Van een regent lichamelijke oefening mag je misschien verwachten dat hij redelijk wat tijd spendeert aan het kijken naar sport op televisie, maar dat geldt duidelijk niet voor Stijn Meert. “Ik probeer vooral de hoogtepunten mee te pikken”, poneert de 29-jarige linkerflankspeler. “Bijvoorbeeld zoals onlangs nog de ontknoping van de formule 1, zonder daarom supporter te zijn van Kimi Räikkönen, Lewis Hamilton of Fernando Alonso. Catalogeer dat maar als pure interesse. Ik hou wel van moto’s, wagens en snelheid. In het verleden, via een goede vriend, had ik zelfs een bepaalde sympathie voor Ayrton Senna. Hij was een hevige fan, die echt alles verzamelde. Die passie nam ik wat over. Ik trok nog naar het circuit van Francorchamps voor de F1 en de 24 uur van Zolder. Maar sinds zijn dood verminderde die belangstelling serieus. Ik zal nooit thuisblijven voor een race van twee uur. Momenteel heb ik geen sportfiguren waar ik serieus naar opkijk.”

Ook het wielrennen kan hem bekoren. “Sommige koersen dan”, beweert Meert. “Vooral de bekendste klassiekers, zoals de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix, of de Ronde van Frankrijk én natuurlijk de laatste vijftig kilometer van het WK. De Ronde zie ik het liefst op het parcours, met kameraden of mijn ploegmaats, maar soms ook in mijn luie stoel voor tv. We maken er al enkele jaren een vaste gewoonte van om de Ronde, het evenement van het jaar voor de Belgische wielerliefhebber, live mee te maken. Die sfeer op die bergjes en hellingen, je moet het echt eens meegemaakt hebben. ( lacht) Echt waar, zelfs ik kreeg er al koude rillingen van.”

Bizar : voetbal op tv behoort weinig tot niet tot zijn interessesfeer. “Ik ben al elke dag en bijna heel mijn leven met die sport bezig”, stelt hij. “Ik voetbal bijzonder graag, blijf het de max van een sport vinden, maar niet om naar te kijken. Behalve eens een avondje Champions League, met vrienden. Voor de ambiance en de gezelligheid, zoals vorig seizoen bij de finale tussen AC Milan en Liverpool. Maar dan moeten daarover duidelijke afspraken worden gemaakt, dat ik me daarop kan instellen. Probleem blijft dat er tegenwoordig weinig goede en spektakelrijke duels zijn.”

Meert bekent dat hij op Eurosport wel eens vluchtig naar boksen of tafeltennis kijkt. “Enorm boeiend”, vervolgt hij. “Zelfs golf. Ik ken daar niks van, maar om te kunnen meepraten met Geert De Vlieger blijf ik wel eens hangen. Maar dé tv-sport bij uitstek is toch rugby : eerst de tegenstander fel onderuithalen en daarna gewoon mekaar in de armen vallen. ( lacht) Als voetballers zijn wij vergeleken daarbij een bende watjes.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content