‘Een voorbereiding is nog altijd een voorbereiding op de competitie.’ Maar AA Gent won en passant wel al van Fylkir in de Intertoto.

Het is woensdag 16 juni en AA Gent begint als eerste club met de trainingen. Daar komen, examenperiode of niet, supporters op af. Behoorlijk wat supporters zelfs. Maar ze zijn net als wij nog veel te vroeg. Om halfelf pas is het dat de training aanvangt. Dus je lummelt wat rond in afwachting van de ploeg. De hersteldienst van een autogarage komt langs en de bestelwagen voor onderhoud en reparatie van zwembaden rijdt ook voor. Beginnen is herstellen.

Beginnen is ook uitpakken. Stapels lege dozen staan er naast de deur van het Gentse oefencomplex. Trainingsgerief staat op bijna alle etiketten.

Georges Leekens zuigt alle andacht naar zich toe, zo blijkt als even later spelers en staf het veld op komen. Fototoestellen klikken, lampen flitsen, camera’s draaien. Het langst voor Georges Leekens, geflankeerd door MichelLouwagie. Liever was de nieuwe trainer later en met een completere kern aan de competitie begonnen, maar dat zondag al de eerste voorronde van de Intertoto moet worden gespeeld, noopt hem ertoe te improviseren. Commercieel gezien, begrijpt hij, was het nu eenmaal interessanter. “Ik had een voorbereidingsprogramma klaar dat normaal op de achtentwintigste begon, dus die Intertoto komt op een heel raar moment, maar daar moeten we ons bij neerleggen. Alleen is het spijtig dat ik er de nieuwe spelers niet meteen in kan steken. Juridisch moeten we nog eens natrekken wie er allemaal speelgerechtigd zijn, want het is een complex geheel. Na drie, vier weken pas zal ik daarom een A-kern kunnen bekendmaken. Maar we volgen een specifiek programma en daar zullen we niet van afwijken. Een voorbereiding is nog altijd een voorbereiding op de competitie. Ideaal was niet nu te beginnen, maar ja, ideaal was ook dat ik een schone jongen was ( lacht).”

Sfeer maken, druk wegnemen, druk leggen, Georges Leekens beheerst het spel. “Ik moet alleen opletten dat in de gegeven omstandigheden de druk bij bepaalde jongens niet te groot wordt. Dat heeft te maken met hiërarchie in een groep. Ik mag niet de verkeerde mensen met druk opzadelen. Maar we zullen wel een lengteas moeten creëren die dragend is.”

Voor de training kan beginnen, gaan alle aanwezige aanwinsten samen op de foto. Het is, de drie nieuwe leden van de technische staf meegerekend, letterlijk een elftal : de belofte BenjaminMaréchal van Club Luik, Kasso, een Ivoriaanse tester, NordinJbari, terug van weggeweest, voormalig La Louvière-middenvelder MamarMammouni, WouterVrancken, die van Sint-Truiden komt, SteveCooreman van Germinal Beerschot, BjörnDeConinck van Westerlo, en TimMatthys, de bij Zottegem gehaalde topschutter.

Terwijl eerste assistent FreddyHeirman, ex-Lokeren, derde trainer EtienneDeWispelaere, die ook de beloften traint, en keeperstrainer Danny VandeVelde, ex-Cercle Brugge, even later de opwarming leiden, kijkt Georges Leekens met de armen gekruist toe. Hij wil eerst observeren, dan pas dirigeren. Volkomen controle over de situatie, volledig vertrouwen in zichzelf, zoals hij dat straks ook van zijn ploeg op het veld verwacht. “En ik wil een goeie werksfeer, wat plezier ook.”

TjorvenDeBrul en AttereSegun zijn nog in revalidatie en trainen dus apart, anderen, zoals StephenLaybutt en Vénance Zézéto, ontbreken nog. Opvallend : DavyCooreman wordt halverwege de stretching apart toegesproken door een druk gesticulerende Leekens. Ook MatthieuVerschuere zal even later, als de zondag nog niet speelgerechtigde nieuwkomers apart zijn gaan trainen, instructies krijgen. Middenvelders als Verschuere en Cooreman zullen namelijk belangrijk worden in het concept van Gent.

“Scorend vermogen”, zegt Leekens, “heeft niet alleen met de aanvallers, maar met het hele elftal te maken. In toernooien als het EK zie je nog fouten dat je zegt : hoe is het mogelijk ? ! Pressen alleen is niet voldoende, je moet ook ruimte maken, heb ik daarnet de spelers ook gezegd. Als je Nederland op het EK naar de lange bal ziet grijpen, zie je zelfs op topniveau nog zaken die niet kunnen. Je moet ook tussen de linies spelen. Bij Moeskroen heb ik dat kunnen verkrijgen, hier wil ik dat ook. Maar voorin zijn we nog te beperkt om van een uitgebalanceerde kern te kunnen spreken. We zoeken nog een diepe spits, want de concurrentie daar is nog niet voldoende. In ieder geval zullen we ook uit de tweede lijn moeten scoren. Vijf, zes doelpunten, er zijn jongens die dat moeten kunnen. Om eerlijk te zijn zochten we ook een echte creatieve middenvelder, maar die piste paste niet in het budget, dus is een spits nu prioritair. Een speler die wat bliksemafleider kan zijn. Dat was het grote voordeel van Luigi PieroniMbo Mpenza bij Moeskroen, dat door de aanwezigheid van Mbo niet alles op de schouders van Pieroni kwam. Ik weet nu al welke posities sterk en minder sterk bezet zullen zijn. Alles hangt nu af van een of twee spilfiguren, dus er moet in elk geval nog een dragende speler bij.”

Nu heeft hij niet eens een linksachter voor zondag. “Neen, en als dat het enige probleem was… ’t Is allemaal een beetje nattevingerwerk en dat is mijn stijl niet, maar het is nu eenmaal zo.” Een zootje is het, die Intertoto, waardoor nieuwkomers nog niet mogen worden opgesteld en Jurgen Cavens ondanks een transfer naar Germinal Beerschot contractueel nog tot 1 juli met Gent moet spelen. “Ze zouden die regels eens moeten herbekijken. Maar ik ben nu al twintig jaar als eerste opgestaan, voor de Pro Licence en zo, ik ga nu eens als tweede staan. Ik heb er wel wat problemen mee dat men er blijkbaar al van uitgaat dat wij in de Intertoto doorgaan. Maar je kan niet verlangen dat er na drie dagen al een tactisch concept gaat staan. Ik weet bovendien nog niet eens met wie.”

Met die vaststelling zit de eerste trainingsdag erop bij AA Gent. In de kantine hangen nog wat supporters rond.

Het is zondag 20 juni en Fylkir uit IJsland is Gents eerste tegenstander in de voorronde van de Intertoto. Een potentiële topper uit een bescheiden voetballand zonder ritme in de benen tegen een topper uit een nog bescheidener voetballand in volle competitie. Het levert een trage wedstrijd op met drie penalty’s en evenveel doelpunten daaruit : twee voor Gent, een voor Fylkir.

Hoe analyseert Georges Leekens zijn ploeg in het licht van deze prestatie ? “Het is duidelijk dat we de nieuwelingen nodig hebben om een hoger niveau te krijgen. Maar ik ben nu al heel tevreden dat we geen blessures hebben, want, ik herhaal het, het is en blijft een voorbereiding, dus laten we dat prioritair houden. Maar ik vond het wel leuk. Er zijn drie, vier puntjes die ik heb doorgegeven aan mijn assistent. Achteruit voetballen, om te beginnen, zie ik niet zo graag. Dat naar achteren draaien en heel veel op de doelman terugspelen zie je bijvoorbeeld ook bij Nederland op het EK, maar ik zie het liever naar voren. Diepgang, kansen en ruimte creëren, daar gaat het om, de wil alléén is niet voldoende, dat zie je ook op het EK. Dus we moeten vooruit denken en beseffen dat voetbal constant lopen is. We kenden ook problemen met de kruisbal. Daar kunnen we volgende week wat aan werken en de conditie ondertussen wat doordrukken. De inzet was er, maar we kwamen overal een, twee meter tekort omdat we nog te traag zijn. Maar dat kan ik in deze fase niemand kwalijk nemen, de meesten hebben het loopvermogen nog niet. Daarom heb ik in de tweede helft omgeschakeld van een 4-4-2 naar een 4-3-3 omdat ons middenveld overlopen werd.

“Een aantal spelers was ook iets minder aanwezig, waardoor we geen controle kregen. Waardoor de pressing naar de bal toe onvoldoende was en we defensief te zwak waren : de ruimtes werden soms slecht belopen. De snelheid van uitvoering ontbreekt nog en het was daardoor meer vechten dan spelen met de bal wat we deden. In voetbal moet je de bal laten rollen. We zullen nog meer sportief brutaal aanwezig moeten zijn en ik wil dat men straks initiatief durft te nemen. Alleen konden wij dat nog niet en Fylkir, had ik de indruk, wilde niet, dus ze zullen ons ginder volgend weekend nog pijn kunnen doen.”

door Raoul De Groote

‘We moeten vooruit denken.’ (Georges Leekens)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content