Als je bij Standard als trainer de broer bent van de grote baas, daardoor geassocieerd wordt met het hele clubbeleid, én ook nog eens zelf afkomstig bent van de streek van Luik, dan moet je sterk op je poten staan, maar Dominique D’ Onofrio stáát sterk op zijn poten. Bovendien, hij verwijst er zelf niet altijd naar, maar hij is ontegensprekelijk enorm gehandicapt geweest door allerhande blessures. Als Defour draait, dan maakt hij in mijn ogen vijftig procent van het rendement van de ploeg uit, maar hoelang moest D’Onofrio hem niet missen? En: hoeveel spelers van grote waarde werden er niet verkocht? Onder meer De Camargo, Jovanovic, Mbokani, die op een gegeven moment een van de beste spitsen van Europa was. Daartegenover staat een nogal chaotische aankooppolitiek, zeker wat spitsen betreft. Daar houdt men allemaal geen rekening mee en daar zijn trainers soms het slachtoffer van. Ik vind dat Dominique onvoldoende gewaardeerd wordt voor het werk dat hij in moeilijke omstandigheden verricht en dat dat eens gezegd mag worden.”

Achteraan

“Als Dominique zijn defensie op punt krijgt, zou Standard thuis weleens een onoverwinnelijk team kunnen worden. Van Damme biedt hem niet alleen op het middenveld mogelijkheden, hij kan hem ook als linksback of centrale verdediger gebruiken en daar, achteraan, lijkt hij mij het meest nodig. Ook de terugkeer van doelman Bolat kan een meerwaarde worden.”

Midden

“Nu iedereen stilaan terug is, kan Standard zowat het beste middenveld van België opstellen. De automatismen tussen Defour en Witsel, zoals de een die blijft als de ander diep gaat, zijn van heel groot belang. Zelfs in een kern van vijfentwintig man zitten er altijd enkele onmisbaren en zo speelde Dominique er in de lengteas twee voor lange tijd kwijt. Ook Berrier kan belangrijk worden en een Carcela in vorm kan iedereen pijn doen, zowel van rechts als van links.”

Vooraan

Benteke deden ze weg en het feit dat ze in januari probeerden om Coulibaly of Sidibe te halen, wijst erop dat ze zo’n type missen. Tchité is meer iemand die het best rond een diepe spits hangt en links en rechts van hem opduikt. Cyriac is dat ook. Iemand die centraal voor de goal beweegt, daar twee man aan de praat kan houden en ook nog eens scoort, zie ik niet meteen in hun groep.”

Meer keuze

“Standard zit nog in de halve finale van de beker en dat kan punten kosten in play-off 1, maar anderzijds denk ik dat het wat dat betreft vorig seizoen zijn les leerde: toen calculeerde het veel te veel, zette het bijna volledig in op de Champions League en werd het daarvan (en van enkele moeilijk te leiden spelers) het slachtoffer.

“De titel mogen ze volgens mij vergeten, daarvoor komen ze te laat en van te ver. Maar ze kunnen wel nog heel veel punten pakken, de revelatie van de play-offs worden én als derde eindigen. Misschien wordt het een voordeel dat enkele spelers uit een langdurige blessure komen en nog fris zullen zijn.”

DOOR CHRISTIAN VANDENABEELE

“De titel mogen ze vergeten.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content