Een perfect geborstelde bal in de kruising of een loeiharde kanonskogel in de winkelhaak : vrije trappen kunnen soms kunst zijn. Sport/Voetbalmagazine zette de specialisten van dit moment op een rijtje.

Gebaseerd op de statistieken van de voorbije drie seizoenen én na een eigen evaluatie kwam de redactie van Sport/Voetbalmagazine tot volgende top vijf van vrijetrapspecialisten die nog actief zijn in de Belgische competitie. We legden hen elk dezelfde vijf vragen voor.

1 Favoriete plek om een vrije trap te nemen ?

2 Welke techniek gebruik je bij het trappen ?

3 Hoe heb je de vrije trap tot een specialiteit gemaakt ?

4 Wie is volgens jou de beste vrijetrapspecialist van dit

moment ?

Tom Soetaers {Genk}

Belg, 26 jaar.

De enige Belg in het gezelschap kwam pas dit seizoen opzetten als vrijetrapspecialist. Vorig seizoen, terug in België na vijf seizoenen Nederland, stond hij amper aan het kanon en scoorde hij geen enkele keer, maar dit seizoen zorgde hij met zijn strakke en gekrulde schot al voor drie treffers (tweemaal van op meer dan 35 meter afstand) en tal van assists.

1

“Maakt niet uit. We zijn bij Genk met twee om de vrije trappen te nemen : Thomas Chatelle en ik. Wie zich het best voelt, gaat zijn kans. Ik heb niet echt een voorkeur. Voor een linksvoetige is het wel iets makkelijker als de bal wat rechts van de goal ligt, zodat je hem over de muur kan krullen. Over het algemeen trap ik liever van wat verder, omdat de muur dan automatisch wat verder staat. De scheidsrechter heeft de neiging om bij ballen rond de zestien ook de muur korter toe te laten.”

2

“Ik neem een vrije trap altijd vol. Je hebt spelers die hem eerder op gevoel plaatsen, maar daar geloof ik niet in : die ballen zijn te zacht en de doelmannen van tegenwoordig zijn zo lenig en krachtig dat ze daar makkelijk bij kunnen. Je moet risico durven leggen in je vrije trap. Vliegt hij in de tribune, oké, pech. Maar blijft hij binnen het kader, dan is ie bijna niet te pakken.”

3

“Het is niet zo dat ik nu ineens beter trap dan vroeger, het enige verschil is dat ik ze nu mág trappen. Bij Ajax kon ik dat ook al, maar daar mocht ik niet en vorig jaar bij Genk ook niet. Het vertrouwen is er nu en dat uit zich vaak in zulke dingen zoals vrije trappen die perfect lukken. Ik oefen er nog elke week op, met een plastieken muurtje voor mijn neus.”

4

“In België beschouw ik Balaban als nummer één. Hij kan van heel ver en van kortbij raak schieten.”

Bosko Balaban {Club Brugge}

Kroaat, 28 jaar.

De spits van Club toont al enkele jaren op rij dat hij een specialist van de vrije trap is. Meestal van op vrij grote afstand. In zijn eerste seizoen in België (2004/05) maakte hij op die manier twee doelpunten, het seizoen erna trof hij opnieuw tweemaal raak en dit seizoen staat de teller van Balaban al op drie.

1

“Die heb ik niet echt. Als het wat mee zit, kan je immers van op elke plek scoren. Meestal ga ik ervan uit dat een vrije trap binnen gaat, maar soms denk je : van hieruit lukt het nooit en dan verdwijnt de bal toch tegen de netten. Als ik dan toch een favoriete plek moet aanduiden, kies ik voor een beetje on the left side. Mijn mooiste vrije trap in België maakte ik zo tegen Gent, van op dertig meter.”

2

“Soms met de binnenkant van de voet, soms met de buitenkant. Dat hangt af van de hoek. Als het van ver is, neem ik hem eerder met de wreef, zo neemt hij de meeste snelheid.”

3

“Als jonge gast trainde ik er nauwelijks op, maar acht of zeven jaar geleden ben ik intensief beginnen oefenen. Elke dag, na elke training, vanuit alle hoeken. Bij Dinamo Zagreb en de Kroatische nationale ploeg sta ik ook al langer bekend als vrijetrapspecialist. Ik moet wel zeggen dat ik het in de Belgische competitie moeilijker vind, omdat er met verschillende merken van bal gespeeld wordt. Bij Club Brugge trainen we met Adidas, maar de meeste andere clubs met Select. Da’s wel eens lastig wanneer je dan tijdens de wedstrijd moet trappen met een andere bal.”

4

“In België is Milan Rapaic de beste. Ik zag hem bij de nationale ploeg al veel uitstekende vrije trappen nemen. Op internationaal vlak is Juninho van Lyon ontegensprekelijk de sterkste.”

Adnan Custovic {Moeskroen}

Bosniër, 28 jaar.

De Bosnische ‘bombardeur’ is geen man van de verfijnde trap, hij moet het hebben van zijn fantastische knal in de voeten. Van de vijf vrijetrapdoelpunten die hij tot nu toe in twee seizoenen Belgisch competitievoetbal maakte, waren er vier van op meer dan 25 meter afstand.

1

“Van op zo’n twintig meter afstand en een ietsje links van doel, dat gaat het best. Wanneer de bal korter bij de zestien ligt, kies ik voor een krachtig schot rechtdoor. Maar ik probeer ook wel eens van op dertig meter te trappen, dan laat ik de bal eerder rond de muur draaien. Dat klinkt misschien onlogisch, maar ik ga ervan uit dat als je de bal van op zestien meter keihard door de muur jaagt, de doelman toch geen tijd heeft om te reageren.”

2

“Van kortbij met de binnenkant. Hoe verder, hoe meer met de bovenkant van de voet, zo kan je meer kracht achter de bal zetten. Een schot moet explosief zijn. Soms proberen trainers mij wel eens te temperen, ze roepen dat ik niet zomaar zonder opwarming naar doel mag knallen op training. Ik kan het echter niet laten, het is sterker dan mezelf.”

3

“Ik ben geboren met een krachtig schot in de benen, daar heb ik nooit inspanning voor moeten doen. Van kindsbeen af was ik in de ban van het Engelse voetbal : niets heerlijker dan een verre knal waar de keeper machteloos naar staat te kijken ! Ikzelf scoor ook het liefst op die manier, door de jaren heen werd het een beetje mijn handelsmerk. Soms blijf ik na training eens vijf of tien minuutjes na om extra op mijn vrije trappen te trainen, maar eigenlijk doe ik er niets speciaals voor.”

4

Tom Soetaers en Bosko Balaban zijn volgens mij dé specialisten van dit moment in België. Op internationaal niveau ben ik altijd hevige fan gebleven van David Beckham, niemand kan zijn stijl kopiëren.”

Milan Rapaic {Standard}

Kroaat, 33 jaar.

Lukte al vijf vrijetrapdoelpunten in onze Belgische competitie. Vooral vorig seizoen bleek de Kroatische international dodelijk efficiënt van buiten de zestien met vier rake pegels. Dit seizoen kwam Rapaic nog niet tot scoren omdat hij zelden speelde.

1

“Aangezien ik linksvoetig ben, neem ik de vrije trappen het liefst wanneer ze – met gezicht naar doel – een beetje meer aan de rechterkant liggen. Bij voorkeur van op zo’n achttien of twintig meter afstand.”

2

“Dat hangt in grote mate van de positie af. Van op grotere afstand trap je meestal met de wreef of de buitenkant van de voet, ligt de bal korter tegen het doel dan neem je hem met de binnenkant van de voet.”

3

“Ik denk dat ik voorbestemd was om in vrije trappen uit te blinken. Ik heb er nooit specifiek op moeten trainen. Als kind amuseerde ik me met mijn vrienden om een beetje naar doel te schieten, al vlug bleek dat mij dat bijzonder goed afging. Het voelde eigenlijk altijd al heel natuurlijk aan. Na training blijf ik altijd wat balletjes trappen met de ploegmaats, en nog steeds beschouw ik het als puur amusement.”

4

“Ik geef niet graag namen, maar als ik dan toch iemand in de Belgische competitie moet noemen, zou ik zeggen : ik ! ( lacht) Nee, serieus nu, ik denk dat Bosko Balaban op dit moment dé specialist is. Ik heb hem al vaak bezig gezien bij de nationale ploeg en hij kan het zeker. Internationaal vind ik Juninho van Lyon de beste.”

Mbark Boussoufa {Anderlecht}

Marokkaan/Nederlander, 22 jaar.

Boussoufa leerde het vak bij Gianfranco Zola en Chelsea, waar hij uren de bewegingen van de grootmeester bestudeerde. Sinds hij via Gent in onze eerste klasse terechtkwam, scoorde de technisch vaardige Marokkaan viermaal op rechtstreekse vrije trap. Daarnaast heeft hij een patent op scherp aangesneden voorzetten.

1

“Ik neem ze het liefst zo kort mogelijk rond de zestien meter, wat in mijn ogen wel moeilijker is dan van ver. Of de bal links of rechts voor doel ligt, maakt op zich weinig uit, ik kan van beide kanten trappen naar doel. Ik kijk altijd eerst naar de positie van de doelman en afhankelijk daarvan kies ik mijn hoek. Meestal leg ik hem in de hoek achter het muurtje, maar het kan even goed centraal zijn, zoals tegen Charleroi vorig jaar.”

2

“Ik lift de bal met de binnenkant van de voet. Dat heeft tot effect dat de bal eerst stijgt over het muurtje en nadien pijlsnel daalt. ( grijnst) Dat heb ik gepikt van Gianfranco Zola bij Chelsea, die deed dat ook zo. Wanneer je, zoals Balaban, liever van verder trapt, raak je de bal met de wreef van de voet.”

3

“Specialist worden in vrije trappen is vooral een kwestie van heel veel oefenen. Ik heb al gehoord dat Juninho van Lyon nog steeds twee keer per week anderhalf uur specifiek traint op zijn vrije trappen. Dat is aan het resultaat te zien. Ik moet toegeven dat ik bij Gent meer oefende dan nu bij Anderlecht, Georges Leekens is iemand die erg veel belang hecht aan stilstaande fases. Bovendien mag ik bij Anderlecht veel minder vaak een vrije trap nemen. Dat is niet enkel omdat die rol verdeeld wordt onder een aantal spelers, maar ook omdat de tegenstander veel minder fouten maakt rond de zestien meter tegen Anderlecht. Het valt me op dat ik bij Gent veel vaker de kans kreeg om van rond de zestien naar doel te trappen.”

4

“In België vind ik Balaban niet slecht. Hij en Rapaic zijn de besten die er in deze competitie rondlopen.”

De houding van Beckham

De top drie van Zetterberg

door matthias stockman

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content