Na zijn succes bij Almería leidt Emery nu Valencia.

FC Valencia heeft een neus voor het aantrekken van onbekende maar zeer goede trainers. RafaBenitez wist er met attractief voetbal de aandacht op zich te vestigen en is nu als manager van Liverpool een van de blikvangers in de PremierLeague. QuiqueSanchezFlores haalde bij Valencia een fraaie derde en vierde plaats hoewel hij eerder enkel in 2004-2005 ervaring had opgedaan bij Getafe. Nadat hij dit seizoen de laan werd uitgestuurd, opteerde Valencia met RonaldKoeman voor een grote naam, maar dat leverde ondanks een zege in de Spaanse beker meer problemen op dan wat anders. Koeman moest opstappen en het bestuur besliste om opnieuw een jonge en relatief onbekende coach in de arm te nemen: de 36-jarige Bask UnaiEmery, die vorig seizoen met Almería promoveerde en zijn team in het eerste seizoen in de Liga meteen op de achtste stek parkeerde.

Unai Emery kreeg zijn opleiding bij de jeugd van Real Sociedad. Als linkermiddenvelder speelde hij uiteindelijk slechts vijf wedstrijden op het hoogste niveau. Door een zware knieblessure kwam hij naderhand enkel nog aan de bak bij derdeklassers als El Ferrol, Leganés en Lorca. Bij die club debuteerde hij op zijn 32ste als trainer. “Ook als speler deed ik niets liever dan informatie verzamelen en trainingen bijwonen. En ik profiteerde van mijn vele vrije tijd om snel de nodige trainersdiploma’s te halen.” Dat leverde trouwens meteen succes op, want Lorca promoveerde dadelijk van derde naar tweede klasse. Bij Emery ligt de nadruk op hard en nauwgezet werken. Motivatie, teamspirit en spektakel zijn voor hem sleutelwoorden. “Wie iets echt wil, kan het ook”, verduidelijkt hij. “En zelfs met de elf beste spelers ter wereld in je team zal je nooit winnen, als ze er geen zin in hebben. Om resultaten te halen moeten de jongens zowel op als naast het veld erg goed met elkaar overeenkomen. Tot slot hamer ik erop dat de spelers altijd moeten beseffen dat de fans waar voor hun geld verdienen. Naast resultaten hebben de supporters ook recht op mooi en aanvallend voetbal.”

Unai Emery hecht voorts ook heel veel belang aan de mentale aspecten. “Profvoetballers staan onder geweldige druk omdat de resultaten en de economische belangen almaar meer gewicht in de schaal leggen. Als spelers er niet in slagen om zich van die druk te bevrijden, zullen ze nooit hun beste rendement halen”.

Edmilson (31), de Braziliaanse middenvelder wiens contract bij FC Barcelona ten einde loopt, tekende voor twee jaar bij Villarreal. Hij speelde vier jaar voor de blaugrana en won in 2006 de Champions League.

Omar Bravo, een 28-jarige Mexicaanse spits die zijn hele leven voor Chivas speelde, zal het nu in Spanje proberen. Hij tekende bij Deportivo La Coruña.

Cristiano Ronaldo (23) komt misschien toch naar Real Madrid. De Spaanse club deed bij Manchester United een bod van 80 miljoen euro.

Lionel Messi (20) verklaarde dat hij liever naar de Olympische Spelen zou gaan dan aan te treden in de voorronde van de Champions League, iets waar FC Barcelona dit seizoen toe verplicht is.

Tom De Mul (22) speelde in zijn eerste seizoen bij FC Sevilla uiteindelijk slechts 287 minuten in de Liga. “Dat is te weinig”, erkent hij. “De trainer raadt me echter aan om geduldig te blijven. Ik geef mezelf nog zes maanden om te slagen.” Zijn contract loopt nog tot 2012.

Mémé Tchité (23) deed het beter. Hij maakte acht doelpunten voor Santander en stond in het duel tegen Osasuna ook in voor de assist bij de enige goal, een doelpunt van goudwaarde omdat het Santander voor het eerst in zijn geschiedenis een ticket oplevert om aan te treden in de UEFA Cup. FC Sevilla zou ondertussen al belangstelling hebben laten blijken voor Tchité.

Marcelino, de succestrainer van Santander, stapt daar verrassend op. Hij verklaarde dat hij zich op de markt wil aanbieden in de hoop aan de slag te kunnen bij een grote club zonder evenwel een naam te noemen.

Johan Elmander, de 27-jarige Zweede spits van Toulouse is kandidaat nummer één om David Villa op te volgen bij Valencia.

Joseba Llorente (28), de spits die bij Valladolid uitgroeide tot een van de revelaties van het seizoen, nam afscheid van die club. Mogelijk stapt hij over naar Villarreal.

Daniel Aranzubia (28), de doelman van Bilbao, staat op het punt om naar Deportivo te gaan.

Ernesto Valverde, die dit seizoen als coach aan de slag was bij Espanyol, maakt een goede kans om bij Getafe Michael Laudrup op te volgen.

Hristo Stoichkov onderhandelt met FC Barcelona over een aanbod om adjunct te worden van Pep Guardiola.

DANIEL DEVOS

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content