Standard Fémina

STERKTES & ZWAKTES

Het tussenseizoen van Standard werd getekend door het vertrek van een groot aantal basisspeelsters, terwijl de grote verliezen niet helemaal gecompenseerd werden op inkomend vlak. Aangezien oudgediende Hamide Lamara het na vijf seizoenen voor bekeken hield, moet de nieuwe coach Stéphane Guidi zich bezighouden met de heropbouw van de ploeg. Er werd een traject van drie jaar uitgestippeld en voorlopig wordt er vooral gerekend op speelsters van de eigen academie.

Toch is er ook kwaliteit voorhanden om iets te betekenen in de Super League. Aanvoerster Davinia Vanmechelen zal de nodige ruggensteun krijgen van de teruggekeerde Vanity Lewerissa. Er wordt ook hoopvol uitgekeken naar de comeback van de ervaren Justine Gomboso en van de 90-voudige international Maud Coutereels, die door covid-19 een blanco seizoen achter de rug heeft. De jongeren moeten nog leren omgaan met het grotere trainingsvolume die hen opgelegd wordt, maar het is vooral de smalle kern die de Luikenaars parten zou kunnen spelen.

Standard Fémina

TRAINER

Bij Seraing en in de jeugdacademie van Standard heeft hij haast alle functies bekleed, maar op zijn 46e begint Guidi aan zijn eerste karwei in het vrouwenvoetbal. Hij zal dat combineren met zijn job als jeugdcoördinator bij de U15 en U16 van Standard.

AMBITIE

De spelers een platform geven om zich verder te ontwikkelen, het team naar een hoger niveau tillen en zo veel mogelijk wedstrijden winnen. Ziedaar de ambities van Standard. De club beseft dat het een overgangsseizoen wordt en daarom werden er geen welomlijnde doelstellingen vastgelegd. OH Leuven of Anderlecht bijhalen zal blijkbaar niet voor dit seizoen zijn.

VEDETTE VANITY LEWERISSA

Met de komst van Lewerissa, die het voetbal zal combineren met haar andere professionele bezigheden, haalde Standard zijn slag thuis. De Nederlandse aanvalster streek op haar 20e al een eerste keer neer aan de boorden van de Maas en scoorde toen 81 doelpunten. Met de jonge Tessa Wullaert richtte ze een ware ravage aan op de Belgische velden en dat duo lag mee aan de basis van eindwinst in de BeNe League. Lewerissa maakte in 2017 deel uit van de Oranje Leeuwinnen die Europees kampioen werden in eigen land, maar ze stond toen geen enkele minuut op het veld.

TRANSFERS

IN

Vanity Lewerissa (Ajax, Ned), Laura Miller (Montpellier HSC, Fra), Sofie Tans (Genk Ladies), Lotte Jansen (Twente, Ned), Justine Gomboso (Genk Ladies), Julie Marques Abreu (Wincrange, Lux), Hanne Merkelbach (Genk Ladies), Maud Coutereels (LOSC, Fra), Hillary Damman (Ottawa, Can).

OUT

Lola Wajnblum, Ellen Charlier & Charlotte Cranshoff (OHL Women), Lisa Lichtfus (Dijon FCO, Fra), Noémie Gelders (RSCA Women), Lisa Petry & Gwyneth Vanaenrode (Genk Ladies).

Standard Fémina
© Sven Beyrich/SPP/Sipa USA
Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content