Het aantal miljonairs in de Serie A zakt.

Zoals voorzien start de competitie in de Serie A komend weekend. In allerijl werd vorige week dinsdag de nieuwe kalender in mekaar gestoken, nadat definitief bekend raakte dat Genoa wegens omkoping naar derde werd teruggezet (de club stapt wel naar de burgerlijke rechtbank). Treviso en Ascoli nemen de plaats van Genoa en Torino (teruggezet om economische redenen) in. Torino werd na het failliet overgenomen en kan dankzij dat in tweede klasse, waar voort-aan op zaterdagmiddag wordt gespeeld, aantreden.

Op de openingsspeeldag krijgt kampioen Juventus het bezoek van Chievo. Nieuwkomer Ascoli neemt het thuis op tegen AC Milan, Treviso moet naar Inter. Empoli, de enige stijger die op een normale manier in de Serie A belandde, trekt naar Udinese. Het Lazio van Gaby Mudingayi speelt thuis tegen Messina, dat pas in extremis een licentie kreeg.

De financiële crisis die het Italiaanse voetbal treft, heeft slechts een geringe invloed op het aantal grootverdieners in de Serie A. De economische krant Il Sole 34 Ore rekende uit dat 24 procent van de profspelers jaarlijks meer dan één miljoen euro verdienen. Het aantal ‘miljonairs’ zakte in vergelijking met vorig jaar van 142 naar 139. In het seizoen 2001/02 verdienden nog 203 voetballers (toen goed voor 29,6 procent) meer dan één miljoen euro. De krant achterhaalde ook dat de loonlast in de Serie A vorig seizoen 69,9 procent van de uitgaven vertegenwoordigde.

De oorzaken van de crisis zijn duidelijk : jarenlang gaven de meeste clubs veel meer uit dan ze binnenkregen. Vooral de scherpe terugval in de tv-gelden maakte dat veel clubs hun budget niet meer rond kregen. De crisis wordt enigszins verdoezeld door de wet- Petrucci, die een paar jaar geleden tegen de zin van de EU werd goedgekeurd en het mogelijk maakt een club die virtueel failliet is toch in het profvoetbal te houden. Dit jaar profiteert Torino daarvan. Voorheen zou het, net als ooit met Pisa gebeurde, naar de amateurs in vijfde afdeling teruggezet zijn. Vorig jaar viste men op dezelfde manier de failliete tweedeklasser Napoli op in derde klasse. (GF)

Italië won de oefeninterland bij Ierland met 1-2. Alberto Gilardino en An-drea Pirlo (beiden Milan) scoorden de Italiaanse goals. De gegriepeerde Francesco Totti haakte in laatste instantie af. Gianluigi Buffon (Juventus) is drie maanden out. Hij blesseerde tegen Milan in contact met Kakà de rechterarm. Met een genereus gebaar stelde Milan een nieuwe keeper ter beschikking : Christian Abbiati (28). Hij was tot voor anderhalf jaar titularis bij Milan, maar verzeilde na de sterke prestaties van Dida naar de invallersbank. Bij Juventus duelleert Abbiati om een plaats onder de lat met Antonio Chimenti (35), de vorige drie jaar doublure van Buffon, maar voorheen titularis bij Lecce. Luca Marchegiani (39), vorig seizoen ouderdomsdeken in de Serie A, stopt. Hij verdedigde de afgelopen twee seizoenen het doel bij Chievo. Daarvoor keepte hij vanaf 1986 voor Torino (vijf jaar) en Lazio (tien jaar). Met Lazio werd hij kampioen en won de Beker voor Bekerwinnaars. Marco Delvecchio ruilt AS Roma voor Parma. Reggina verkocht zijn Braziliaanse aanvoerder Mozart aan het Russische Spartak Moskou. Inter won zaterdag de Italiaanse Supercup met 1-0 van Juventus, met een doelpunt van Juan Sebastian Veron in de 96ste minuut. In de Coppa Italia werd de derde ronde afgewerkt. Siena, Empoli en Livorno werden uitgeschakeld. In de eerste ronde was Lecce (tegen Monza) al gesneuveld, in de tweede ronde verdwenen Treviso (tegen Manfredonia) en Ascoli (tegen het Bari met Jean-François Gillet). (GF)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content