Wordt de manier waarop Beerschotdoelman Stijn Stijnen anderhalve week geleden tekeerging tegen scheidsrechter Bart Vertenten een beslissend element in de degradatiestrijd? Zaterdag bleef Stijnen, een sterkhouder van de Ratten, aan de kant door een schorsing na zijn gedrag tegenover Vertenten. Koen Van Langendonck, Stijnens doublure, die zich eerder al niet erg secuur toonde, stapelde de missers op. Rechtstreekse concurrent Lierse won daardoor met 1-3 en nam drie punten voorsprong op Beerschot, dat nu weer voorlaatste staat.

Eerder deze maand koketteerde Stijnen in een krant nog met zijn engagement voor Beerschot, hij zei dat hij er zelfs op let dat de verwarming niet nodeloos aanstaat. In Leuven ging hij tierend neus aan neus staan met de ref en porde hij Vertenten nadat die hem een rode kaart had gegeven vanwege handspel buiten het strafschopgebied. Achteraf kreeg Stijnen een schorsingsvoorstel van twee speeldagen, één voor het handspel en één voor zijn reactie. Hij aanvaardde dat niet. De Geschillencommissie van de voetbalbond verhoogde de straf tot vier speeldagen: één voor het handspel, drie voor de reactie. De Geschillencommissie Hoger Beroep liet de schorsing voor het handspel vallen, maar behield die voor de reactie. Het is dus louter door zijn gedrag dat Stijnen zaterdag niet mocht spelen en ook de twee resterende duels van de reguliere competitie mist.

Bij de Geschillencommissie kreeg Stijnen advocaat Lukas De Smet aan zijn zijde, van het kantoor Lovius in Leuven, waarmee Beerschotvoorzitter Patrick Vanoppen eerder al samenwerkte. Trainer Jacky Mathijssen zei achteraf in Het Laatste Nieuws over de verdediging: “Die is niet goed gevoerd, anders zou de straf niet van twee naar vier dagen gegaan zijn zonder extra argumentatie.” Bij de Geschillencommissie Hoger Beroep werd Stijnen bijgestaan door Dirk De Maeseneer, ook van Lovius.

Tijdens de match in Leuven leek er sprake van verzachtende omstandigheden voor Stijnen: in zijn degradatiestrijd stond Beerschot weer op achterstand en in een voorafgaande fase was niet direct duidelijk of tegenspeler Karel Geraerts de bal met de arm had geraakt. “Dat speelde voor een stuk mee,” zegt Dirk Vermeersch, voorzitter van de Geschillencommissie, “anders was de straf mogelijk nog strenger geweest.” Vertenten, met wiens rapport de commissies rekening hielden, stelt:”Ik kan begrijpen dat een speler zijn ongenoegen uit, maar er zijn grenzen.” Of Stijnen gescholden heeft, zegt Vertenten niet te weten.

Bij de strafbepaling hield de Geschillencommissie in haar verslag ook rekening met het belaste disciplinaire verleden van betrokkene. Dat eerdere schorsingen van Stijnen vaak veeleer te wijten waren aan een agressieve speelwijze dan aan het belagen van scheidsrechters doet niet ter zake, zegt Vermeersch. “Maar het persoonlijke strafblad speelt wel altijd een grote rol.” Zo verklaart Vermeersch ook dat Anderlechtspeler Sacha Kljestan onlangs voor een elleboogstoot maar één speeldag effectief geschorst werd.

Op de vraag of zijn commissie met de sanctie voor Stijnen een voorbeeld wilde stellen, antwoordt Vermeersch: “Je zou het zo kunnen zeggen, al wordt elk geval apart bekeken.” De vraag rijst of zo’n signaal niet beter preventief bij de start van een seizoen gegeven wordt. “Het is niet zo”, aldus Vermeersch, “dat we dit nu anders interpreteren dan in het begin van het seizoen.” Stefan Van Loock, woordvoerder van de voetbalbond, zegt: “Een voorbeeld stel je het best als iets zich aandient. En de mensen die hierover beslissen, doen dat in eer en geweten, ongeacht welke matchen er nog zijn en om welke ploeg het gaat. De commissie is onafhankelijk, niemand heeft clubbindingen.”

Mathijssen wacht nu een lastig vraagstuk: stelt hij tegen Waasland-Beveren en Cercle Brugge Van Langendonck weer op of kiest hij voor derde doelman Stefan Deloose, die op het Kiel nog niet in actie kwam? Deloose, 23, zat tot vorig jaar bij Lokeren, waar hij in twee competitiematchen meedeed. Van Langendonck, ook 23, werd vorig jaar door ex-sportief coördinator Chris Van Puyvelde weggeplukt bij derdeklasser Bocholter VV.

DOOR KRISTOF DE RYCK

“Er zijn grenzen.” scheidsrechter Bart Vertenten

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content