FC Nantes zit al aan zijn derde trainer.

Bij de werkgever van Luigi Pieroni komt er maar geen einde aan de crisis. Voor de tweede keer dit seizoen zegde het bestuur zijn coach de wacht aan. Nadat eerder al Serge Le Dizet vervroegd moest opstappen, is het nu de beurt aan Georges Eo om de rekening te betalen voor de slechte resultaten. Voorzitter Rudi Roussillon benoemde een trainersduo : assistent-trainer Michel Der Zakarian en technisch directeur Japhet N’Doram. “Allebei vechters, die over heel wat competenties beschikken. En bovendien kennen ze het huis bijzonder goed”, verduidelijkte de voorzitter zijn keuze.

Toch vragen heel wat mensen zich af of dit wel de goede oplossing is. “De breuklijn met het verleden, waar de voorzitter het over heeft, zie ik met dit duo niet”, verklaarde gewezen succestrainer Jean-Claude Suaudeau. Anderen wijzen erop dat N’Doram het er als scout niet zo best vanaf bracht. De oud-spits richtte zich vooral op de Europese markt. In een gesprek met de krant Ouest France pleitte N’Doram echter verzachtende omstandigheden en legde ook de vinger op de wonde. “We bewezen al goed te kunnen voetballen, maar houden het niet lang genoeg vol. De spelers begrijpen elkaar niet altijd goed. Ze zijn ook niet bijster complementair en verleerden om zonder bal te spelen. Dit team moet het van zijn inzet hebben, maar heeft dat aspect niet voldoende onder de knie of ziet er niet voldoende het nut van in.”

De terugval van FC Nantes, dat in 1995 en 2001 nog de titel veroverde, is al een tijdje aan de gang. Sinds de club in 2001 werd overgenomen door Socpresse volgden zes verschillende trainers elkaar op, terwijl de club voordien slechts vier coaches had in 35 jaar. De beproefde strategie van Suaudeau of Reynald Denoueix, die bewust de kaart van de jeugd trokken, wordt niet meer gevolgd. Dit seizoen was Dimitri Payet de enige speler uit het opleidingscentrum die kon doorstoten.

Het gebrek aan persoonlijkheid van Georges Eo en het gemis aan clubliefde van de spelers, worden ook aan de kaak gesteld. Een vroegere spits van het team liet in L’Equipe optekenen dat het ontoelaatbaar was dat Pieroni bij zijn vervanging tegen Valenciennes dadelijk naar de kleedkamers trok. “Spelers moeten leren hun ego in hun zak te steken. Het is hoog tijd dat ze beseffen dat het niet is omdat ze veel verdienen, dat ze ook goede voetballers zijn.”

PSG geraakt onder Paul Le Guen stilaan op dreef. Het boekte op een week tijd drie overwinningen. Het was van september 2006 geleden dat de ploeg nog eens twee keer na elkaar zegevieren. Afgelopen weekend werd de opmars verder gezet, door AS Nancy met 0-3 simpel opzij te zetten. Opvallend : bij het UEFA Cupduel tegen AEK Athene (0-2) begonnen de vedetten Marcelo Gallardo, Jérôme Rothen (die in een centrale rol beter aan zijn trekken komt) en Pedro Miguel Pauleta gespaard.

De Franse profliga besliste om, ter wille van de voetbalprogramma’s op televisie, vanaf volgend seizoen meer wedstrijden op zaterdagavond te laten spelen. Dat betekent dat clubs die nog in de UEFA Cup actief zijn 48 uur na hun Europese wedstrijd al opnieuw in de wei moeten voor de competitie.

Batefimbi Gomis, de spits van Saint-Etienne, werd verkozen tot speler van de maand januari. De invaller greep immers met beide handen de kans die hem werd geboden door het vertrek van Frédéric Piquionne naar Monaco. Toch verloor Saint-Etienne zijn laatste vier partijen.

Toulouse is tot nu toe het beste team van de terugronde.

Rennes kan prat gaan op een uitstekende reeks op verplaatsing : twee gelijke spelen en drie overwinningen.

Lyon lijkt de vormcrisis achter zich te hebben gelaten. Het versloeg Rijsel met 1-2.

SVV

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content