Belg, geboren op 7 april 1981 in Hasselt. 1,89 m, 88 kg. Geanalyseerd door Dany Verlinden.

D any Verlinden: “Zijn kwaliteit is zeker zijn grote wedstrijdmentaliteit. Hij wil altijd winnen, ook op training. Heel sterk man tegen man, maar ook op de lijn. Hij legt zich heel goed, zit er zelden naast.

“Hij kwam hier op zijn negentiende, uit eerste provinciale. De eerste indruk was: hier is véél werk aan. Maar vier, vijf jaar later stond hij al in de ploeg en was hij international. In het begin ging het voor hem veel te snel. Hij sloeg alles weg, echt álles. Dan moet je er toch op hameren dat hij ook ballen moet pakken. Dat heeft hij heel snel opgepikt.

“Ik probeer zo weinig mogelijk te vergelijken met mijn tijd. Het gaat nu veel sneller en er is veel meer druk van buiten uit. Meer camera’s, meer media … Ik was zelf ook geen doelman die veel uitkwam. Alleen als ik zeker was, en dat zeg ik Stijn ook. Zeven keer uitkomen en ernaast zitten, dat heeft geen nut. Stijn heeft zijn lengte mee en komt wel meer dan ik, zonder te overdrijven.

“Stijn is groot, van een moderne keeper wordt dat verwacht. Maar het kan anders. Copa is geen reus, Gillet evenmin. Met snelheid en een goeie detente kun je veel goedmaken. In mijn ogen blijft toch het belangrijkste voor een doelman dat hij een bal kan pakken.

“Zijn werkijver. Als hij iets graag doet, niks op aan te merken. Laat je hem iets doen wat hem minder zint, dan zal hij het direct zeggen. Af en toe krijg ik wel eens te horen: ‘Ik heb jou ook nog weten trainen hoor.’ Daarop moet ik altijd antwoorden: ‘Oké, maar ik was er toen al 35, jij bent een twintiger.’ Wedstrijdjes op training, dat doet hij het liefste. Daarin zit ook alles voor een doelman. Hij is laat doorgebroken. Als hij gespaard blijft van blessures en zich goed verzorgt, kan hij makkelijk tot zijn 35e mee.

“Stijn is impulsief en heeft een grote mond. Hij zegt wat hij denkt en soms denk ik: ‘Stijn, je zou beter eerst eens nadenken.’ Hij zegt tegen iedereen vlakaf wat hij denkt. De ene kan daarmee lachen, een andere denkt: het is Stijn … Het wordt aanvaard, maar hij flirt dikwijls met de rand van het toelaatbare. Net niet erover, soms net wel. Die beslissing om te stoppen als Rode Duivel bijvoorbeeld, ik had het zo niet gedaan. Maar dat is Stijn: als ze hem raken, kan hij raar uit de hoek komen.

“Sinds hij titularis is, is hij een van onze betere spelers. Heel regelmatig, nooit flaters. Iedere keeper maakt wel eens een verkeerde inschatting, maar dat noem ik geen flaters. Uitkomen en tien minuten te laat zijn, dat zijn inschattingsfouten, geen flaters zoals een bal lossen of door handen of benen laten.

“Zijn rendement ligt heel hoog. Kan dat nog hoger? Ik weet het niet. Met nog meer ervaring zal hij nog betere matchen gaan spelen. Of hij echt het niveau dat hij de voorbije jaren haalde, nog kan opkrikken? Dan moet je van goeden huize komen.”

door peter t’kint

“Als ze hem raken, kan hij raar uit de hoek komen.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content