Bij Anderlecht kennen ze het liedje : de titel één jaar missen is toegelaten, maar niet twee keer op rij. Paars-wit wil dus kampioen worden en dat moet gebeuren met een ploeg die Frank Vercauteren ditmaal zelf heeft kunnen vormen. Een ploeg waarin de belangrijkste spelers gebleven zijn – soms ten koste van ernstige financiële inspanningen – en die op een aantal sleutelposten gevoelig versterkt lijkt.

VERDEDIGING

Twee weken voor de start van de competitie kwam er eindelijk een einde aan de soap : Silvio Proto speelt dit seizoen wel degelijk in het Astridpark. Zijn de keepersproblemen, waarmee Anderlecht vorig seizoen kampte en waarvan sommigen beweren dat ze de Brusselse club de titel kostten, daarmee opgelost ? Waarschijnlijk wel. Proto is een jonge doelman met veel talent en een gouden toekomst voor zich. Tegen de druk lijkt de gewezen keeper van La Louvière wel bestand, al belandt hij nu wel bij een club waar men minder de nadruk zal leggen op de tien ballen die hij stopte dan wel op die ene bal die hem passeerde. Door de komst van Proto wordt Daniel Zitka in principe in de positie van nummer twee gemanoeuvreerd en Jan Van Steenberghe in die van nummer drie. In principe.

De rest van de verdediging onderging weinig wijzigingen. Zonder blessures of schorsingen zouden daar, van rechts naar links, Anthony Vanden Borre, Vincent Kompany, Hannu Tihinen en Olivier Deschacht de wacht moeten optrekken. Laatstgenoemde krijgt mogelijk nog onverwacht concurrentie van Fabrice Ehret, die misschien wel wat te vroeg afgeschreven werd. In het centrum ontbreekt het Anderlecht enigszins aan wisseloplossingen, waardoor men nu in de hoofdstad belangstelling betoont voor de Griek Nikos Dabizas. Michal Zewlakow kan overal invallen maar zijn technische beperkingen bevallen het veeleisende Brusselse publiek niet. Op rechts dient Mark De Man zich in geval van nood aan als een mogelijke stand-in. Vorig seizoen beschaamde hij het vertrouwen van Vercauteren alvast niet. Ook nieuwkomer Laurent Delorge houdt de coach achter de hand. Desgevallend kan de polyvalente ex-Lierenaar achterin depanneren.

MIDDENVELD

Als Vercauteren er absoluut Bart Goor bij wou, zal hij daarvoor wel zijn redenen hebben. Om hem te doen spelen, dat staat vast. Maar waar ? Op de linkerflank of in een meer centrale positie ? In een middenveld met drie of met vier ? Allicht zal het van de omstandigheden afhangen. Goor voegt hoe dan ook zijn ervaring en zijn infiltraties aan het team toe. Voor het balrecupererende werk krijgt Yves Vanderhaeghe vermoedelijk de voorkeur op Besnik Hasi. De veteraan, die ook bij de Rode Duivels een opmerkelijke terugkeer realiseerde, beleeft momenteel zijn tweede jeugd. Zijn onvermoeibaarheid en werkkracht helpen. Vanderhaeghe is het type van de niet altijd even elegante voetballer die elke ploeg nodig heeft. De creatieve taken zijn allicht weer weggelegd voor Pär Zetterberg. Ten nadele van Marius Mitu, zeker in eerste instantie : de Roemeen is geblesseerd en geschorst voor de eerste drie Europese wedstrijden. En quid met Walter Baseggio ? Hij wordt ongeveer overal aangekondigd en schijnt intussen te reageren zoals de trainer dat van hem verwacht. Als hij volhardt in die correcte mentaliteit, is een terugkeer in het team niet uitgesloten. Naargelang Vercauteren opteert voor een 4-4-2 of 4-3-3 kan Christian Wilhelmsson naar de rechterkant uitzakken. Met Goran Lovre als mogelijke doublure.

AANVAL

Aruna Dindane is weg, maar Anderlecht lijkt de ideale vervanger in huis te hebben gehaald met de Turk Serhat Akin. Als beweeglijke, technisch onderlegde voetballer met een neus voor doelpunten zou hij het Anderlecht-publiek moeten kunnen behagen. Nenad Jestrovic wil zijn titel van doelschutter verlengen en heeft daar de intrinsieke kwaliteiten en de passende entourage voor. En wat met Mbo Mpenza ? Wordt hij titularis of veeleer supersub en redder in nood ? Hoe dan ook beschikt Anderlecht over drie spelers voor twee plaatsen – of vier voor drie als Wilhelmsson in een 4-4-3 voorin postvat. En Oleg Iachtchouk is momenteel ongelukkig geblesseerd maar van hem is bekend dat hij altijd klaar staat om z’n kans te grijpen.

BESLUIT

Anderlecht verloor alleen maar Aruna – en zijn vertrek was voorzien -, maar kon Kompany en Wilhelmsson houden, ondanks de belangstelling van andere clubs voor die twee. De Ivoriaanse aanvaller lijkt zeer goed te zijn vervangen. Als Proto erin slaagt om punten voor Anderlecht te pakken, kan allicht alleen Club Brugge de landstitel uit Brussel weghouden.

door Daniel Devos

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content