Het was tien dagen geleden alweer een fel geladen topper tussen Standard en Anderlecht. Dat Standard uiteindelijk verdiend met 2-0 won, is slechts bijzaak na de bewogen namiddag in Luik.

Voor de wedstrijd werd er maar over één ding gesproken: de terugkeer van Steven Defour naar ‘zijn’ Sclessin. Daar werd hij op een wansmakelijke manier ontvangen. De enorme tifo in de spionkop van Standard kun je onmogelijk goedkeuren. Het onderschrift ‘Red orDead‘ kan er nog net mee door, maar dat naast deze woorden het afgehakte hoofd van Defour wordt afgebeeld, kan niet door de beugel. Dat sommige mensen dan durven te beweren dat dit te maken heeft met vrijheid van meningsuiting loopt de spuigaten volledig uit. Dit heeft niets meer te maken met voetbal, zeker gezien de gruwelijkheden die er vandaag de dag gebeuren in en rond Syrië.

Er zijn dan mensen die verwijzen naar het geval Charlie Hebdo, maar ik vind dat er nog een groot verschil is tussen een cartoon maken van de profeet Mohammed en onschuldige mensen die worden gegijzeld en vervolgens gruwelijk worden afgeslacht.

Dat Defour dan de hele wedstrijd werd uitgefloten, vond ik best wel grappig. Ik snap niet dat mensen zo belachelijk kunnen doen en zo kortzichtig kunnen zijn. Zijn al deze supporters van Standard de twee titels (na 25 jaar) al vergeten? Daar had Defour ook een groot aandeel in.

Alhoewel, héél de wedstrijd uitgefloten? Defour werd na een klein uurtje voetballen naar de kant gestuurd met een rode kaart na twee keer de bal weggetrapt te hebben. Hier ben ik gekomen bij een ander groot probleem in België: de kwaliteit van de scheidsrechters. Nochtans floot de heer Boucaut geen slechte wedstrijd, maar kon hij totaal niet om met de druk die deze topper met zich meebrengt. Dat Defour twee keer geel kreeg, heeft er alleen mee te maken dat deze wedstrijd in Luik werd gespeeld. Als de wedstrijd in het Astridpark afgewerkt zou zijn, zou Defour nooit die rode kaart gekregen hebben. In tegenstelling tot Laurent Ciman, die vrijuit ging na een toch wel vrij stevige ingreep op Cyriac.

Ik hoop dat de voetbalbond hierin gaat investeren. Ik weet niet hoe ze het kunnen oplossen, maar een betere scholing van de scheidsrechters is toch noodzakelijk. Er worden te veel grote fouten gemaakt. En dan heb ik het niet over een voet buitenspel of niet, maar een bal die een halve meter voor de doellijn botst en toch als doelpunt gezien wordt, kan toch niet in het huidige voetbal! Toch vond ik dat Standard over de hele wedstrijd verdiend heeft gewonnen, maar hierover is het laatste woord nog zeker niet gezegd…

Al uw reacties en sportgerelateerde zoekertjes zijn welkom bij Sport/Voetbalmagazine, Raketstraat 50 bus 5, 1130 Brussel of via e-mail : sportmagazine@roularta.be.

De redactie behoudt zich het recht voor teksten in te korten of te weigeren. De schrijver moet zijn naam en woonplaats vermelden.

Matthias Laureys, Kapelle-op-den-Bos

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content