Serhat Akin zal géén drie jaar in Brussel voetballen. Anderlecht wordt een springplank in zijn carrière. Die rol wil de club ook nadrukkelijk gaan spelen in Europa.

Anderlecht stelde vrijdag twee nieuwe aanwinsten voor : Laurent Delorge (26) en Serhat Akin (24). Eerder trok het Marius Mitu (28) en de Duits-Tunesische aanvaller Sami Alagui (19) aan. Akin komt van de Turkse landskampioen Fenerbahçe en moet Aruna Dindane vervangen. Hij is de eerste toptransfer van de Brusselse club. Delorge en Mitu worden transfers in de breedte genoemd en Alagui (weggehaald bij de Duitse tweedeklasser Alemannia Aken) is een van de twee jonge beloften die Anderlecht aan zijn kern wil toevoegen. Daarvoor heeft het ook Moussa Dembele (18) op het oog. De aanvaller van Germinal Beerschot is einde contract en wil naar een club waar hij kan spelen. In Brussel kreeg hij te horen dat die kans niet direct groot is. Anderlecht denkt daarom aan een constructie waarin het Dembele nog bij Beerschot laat, maar hem eventueel na een half seizoen al terug kan roepen. Akin, zo kondigt Anderlecht aan, is de voorbode van nog een opmerkelijk transferoffensief ( zie kader).

Serhat Akin groeide op in Duitsland en heeft de dubbele Duits-Turkse nationaliteit. Hij voetbalde vijf jaar voor Fenerbahçe, maar kwam er het voorbije seizoen, net als Pierre van Hooijdonk, amper nog aan spelen toe. Trainer Christoph Daum koos voor een aanvalsduo met de Braziliaan Marcio Nobre en de in januari aangetrokken Nicolas Anelka. Als Akin inviel, was het vaak op de rechterflank, maar hij is een diepe spits. Hij is niet groot (1,76 m), wel snel en technisch vaardig, en hij heeft een goede dribbel en dito schot. In Turkije omschrijven ze hem als “een publieksspeler”.

Akin tekende een contract voor drie jaar in het Vanden Stockstadion. Hij stak niet weg vrijdag op de persconferentie dat hij Anderlecht beschouwt als een tussenstap naar een grote club in een Europese topcompetitie. “Ik weet dat hij hier geen tien jaar zal blijven”, aldus manager Herman Van Holsbeeck. “Eén of twee jaar misschien. Vorig jaar stond hij voor 5 miljoen dollar op de transferlijst bij Fenerbahçe. Was hij nu niet einde contract, dan hadden wij hem nooit kunnen hebben. En zelfs nu vreesde ik dat we ernaast zouden grijpen. Akin kon elders véél meer gaan verdienen dat in Anderlecht. Ik weet wat Lucescu wilde betalen om hem naar Oekraïne te halen, en ik weet wat Fenerbahçe hem op het eind nog bood opdat hij zou blijven. Maar de sportieve uitdaging heeft de speler verleid : het feit dat we de laatste jaren Champions League speelden en al veertig jaar op rij Europees voetballen. Anderlecht betekent nog iets.”

Anderlecht kwam Akin op het spoor toen het Engelse managementbureau Stellar Group hem in februari aanbood. Werner Deraeve, directeur van het jeugdcentrum, kende hem. Van Holsbeeck : “Fenerbahçe had pas Anelka aangeworven voor 15 miljoen euro. Volgens zijn contract moést hij spelen wanneer hij fit was. Daaruit hebben Akin en zijn omgeving hun conclusies getrokken. Zij zochten een club waar hij een jaar of twee kan spelen om daarna weer een sprong voorwaarts te maken. Het sportieve primeerde, niet het geld. Vandaag de dag is dat zeer uitzonderlijk. Hij is nog zo’n speler die goed wordt begeleid. Trouwens, ik heb de indruk dat hoe langer hoe meer makelaars beseffen dat Anderlecht een springplank kan zijn voor jonge spelers die hun carrière na een terugval opnieuw willen lanceren. Op dezelfde manier als Akin is ons ook Anthony Le Tallec aangeboden, een jonge Franse aanvaller die sinds het vertrek van Gérard Houllier bij Liverpool op een zijspoor zit. Zijn makelaar heeft me ondertussen al opnieuw gebeld. Als wij die rol van springplank kunnen spelen, kan Anderlecht nog jonge, talentrijke spelers vinden in Europa.”

De Brusselse ambities reiken bijzonder ver deze zomer. Het feit dat de landskampioen van volgend seizoen zich rechtstreeks plaatst voor de Champions League 2006/2007, is daar niet vreemd aan. Van Holsbeeck bevestigt dat Werner Deraeve momenteel in Brazilië een jonge aanvaller van Corinthians intensief volgt. Volgens Het Nieuwsblad zou Anderlecht zelfs 2,5 miljoen euro overhebben om hem naar België te halen. Van Holsbeeck : “Het moment komt dat wij ook eens een risico gaan moeten nemen, zoals PSV doet met zijn Brazilianen, en 2 miljoen euro betalen voor een Braziliaan of een Argentijn. Dat hebben we ondertussen ook met de voorzitter besproken. Maar de vraag zal altijd blijven : breekt zo’n speler door of niet ? Dat is het risico.”

De geest van Frank Vercauteren, vorige week met vakantie, was nooit ver weg vrijdag op de persconferentie. Van Holsbeeck kon niet genoeg benadrukken dat Delorge en Akin passen in het door Vercauteren uitgetekende profiel. “Frankie legt er sterk de nadruk op dat alle spelers die in de toekomst naar Anderlecht komen, vechters moeten zijn. De spelers die we in de komende dagen of weken nog zullen aantrekken, zullen misschien meer cv hebben, maar zij zullen zich zoals iedereen ook moeten bewijzen. Let maar op, we zijn hier alles aan het dynamiteren met Frankie. Al onze scouts zijn op pad momenteel. Dat is geen toeval. Onze kennis van de spelersmarkt was te klein, dat moeten we durven toegeven. Voortaan moeten wij in januari al weten wat er in Frankrijk, Scandinavië, Argentinië of Brazilië rondloopt en wat de contractsituatie van die spelers is.”

door Jan Hauspie

De Brusselse ambities reiken bijzonder ver deze zomer.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content