Walter Grootaers ontmoet Stein Huysegems. Over het succes van Lierse en het verlangen om mee te doen aan Big Brother.

Het valt op dat Walter Grootaers over wij spreekt als hij het over Lierse heeft. Grootaers moet daar een beetje mee opletten. Hij is in Lier Schepen van Sport en Lier huisvest nog een tweede club : derdeklasser Lyra, waarmee Lierse een samenwerkingsakkoord heeft. Overigens op voorstel van Grootaers.

Beter dan Lyra vergaat het momenteel Lierse. Stein Huysegems straalt. Alles lukt hem tegenwoordig. Huysegems luistert wel eens naar De Kreuners, maar in de Lierse kleedkamer is muziek niet het eerste gespreksonderwerp. “Vrouwen en auto’s komen op de eerste plaats. Vooral vrouwen.” “Bij ons muzikanten ging het over voetbal, vrouwen en auto’s” weet Grootaers. “In die volgorde. Op één na zijn de Kreuners enorme voetbalfans.”

Lierse lééft weer.

Walter Grootaers : Ik ben heel blij dat Stein gebleven is. Omdat zo’n speler tot uiting laat komen wat een ploeg in zich heeft. Hij duikt meteen in dat ene gaatje, benut die ene seconde. Jurgen Cavens wilde altijd iets moois doen, had ook meer ruimte nodig. Vorig jaar speelde Lierse ook een paar prachtige matchen, maar die verloren we. Dit jaar was het op Moeskroen niet echt denderend, maar we verliezen niet. Je voelt dat er controle is.

Stein Huysegems : Er staat een stevige organisatie. Bedoeling is zo weinig mogelijk kansen weggeven. Als je de nul houdt, ben je al zeker van een punt. De trainer vindt het belangrijk dat we in het begin van het seizoen het spel niet maken omdat we daar nog niet klaar voor zijn. Vorig jaar verloren we te veel wedstrijden waarin we goed speelden.

Grootaers : Iedereen roept nu al dat Lierse Europees gaat spelen. Maar zelfs als dat niet lukt en de ploeg eindigt zesde of zevende zal iedereen heel tevreden zijn. De vorige jaren was dat niet het geval.

Stein komt van ver terug.

Grootaers : Het uitblijven van resultaten neemt het zelfvertrouwen weg. Bij een spits eerst, die kan zich niet verstoppen : Eenzaam is de spits die niet scoort. Ik hoorde Steins naam voor het eerst via Erik Gerets, die toen net bij PSV zat. Die had twee opeenvolgende lovende rapporten gekregen over de jonge Stein en tipte me zijn naam. Vorig jaar zei ik in september nog tegen Regi Van Acker dat hij Stein meer vertrouwen moest geven. Zijn antwoord vond ik straf. Hij zei : “Met Stein zijn we bezig. Na de winterstop staat hij er.” Individueel stond hij er ook, alleen stond de ploeg er nog niet.

Huysegems : Ik kom van ver terug. Ik heb enorm diep gezeten, zelfs gedacht dat ik helemaal niet meer kon voetballen. Maar toen ik in januari mijn kans kreeg, was ik zo scherp. Ik kwam elke week op het veld om de wedstrijd van mijn leven te spelen. Als je enorm diep zat en het komt er ineens weer allemaal uit, voel je je gewoon super. Ik probeer nog altijd die lijn aan te houden.

Hebben media, liefhebbers en supporters Stein doodgeknuffeld toen hij vanuit het niets opdook ?

Grootaers : Doodknuffelen is altijd gevaarlijk. Jonge spelers moet je sparen. Sparen kun je evengoed door geen kritiek te geven maar zo’n speler ook niet aan de borst te klemmen. Hetzelfde met jonge muzikanten : laat die even groeien. Maar in de pers heten die direct de nieuwe revelatie. Als ze het met hun tweede plaatje niet waarmaken, worden ze meteen in de vuilbak gegooid. Schrijf dat het de moeite is om eens te gaan kijken, maar laat ze rijpen. Ik probeer aan veel collega’s wijs te maken dat ze niet elke dag in de kranten moeten staan. Dat bepaal je zelf, dat kan je perfect in de hand houden. Voetbal is iets anders, omdat je elke week weer een wedstrijd hebt. Voetbal is ook een bijna exacte wetenschap, muziek niet. Wat voor mij een heel goed muzieknummer is, vind jij misschien maar niets. Terwijl niemand kan zeggen dat Stein een slechte voetballer is. Wie een klein beetje met voetbal begaan is, zal nooit ontkennen dat Stein een talent is, ook al supportert hij voor Club of Anderlecht.

Huysegems : Ik heb geen problemen met pers of kritiek. Als het slecht was, mag men dat ook tegen mij zeggen. Ik ben overtuigd dat zoiets je op termijn sterker maakt. Je weet dat je geen 34 matchen op hoog niveau kan spelen, waarom het dan niet toegeven als het slecht was ?

Tegen Charleroi zaten er weer geïnteresseerde clubs in de tribune. Weet jij wie je volgt ?

Huysegems : Daar heb ik geen idee van. Ik wil het ook niet weten. Ik wil een heel seizoen op een zo hoog mogelijk niveau spelen en dan zien we wel wat de mogelijkheden zijn. Vorig jaar was er interesse van Club Brugge, maar op het einde hoorde ik daar niets meer van. Het was ook helemaal niet mijn bedoeling om weg te gaan.

Grootaers : Belangrijk is dat Stein en anderen onbevangen aan een wedstrijd kunnen beginnen. Zich alleen concentreren op de taken die een trainer hen meegeeft. En dat ze voor de rest aan niets moeten denken. Het is belangrijk dat een manager een deel van die druk weghoudt.

Huysegems : Dat gebeurt bij mij. Ik heb drie jaar geleden gekozen voor SEM. Vanaf mijn zestiende werd de deur bij ons thuis platgelopen door managers. Elke week kwam er wel iemand. In het begin was dat plezant, maar na een tijd werd het wat veel. Ik werd er zot van. Toen hebben we gekozen voor wie de beste indruk had gelaten. Paul Courant komt ook uit het voetbal. Elke week belt hij me, om te zeggen als het goed is, maar ook als het slecht ging. Daarnaast houdt iemand zich met mijn boekhouding bezig. Dat volstaat. Als ik van andere spelers hoor dat hun manager maar om de twee maanden belt om te vragen hoe het is, snap ik dat niet. Dan toon je geen interesse.

Grootaers : Als jong muzikant hadden wij geen manager. Er bestond toen niets in Vlaanderen. Wij waren pioniers. Wij sloten als eersten ooit een contract af met een internationale platenmaatschappij terwijl we niets eens beseften wat een platencontract was. Toen we voor het eerst in West-Vlaanderen mochten spelen, leek het voor ons alsof we al een internationale doorbraak meemaakten. Torhout-Werchter bestond toen nog niet eens, er was niets. In de erkende jeugdclubs mochten wij niet binnen, want wij maakten lawaai. Daar speelde men alleen kleinkunst : Raymond, Johan Verminnen, Zjef Van Uytsel. Wij startten toen een vzw op en gingen zelf op ramen en deuren kloppen om te vragen of we ergens mochten spelen. Pas na de eerste LP’s kwamen mensen om ons te ontlasten, maar toen stond de structuur er al.

Ik vind het goed dat jonge voetballers zich laten bijstaan door mensen die met hun twee voeten in die voetbalwereld staan en de druk kunnen weghouden, zorgen dat de speler alleen met zijn sport moet bezig zijn. Wat is het alternatief ? De vriend van de vriend van hun vriend. Dan wordt er misschien gesjoemeld. Met erkende managers of bureaus werken lijkt me ook voor clubs het zuiverst.

Je bent nu bijna een Bekende Vlaming, Stein.

Grootaers : Hij is kandidaat-Bekende Vlaming en hij zal met grote onderscheiding slagen. Vroeger hoorden voetballers niet thuis in die categorie, maar ik vind de huidige kruisbestuiving positief. Voor spelers is het belangrijk dat er eens iets anders gebeurt dan alleen maar opstaan, trainen en rusten. Want hun leven is erg geprogrammeerd. Stein weet bij wijze van spreken al wat hij in april volgend jaar op elke dag gaat doen. Ik hield daar niet van. Ik had een ongelofelijk loopvermogen, maar ik was ne zot, een speelvogel. Ik kon die concentratie, het serieus met voetbal bezig zijn, niet langer dan drie kwartier opbrengen. Dat is drie kwartier te weinig. Op de duur zetten ze me in de goal, om van mij vanaf te zijn. Ooit kreeg ik een bal binnen omdat ik boven op de lat gaan zitten was, omdat ik me in doel verveelde. Met muziek kon ik wél langer geconcentreerd blijven en twee uur met verkleumde vingers op wastrommels drummen.

Huysegems : Soms denk ik dat het goed zou zijn om er iets anders bij te hebben, om de sleur te doorbreken. Maar ik vind niet dat ik veel moet opgeven. Ik doe veel voor mijn sport, maar ik krijg er ook heel veel voor terug.

Grootaers : Wie van zijn leeftijdgenoten kent de voldoening om op zondagavond naar tv te kijken en te constateren : we staan tweede en ik heb weer gescoord ? Dat is een dimensie meer, zoals wij hebben als je op Werchter of voor een vol Sportpaleis speelt. Die voldoening weegt ruimschoots op tegen wat je er moet voor laten.

Word je al veel gevraagd naast het voetbal ?

Huysegems : Toen ik net kwam kijken, overviel de belangstelling me. Ik vond mijn foto in de krant op zijn zestiende heel aangenaam.

Grootaers : De aandacht voor Stein gaat toenemen. Dan is het aan zijn manager en de club of hem een beetje af te schermen en zijn agenda te beheren. Niet om hem helemaal af te schermen, maar om een gezonde mix te maken van wat hij naast het veld kan doen. Sommige spelers hebben dikwijls moeite met het invullen van hun vrije tijd. Als je het goed aanpakt, wordt omgaan met de pers bijvoorbeeld ook een spel. Belangrijk is dat ze even hun zinnen kunnen verzetten en ’s anderdaags weer fris aan de slag gaan.

Meedoen aan Big Brother zit er dan niet in.

Huysegems : Als ik geen vriendin zou hebben, zou ik dat gerust willen doen.

Grootaers : Meen je dat ?

Huysegems : Ik kijk er elke dag naar, vanaf het eerste jaar al. Ik vind dat schitterend. Als je daar zestig dagen opgesloten zit, leer je pas echt jezelf kennen, denk ik. Ik vraag me dan ook af hoe ik zou reageren in soortgelijke situaties, dat sommige dingen je zo erg op de lever gaan liggen dat ze er uit moeten. Het zou een unieke ervaring zijn die je meeneemt naar de toekomst. Ik zou er geen probleem mee hebben om een hele tijd met anderen samen te zijn.

Grootaers : Dit is ook de beste groep die we samen hadden. Vroeger moesten we wringen om aan een half uur goeie televisie te hebben, nu moeten we elke dag een uur met goeie beelden weggooien. Vorig jaar selecteerden we op drie na enkel ik-mensen, heel individueel ingesteld, waardoor we enorme botsingen kregen. Dit jaar kozen we voor groepsmensen, met één of twee individuen.

Welk type is Stein, Walter ?

Grootaers : Stein is duidelijk een groepsmens. Niet iemand die meteen het hoge woord gaat voeren in een groep. Stein is niet impulsief. Hij gaat alles laten bezinken en dan zijn mening geven.

Huysegems : Als mensen discussiëren, zal ik me eerst afzijdig houden, maar dan wel mijn mening geven. In de groepsgesprekken vorig jaar zegden de jonge spelers ook weinig. Niet omdat ik geen mening had, maar omdat je denkt dat het verkeerd gaat aankomen of nawerken. Je bent bang dat je daar later op aangesproken wordt. Ik denk niet dat ik me ooit op andere spelers kwaad zou maken. Ze zeggen me soms dat ik op het veld een beetje harder moet worden, maar dat zit niet in mij.

Grootaers : Wesley Sonck zal ook verbaal veel meer die bal opeisen, terwijl Stein dat op een natuurlijke manier uitstraalt. Ook al kost het hem een jaar om de anderen duidelijk te maken : ik ben hier, en die ballen moeten naar mij komen. Een trainer moet ook inzien dat Stein een rustig karakter is die wel dominant kan zijn op het veld. Een Van Gaal of De Mos die het conflict opzoeken, zouden niets voor hem zijn. Dan kwijnt hij weg. Gerets zou iets voor hem zijn. Die brult, maar tien seconden later geeft hij een schouderklopje. Hij laat je niet achter. Ferrera zal dat ook niet doen.

Huysegems : Ferrera heeft niet zo veel contact met de spelers, maar een paar keer per maand zegt hij wel duidelijk wat hij van alle spelers verlangt. Elke training werkt hij met lijnen op het veld, die na training weer worden opgerold. Veel ploegen spelen in zone, maar nu horen we echt waar we wel en niet mogen lopen. Blindelings weet je waar je moet staan en waar je de bal moet spelen. Vroeger werd je op het veld aan je lot overgelaten. Ik vind dit niet vermoeiend, er zit enorm veel variatie in. En het is fascinerend om de beelden waarin hij voor de match de fouten van de tegenstanders toont, gevolgd te zien door beelden na de match waaruit blijkt dat hij gelijk kreeg.

Moet Stein na dit jaar bij Lierse vertrekken ?

Grootaers : Hij moet hierna nog een jaar bij ons blijven. Daarna mag hij gaan. Toen Erwin Vandenbergh naar Anderlecht vertrok, liepen de supporters voor de hoofdtribune om hun abonnement kapot te scheuren. Met Stein zal dat niet gebeuren. De tijden zijn veranderd, de supporters begrijpen dat de toekomst van Stein niet in een ploeg als Lierse ligt. Hij heeft iets gekregen van de ploeg en de Lierenaar, maar hij geeft ook veel terug. Dan gunt men je ook iets. Elke Lierenaar zou zo fier zijn als een gieter als Stein het in het buitenland maakt.

Huysegems : Als ik toch vertrek, zouden ze liever hebben dat ik naar het buitenland ga dan naar een andere Belgische club. Je weet nooit wat gebeurt, als Brugge een mooi voorstel doet waar ik en Lierse zich kunnen in vinden, kan het anders lopen. Maar mijn droom is toch ooit in het buitenland voetballen. Ik wil graag elke week een topwedstrijd. Dat heb je hier in België niet.

door Geert Foutré

‘Ze zeggen me soms dat ik op het veld een beetje harder moet worden, maar dat zit niet in mij.’ (Stein Huysegems)

‘Elke Lierenaar zou zo fier zijn als een gieter als Stein het in het buitenland maakt.’ (Walter Grootaers)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content