Ron Jans wil van FC Groningen een stabiele middenmoter maken.

In alle stilte slaagde de 46-jarige Ron Jans er dit seizoen in om het degradatiespook te verdrijven en de kritische achterban van FC Groningen tot rust te brengen. In NRC Handelsblad vertelde de leraar Duits, die al twee jaar de club onder zijn hoede heeft, dat hij “een tunnelvisie” ontwikkelde. “Ik leg zo min mogelijk regels op van bovenaf. Ik probeer heel transparant te zijn, zó open dat sommige jongens het niet kunnen geloven. Die waren een strenge leermeester gewend. Ik geloof heilig in het harmoniemodel. Wanneer een speler vader wordt, ga ik ook altijd op kraambezoek. Toen Martin Drent begin dit jaar voor de derde keer papa werd, mocht hij me midden in de nacht wakker bellen.”

Bijna stiekem stelde Jans een mental coach aan, die hem op afstand van psychologische adviezen voorziet. “Het gaat in feite om een coach van de coach. Ik wil zo veel mogelijk rendement halen uit de groep. Alle kleine beetjes kunnen daarbij helpen.” Verder heeft hij thuis boeken van de Amerikaanse basketbalgoeroe Phil Jackson. “Maar ik train voornamelijk op mijn gevoel. Ik werk in blokken : om de zes weken hetzelfde programma. Zo worden de spelers steeds sterker tijdens het seizoen. Nadeel is dat de revaliderende spelers aangepaste trainingsschema’s nodig hebben. Anders belanden ze in een vicieuze cirkel.”

Jans noemt zichzelf graag “een praktijkman die zijn theoretische kennis niet verwaarloost.” Hij hekelt de toegenomen zakelijkheid in het voetbal en vreest een almaar groeiende commercie. “Voetbal is een sport van de mensen. Dat moet zo blijven. Ik sta open voor invloeden van buitenaf – misschien kunnen we experimenteren met het afschaffen van de buitenspelregel – maar ik ben bijvoorbeeld geen voorstander van collectieve krachttraining. Mijn spelers moeten geen klerenkasten worden.”

Hij heeft bij FC Groningen nog een contract tot 2006. “Ik wil mijn missie voltooien : van een degradatiekandidaat een stabiele middenmoter maken. We zijn op de goede weg.” (FV)

Phillip Cocu (PSV) speelde tegen Panathinaikos zijn honderdste Europese wedstrijd. Michael Mols (FC Utrecht) werd door de aanklager betaald voetbal voor vijf wedstrijden geschorst na zijn elleboogstoot aan Milan Berck Beelenkamp. Rafael van der Vaart is niet langer aanvoerder van Ajax. Hij weigerde tegen Bayern München als hangende linkerspits te spelen. Tomas Galásek neemt de aanvoerdersband over. (FV)

TOPSCHUTTERS : 1. Kuijt (Feyenoord) 13 goals ; 2. Kalou (Feyenoord) 11 goals ; 3. Perez (AZ), Huntelaar (Heerenveen) 10 goals ; 5. Boussaboun (NAC) 9 goals.

FV

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content