Als hij zijn prestaties van in de vriendschappelijke wedstrijden bevestigt, kan Demba Ba uitgroeien tot een revelatie.

Op 25 mei, de dag van zijn 21ste verjaardag, tekende Demba Ba – een kolos van 1,90 meter en 81 kilogram – zijn contract bij Moeskroen. Dat deed weinig stof opwaaien, want hij is de zoveelste speler uit het Franse amateurkampioenschap die in de Belgische competitie probeert te bewijzen hoe sterk het Franse voetbal in de breedte wel is. Ook nu is hij voor de meeste voetballiefhebbers nog een nobele onbekende, hoewel hij in de eerste oefenwedstrijd in de voorbereiding tegen eersteprovincialer Eernegem al meteen wel de auteur was van het enige doelpunt. Hij maakte echter vooral indruk in de laatste algemene repetitie : een wedstrijd tegen Kortrijk waarin hij drie keer scoorde in één helft. Eén van die goals was een atoomschot vanop ruim dertig meter dat pardoes in de winkelhaak belandde.

Ba heeft de Franse nationaliteit maar heeft Senegalese roots. “Mijn vader was een visser die naar Frankrijk emigreerde in de hoop op een beter bestaan voor hemzelf, maar vooral voor zijn zeven kinderen, vijf jongens en twee meisjes. Hij vond werk bij Renault, maar werd jammer genoeg het slachtoffer van een arbeidsongeval en vandaag is hij invalide.”

Ba groeide op in een Parijse voorstad maar verhuisde later met het hele gezin naar Le Havre. “Van kindsbeen af voetbalde ik op straat. Vaak tegen de vrienden van mijn oudere broer. Zoals bekend kan het geen kwaad je te meten met spelers die iets ouder en sterker zijn. Daarvan leer je veel. Ik wilde me in de eerste plaats goed amuseren en daarom heb ik nooit in een opleidingscentrum gezeten. Toen ik echter tussen mijn zeventiende en mijn achttiende vaststelde dat ik er toch wat van kon, heb ik alles op het voetbal gezet. Mijn moeder zag dat eerst absoluut niet zitten, maar nu is ze blij dat ik mijn brood kan verdienen met wat ik het liefste doe.”

Als je hem vraagt wat hem deed besluiten louter voor het voetbal te kiezen, verwijst Ba vooral naar zijn raadgever AlexGontrand. “Die zei altijd dat ik goed bezig was en ik had die aanmoedigingen nodig. Tegelijk weet ik dat ik nog hard moet werken om me verder te ontwikkelen. Als je alleen op straat hebt gevoetbald, biedt dat wel voordelen, maar je mist toch ook een stuk clubopleiding. Alex Gontrand heeft alles geprobeerd om me bij een club onder te brengen. Zo had ik twee jaar geleden contact met Amiens, maar de trainer zou opstappen en kon geen beslissingen nemen voor rekening van zijn opvolger. Uiteindelijk belandde ik bij vierdeklasser Rouen en ik speelde er een vrij behoorlijk seizoen. Alex Gontrand is ondertussen verhuisd naar het zuiden van Frankrijk, maar hij blijft me met raad en daad bijstaan.”

Hoe is hij dan uiteindelijk bij Moeskroen beland ? “Eind vorig seizoen stelde StéphanePauwels, die als scout voor Metz werkte, me voor aan de club uit Lotharingen. Maar bij Metz wilde men het risico niet nemen om een jonge onbekende speler aan te werven. Pauwels heeft me dan ook in België aanbevolen. Ik heb Moeskroen bezocht en had een gesprek met de sportief directeur, Alain Tirloit. Dat volstond voor mij om snel te beslissen. Ik vind dat er hier een warme en sympathieke sfeer heerst. Bovendien speelt Moeskroen in de eerste klasse en Metz maar in tweede. Ik ken de Belgische competitie niet, en ik ben zelf ook niet bekend. Dat is volgens mij een voordeel. Ik zal kunnen verrassen en er ligt geen druk op mij.”

In de voorbereiding scoorde Ba zowel via afstandsschoten als na snelle doorbraken. “Ik denk dat techniek en snelheid mijn grootste troeven zijn. Mijn schot is goed als ik er niet te veel over nadenk. Als ik voortdurend met de gedachte in het achterhoofd zit dat ik moet scoren, kunnen mijn doelpogingen wel eens aan de cornervlag belanden.”

DANIEL DEVOS

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content