Van de basisploeg die vorig seizoen negende werd én play-off 2 won, zocht alleen Depoitre (AA Gent) andere oorden op. Twee Anderlechthuurlingen – Canesin en Lukaku – werden definitief overgenomen, terwijl technisch directeur Devroe de ruggengraat van de club met een contractverlenging beloonde en met de transfers van Hoefkens (35), Coulibaly (34) en Ruytinx (33) ervaring en grinta aan de kern toevoegde. Bij Rijsel kon Coucke, volgend seizoen met Etixx hoofdsponsor van de Noord-Franse club uit de Ligue 1, de 20-jarige Ruiz losweken, een Costa Ricaanse flankaanvaller die twee seizoenen geleden bij Mouscron-Peruwelz schitterde. Mushekwi, eerste vervanger voor Depoitre, voetbalt volgend seizoen wellicht opnieuw in Zuid-Afrika en werd door de Kroatische jeugdinternational Blazevic vervangen.

VERDEDIGING

Ovono, die vorig seizoen uitstekend debuteerde, krijgt ook straks de voorkeur op Dumesnil en nieuwkomer Chopin (20 jaar, RC Lens), maar met de Afrika Cup in het vooruitzicht zal de club zijn Gabonese doelman tussen september en november (voorrondes) en misschien in januari (eindronde) enkele wedstrijden moeten missen. Kapitein Luissint blesseerde zich tijdens de voorbereiding aan de heup en quadriceps en werd inmiddels geopereerd, zodat Hoefkens op de rechterflank (voorlopig) op een basisplaats mag rekenen. Centraal zijn Brillant en Schmisser de vaste waarden, op de linkerkant krijgt Jordan Lukaku – van zijn liesblessure verlost – de voorkeur op Hempte.

MIDDENVELD

Jali, vijftien caps bij Zuid-Afrika,is de controlerende middenvelder op rechts, met naast zich Siani – dé revelatie van vorig seizoen – die iets hoger speelt. Eerste alternatief voor het controlerende duo is De Schutter, die een nieuwe overeenkomst voor twee seizoenen (en twee jaar met optie) tekende, al werd de polyvalente Oost-Vlaming vorig seizoen ook geregeld als rechter- en zelfs linkerflankverdediger uitgespeeld.

Centraal op het middenveld en kort achter de diepe spits moet een herboren Canesin – vorig seizoen geblesseerd in Oostende gearriveerd – ook straks de lijnen uitzetten, op de rechterflank rekent KVO op de flitsen en vista van Berrier, tijdens play-off 2 aan de schouder geopereerd. In de veldbezetting van Vanderbiest speelt de linkermiddenvelder iets hoger dan het duo Canesin-Berrier en wordt het kiezen tussen de ervaren Ruytinx, in wezen een diepe spits, en de jonge huurling Ruiz, van nature een flankspeler.

AANVAL

Blazevic, amper achttien jaar en in de jeugdreeksen van Hajduk Split weggeplukt, maakte tijdens een testperiode in de lente een goede indruk en tekende een overeenkomst voor drie seizoenen. De polyvalente Kroaat, die ook op de flanken uitgespeeld kan worden, is wellicht nog te groen om negentig minuten het gewicht van de aanval te dragen. Coulibaly, 34 jaar maar zelden langdurig geblesseerd, is bijna elke seizoen goed voor tien goals, maar is nog belangrijker als balvaste spits, waardoor Canesin, Berrier en Ruiz/Ruytinx kunnen aansluiten. Ruytinx is als diepste aanvaller het eerste alternatief voor de Senegalees.

CONCLUSIE

KV Oostende slaagde er nog nooit in om drie seizoenen na elkaar op het hoogste niveau te voetballen, maar met een kern die een stevige kwaliteitsinjectie kreeg, moet het weireldploegsje van Marc Coucke dit seizoen voor die primeur kunnen zorgen. Coucke, die al zestig procent van de aandelen van de club in handen had, nam in het tussenseizoen de aandelen (dertig procent) van Yves Lejaeghere over en is meer dan ooit de sterke man aan de kust, waar de voorbije maanden ook naast het veld belangrijke stappen werden gezet.

Patrick Orlans, vorig seizoen bij Club Brugge weggehaald, moet het sexy imago commercieel proberen te verzilveren, Devroe zet de sportieve lijnen uit, en met Chris Janssens – vorig seizoen even hoofdcoach van FCV Dender EH en wél in het bezit van een Pro Licensediploma – heeft Vanderbiest sinds de voorbereiding nu ook een fulltimeassistent aan zijn zijde. Grote inspanningen die straks wellicht vruchten zullen afwerpen.

DOOR CHRIS TETAERT

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content