Emile Mpenza trekt naar Manchester City.

Laat ons hopen dat Emile Mpenza op de training van City, de ploeg waar hij eind vorige week mocht testen, niet te veel in de buurt van Joey Barton komt. De kersverse international is immers een omstreden middenvelder die er hard invliegt. Vorig weekend nog schopte hij Portsmouthmiddenvelder PedroMendez op de achillespees. Een gek, naar het beeld van zijn trainer : StuartPearce, alias Psycho, die altijd bijzonder actief mee coacht. In maart 2005 volgde hij Kevin Keegan op. De ex-international staat hoog aangeschreven, tot komende zomer leidt hij ook de Engelse beloften. Beiden staan symbool voor de sfeer rond de ploeg : niet het fijnste voetbal, dat van Manchester City, wel veel sfeer en engagement. Ze hebben het er wel voor Belgen. Daniel Van Buyten kreeg er al zes maanden zijn kans. Maar Big Dan raakte te snel geblesseerd. Dat overkwam ook GeertDe Vlieger, die er het doel mocht verdedigen. Vorige zomer wilde men Carl Hoefkens, maar Stoke vroeg te veel. En nu mocht Emile Mpenza er zijn klasse bewijzen en kreeg er een contract tot het einde van het seizoen.

City is een staartploeg, anders dan grote broer United. Met de stadsgenoot heeft men wel gemeen dat er een bloeiende opleiding is, die de voorbije paar jaar maar liefst twintig topspelers produceerde. Shaun Wright-Phillips (nu Chelsea en international) is daar nu samen met Barton, ooit geweigerd bij Everton, de vaandeldrager van. Per wedstrijd komt gemiddeld vijf van de zestien man uit de eigen jeugd. De spelerskern is dan ook, anders dan bij de Londense clubs, vooral Engels getint

Spelen doet City in het City of Manchester Stadium, dat net geen vijftigduizend plaatsen telt. In 2003 verliet men Maine Road voor een stadion dat bedoeld was om de Olympische Spelen van 2000 naar Manchester te halen. Toen dat niet lukte, werd het gebouwd voor de Commonwealth Games van 2002. Het jaar erop werd het stadion tot voetbaltempel omgebouwd. Op de piste van toen staan nu tribunes, wat in de atletiekwereld op veel protest stuitte.

Prijzen winnen doet City al lang niet meer, de laatste trofee (een ligabeker) dateert van 1976. De voorbije vijftien jaar verdween de club ook drie keer naar de tweede klasse. Alles heeft te maken met centen. Voorzitter John Wardle verdiende zijn geld met sportkleding, maar verkocht die zaak in 2004.

Afgelopen weekend stonden de achtste finales van de FA Cup op het programma. Blackburn Rovers hield stand op Arsenal (0-0), waardoor op 28 februari een replay volgt. Ook Middlesbrough geraakte thuis niet voorbij West Brom (2-2). Manchester United kon geen afstand nemen van Reading (1-1).

Na de nederlaag tegen Spanje was er veel kritiek op de forfaits voor deze oefeninterland. Bondscoach Steve McClaren wil nu snoeien in dit soort wedstrijden en ze vervangen door langere stages.

Tim Howard, door Everton geleend van Manchester United, kreeg daar nu een vast contract voor vijf seizoenen. Ook de optie van Nuno Valente (32), die een jaar langer blijft, werd gelicht bij FC Porto. De transfersom bleef onbekend.

Andrei Kanchelskis zette op zijn 38ste een punt achter zijn loopbaan. De Oekraïner voetbalde in Engeland ook nog voor Everton, Southampton en Manchester City en werd onlangs door het Russische Krylia Sovetov vrijgegeven.

Chelsea gaat, om marketingredenen, in de zomer van 2008 door China toeren. Voor veel Engelse waarnemers begonnen de problemen van Manchester United, toen die ploeg overzees het seizoen ging voorbereiden.

Rafael Benitez (Liverpool) en Cesc Fabregas (Arsenal) werden uitgeroepen tot manager en speler van de maand januari. Liverpool won daarin vier competitiewedstrijden.

Milan Mandaric (ex-Portsmouth) investeerde bijna veertig miljoen euro in Leicester City. Binnen de drie jaar wil hij de gewezen ploeg van Gary Lineker in de eerste klasse brengen.

PTK

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content