Tot vorige week leek het plan heel simpel: als Sinan Bolat vertrekt – zelf gaf hij al aan dat hij na dit seizoen aan een andere uitdaging toe is – kiest Standard voluit voor Anthony Moris (afkomstig uit Aarlen, sinds dit weekend 22) en haalt het met Olivier Renard (31) een oudgediende (hij voetbalde op Sclessin van 2005 tot 2008, toen een botsing met Michel Preud’homme hem naar Mechelen dreef), maar ook een ervaren back-up voor het geval er iets verkeerd gaat met Moris. Alleen lekte het bericht iets vroeger uit dan men gewild had, waardoor het nog even wachten blijft op een officiële communicatie.

De keuze past in de nieuwe filosofie van Standard om jong talent op het juiste moment naar voren te schuiven. Iedereen die met hem werkt, is overtuigd van zijn kunnen. “Anthony heeft de basiseigenschappen om het als keeper te maken, zegt kee-perstrainer Eric Deleu: “Hij is mentaal sterk, wat nodig is bij een club als Standard, waar altijd druk hangt. Hij geeft niet af, is sterk in het luchtverkeer, op zijn lijn én bij het uitvoetballen. Dit jaar hebben we aan zijn tactische opstelling gewerkt, daar zat nog ruimte voor verbetering.”

Moris debuteerde op 25 september in competitie en speelde tot het uitvallen van Bolat drie wedstrijden in de Jupiler Pro League, twee in de Europabeker en een paar in de Belgische beker. Deleu pleit voor duidelijkheid in het keepersbestand: “Ik geloof niet in het idee van een kans geven aan twee of drie keepers en dan zeggen: de beste speelt. Het mentale is bij een keeper zo belangrijk dat je beter met een hiërarchie werkt. Dus is het scenario: als Bolat gaat, wordt Moris eerste keeper en Renard tweede doelman. Dan zou het niet slecht zijn als Laurent Henkinet uitgeleend wordt aan een club ( KV Mechelen, nvdr?) waar hij kan spelen.”

En wat als Bolat straks na zijn blessure geen andere club heeft? Deleu: “Ook als Sinan zich op zeventien juni bij ons meldt, gaan we alles doen om hem weer op niveau te krijgen.” Bolats manager, Kismet Eris wacht af: “Sinan zal een dikke maand out zijn. Na de laatste wedstrijd in de play-offs zal er een beslissing genomen worden, tot dan geef ik over zijn situatie geen commentaar. Dat is ook niet nodig. Sinan heeft nog een doorlopend contract.”

DOOR GEERT FOUTRÉ

Als Bolat gaat, wordt Moris eerste doelman en Renard tweede keeper.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content