De Poolse schansspringer Kamil Stoch (31) begon het seizoen zoals het vorige eindigde: met een zege. Maar de Duitsers liggen op de loer.

In februari zweefde Kamil Stoch in Pyeongchang op de grote schans naar zijn derde individuele olympische titel. Tijdens het openingsweekend van het nieuwe Wereldbekerseizoen bewees de Pool dat hij ook dit seizoen de te kloppen man is. In zijn thuisland leidde hij de Poolse ploeg in een rechtstreeks duel met Richard Freitag naar een nipte teamoverwinning tegen Duitsland.

Vorig seizoen won de 31-jarige Pool acht Wereldbekermanches en schreef hij voor de tweede keer de eindzege (na 2013/14) op zijn naam. Op het Vierschansentoernooi verdedigde hij met succes zijn titel en tekende voor een unicum: Stoch was de sterkste in Oberstdorf, Garmisch-Partenkirchen, Innsbruck én Bischofshofen. ‘Beter doen is zo goed als onmogelijk, maar ik wil het wel proberen’, zei de Pool, die in 2004 debuteerde, onlangs in de Tiroler Tageszeitung. ‘Ik heb mezelf geen echte doelen gesteld. Het belangrijkste is dat ik overal voor de zege kan mee springen en – vooral – er nog elke dag plezier aan beleef.’

Zijn grootste concurrenten komen uit het Duitse kamp. Olympisch en wereldkampioen Severin Freund (30) was er vorig seizoen met gescheurde ligamenten niet bij, maar maakte de voorbije weken op training een goede indruk, al verwacht bondscoach Werner Schuster vooral veel van de jonge oppergod Andreas Wellinger. Nog altijd maar 23 jaar, maar: olympisch kampioen met de landenploeg (2014), begin dit jaar in Pyeongchang individueel de sterkste op de kleine schans en twee keer zilver op de grote schans, na de Noorse ploeg en … Stoch.

‘Hij zal nog verbeteren, maar het mag vooral niet te snel gaan. Iedereen moet hem de tijd geven om te groeien’, waarschuwde de bondscoach, die na de Winterspelen vaststelde hoe Wellinger geleefd werd. ‘Ik stuurde hem naar Mexico. Uit de sneeuw en ín het water. Sightseeing en surfen: de beste therapie.’ En nu weer springen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content