nationaal aansprekende voetballers eindigde VVV op een tweede plaats. Wetzel koos, in tegenstelling tot de meeste teams uit de eerste divisie, voor traditioneel Nederlands voetbal, met vleugelaanvallers en liefst een nummer tien achter de spitsen.

De beleidsbepalers spraken hun vertrouwen uit in regiospelers : Frank van Kouwen, Sjors Verdellen, Rachid Ofrany, Niels Fleuren, Leon Kantelberg, Dirk-Jan Derksen, Bas Jacobs, Willem Janssen en Edwin Linssen. Een wereld van verschil met buur Roda JC, dat zich de laatste jaren ontwikkelde tot een reservaat van voetballers uit Afrika, België en Oost-Europa.

Het jammerlijke voor VVV is dat Roda JC probeert het elftal weer een nationaal gezicht te geven. De dragende spelers Van Kouwen en Janssen verhuizen deze zomer naar Kerkrade. De club denkt het budget te kunnen opkrikken van 3,5 naar 6,5 miljoen euro. Dat is nog altijd minder dan degradant RKC afgelopen seizoen. Ook zullen ze zich moeten roeren op de transfermarkt, want AhmedAmmi trekt naar NAC en doelman Rein Baart naar NEC. De terugkerende Paul Jans heeft net als Sandro Calabro en onze landgenoot Kevin Begois (ex-doelman van KV Mechelen) weinig ervaring.

Bijkomend nadeel is dat VVV nooit meedeed aan allerlei modernismen. Hoewel er vergevorderde plannen zijn om een nieuw stadion te bouwen, bleef de club vooralsnog De Koel trouw. Door de ligging in een kuil heel imposant en fraai verbouwd, maar het kan slechts worden gevuld door zesduizend toeschouwers. FRéDéRIC VANHEULE

Nederland

Oranje, met debutant Andwelé Slory (Excelsior), klopte in Seoel tijdens een rommelig oefenduel Zuid-Korea met 0-2. Rechtsbuiten Rafael van der Vaart scoorde tweemaal, waarvan één op strafschop. Ook Orlando Engelaar (27, ex-Genk, nu FC Twente) speelde als invaller zijn eerste interland.

Foppe de Haan gaat met zes spelers ( Kenneth Vermeer, Daniël De Ridder, Arnold Kruiswijk, Ron Vlaar, Ismail Aissati en Haris Mendunjanin) van de succesploeg van 2006 op jacht naar een nieuwe Europese titel voor Oranje.

AZ is ervan overtuigd met aanvaller Ari (21), die voluit Aricles da Silva Ferreira heet, de volgende Braziliaanse revelatie te hebben binnengehaald. De ploeg van Maarten Martens en Moussa Dembele betaalde 4,4 miljoen euro voor de spits van het Zweedse Kalmar FF, die voor vijf seizoenen tekende.

RKC besloot het contract van Erwin Lemmens niet te verlengen. Drie dagen na de degradatie maakt coach Mark Wotte bekend dat hij opstapt. Hij nam dat besluit omdat aan de doelstelling, handhaving op het hoogste niveau, niet werd voldaan.

NAC nam middenvelder Tim Gilissen (24) over van Go Ahead Eagles.

Eljero Elia, een twintigjarige snelle rechtsbuiten van ADO Den Haag, speelt de komende drie seizoenen voor FC Twente.

Routinier Rob Maas (37), een middenvelder, en Heracles werden het eens over een nieuwe eenjarige verbintenis.

Jerold Promes (23) tekende voor twee jaar bij Sparta. De centrale verdediger, die in februari 2005 een zware knieblessure opliep, komt over van AZ en doorstond de medische keuring.

Vitesse slaagde erin om ADO Den Haagspits Santi Kolk (25) in te lijven, door het betalen van een afkoopsom. Hij zette zijn handtekening onder een vierjarige verbintenis.

Peter Boeve keert terug in het betaalde voetbal. FC Omniworld strikte hem voor een seizoen. Oud-international Peter van Vossen (ex-Beveren en Anderlecht) zal Boeve assisteren.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content