Voor het eerst in de geschiedenis van het Belgische profvoetbal heeft een informele werkgroep van de Profliga zich over een profiel voor een nieuwe ligavoorzitter gebogen. Het profiel werd uitgetekend door het humanrecourcesbureau van Ivan De Witte (AA Gent). Na de presentatie en de vraag wie zou passen in het profiel, antwoordde Michel Preud’homme (Standard) dat hij geïnteresseerd was. Waarna werd afgetast of financiële vraag en aanbod elkaar konden vinden. Besloten werd dat het de Profliga niet meer dan 300.000 euro mag kosten.

Momenteel is het voorzitterschap onbezoldigd, in tegenstelling tot de functie van algemeen directeur. Beide worden nu nog bekleed door één man, Jean-Marie Philips, maar met die cumul wordt komaf gemaakt. Iedereen was het erover eens dat 300.000 euro voor een nieuwe voorzitter én behoud van het huidige directeursloon een te grote uitgave is. De vraag is daarom of er nog een directeur nodig is en een jurist niet wenselijker is. In dat geval zou Roland Duchâtelet (Sint-Truiden) aan STVV-advocaat Ludwig Sneyers denken. Philips, ook een jurist, wil nu al loonopslag en past daardoor niet meer in zo’n scenario. Bovendien is hij kandidaat voor het CEO-schap van de KBVB.

Meer dan denkpistes zijn het nog niet. Een debat ten gronde werd nog niet gevoerd, laat staan een beslissing genomen. Maar de gretigheid waarmee Preud’homme naar het voorzitterschap van de Profliga dingt, wekt de indruk dat er een haar in de boter zit tussen hem en Standard. Preud’homme profileerde zich het afgelopen anderhalf jaar als clubleider die de jeugdopleiding in dit land wil beschermen en opwaarderen. Verontrustend was daarom dat in zijn club de hoog aangeschreven en met alle mogelijke diploma’s overladen Fransman Christophe Dessy plaats moest ruimen voor een 74-jarige oude bekende, Tomislav Ivic. “Dessy wilde Ivic niet als supervisor boven zich”, aldus Preud’homme, die het vertrek betreurt, maar er geen persoonlijke nederlaag van wil maken.

En dan is er nog Dominique D’Onofrio, vorig seizoen als trainer opgestapt, maar in een onduidelijke rol in de club gebleven. Standard, dat elk jaar zwaar exploitatieverlies lijdt, zou in de broer van sterke man Luciano een goedkopere TD zien dan Preud’homme. “Ik vind ook dat we met een beetje te veel zijn nu”, zegt Preud’homme voorzichtig. “Het is logisch dat als ik op een dag zou vertrekken, Standard nu al denkt aan wie mijn plaats kan innemen. Dat is dan Dominique. Maar als ik blijf, is er werk voor ons beiden. Het is absoluut niet zo dat Standard van mij af wil. Daarvoor is mijn relatie met Luciano te goed.”

JH

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content