Zondagavond schoven spelers, technische staf en bestuur van Standard aan voor het traditionele kerstetentje in een Luiks restaurant. ’s Anderendaags vertrok Milan Jovanovic naar Qatar, waar hij aan zijn knie geopereerd wordt. Maandagmiddag was er op Sclessin nog geen signaal dat een trainerswissel op korte termijn aan de orde was. Trond Sollied, wiens naam al viel, ziet Standard best als een uitdaging, maar verwacht, nu Standard Europees overwintert, eerder een telefoontje met het oog op volgend seizoen dan vandaag of morgen, tenzij Standard er ook in de komende weken niets meer van bakt en Luciano D’Onofrio toch ingrijpt.

Veel meer voor de hand liggend lijkt een flinke schoonmaak in de spelerskern tijdens de mercato. Dan moet Standard wel het spaarpotje aanspreken dat het aan de huidige Europese campagne overhoudt. Voor Dieumerci Mbokani – vorige week nog gelinkt aan Juventus – zal Standard nog wel wat geld krijgen, Jovanovic mag transfervrij vertrekken aan het einde van het seizoen. Andere spelers die via de CL aan een lucratieve transfer willen raken, zullen van een kale reis thuiskomen: wie zich tegen bescheiden tegenstanders als STVV en Roeselare niet kan onderscheiden, moet zich geen illusies maken over een overstap naar een beter aangeschreven competitie. Ook vorig jaar had Standard wedstrijden waarin niets lukte. Alleen hield de toenmalige verdediging met Oguchi Onyewu als sluitstuk toen de deur dicht en kon diezelfde Onyewu in de slotfase voorin al eens het verschil (helpen) maken. Dat soort sterkhouders heeft Standard niet meer op het veld. De verdediging is een zeef, de spitsen liggen in de lappenmand, een aantal spelers is te jong. De anderen zijn momenteel alibivoetballers die niet bij machte zijn het team, én zichzelf, naar een behoorlijk niveau te stuwen.

Daarom denkt Standard voor Europees voetbal nu hardop aan de beker van België, nog altijd de kortste weg naar Europa. In plaats van met een veredeld B-team aan te treden, wordt Kortrijk nu dé nieuwe afspraak die niet gemist mag worden. Van dat soort wedstrijden houdt de trainer van de tegenstander, Georges Leekens – die een paar jaar geleden nog aangaf niet afkerig te staan tegenover de uitdaging om Standard te trainen – wel.

Maar ook als Standard door Kortrijk uit de beker gebonjourd wordt, kan het zich nog onderscheiden. Plaatsen Anderlecht en Club Brugge zich deze week niet in de Europa League, dan wordt na de winter in België alleen op Sclessin nog Europees gevoetbald. S

GEERT FOUTRé

‘De bekerwedstrijd wordt nu dé nieuwe afspraak die niet gemist mag worden.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content