Sporting Lokeren verkeert in comateuze toestand

© belgaimage

Glen De Boeck begon met een 0-3 tegen SV Zulte Waregem en heeft een mirakel nodig om de redding te verzekeren.

‘Als De Boeck Lokeren redt, dan is hij dé coach van het halfjaar’, poneerde Filip Joos al. Met duels tegen KV Kortrijk, Antwerp, Standard, Royal Excel Mouscron, Anderlecht, KRC Genk en Cercle Brugge heeft Lokeren nog een stevig programma. ‘Een onmogelijke opdracht, door het gebrek aan kwaliteit’, zo klonk het berustend in de catacomben bij spelers en omkadering. Na 22 jaar 1A komt de degradatie nu heel dichtbij. Acht punten is de achterstand op Waasland-Beveren, nummer 15 in het klassement.

‘Er was zeker voor rust voldoende strijd en inzet’, probeerde Glen De Boeck (47) na zijn debuut de mentale mokerslag te verwerken. ‘Alleen waren we te weinig dreigend in de zestien meter. We hadden nog twee dagen kunnen voetballen, vermoedelijk scoorden we ook dan niet.’ Tot diezelfde conclusie kwamen eerder ook al zijn voorgangers Peter Maes (6 op 36), interim Arnar Vidarsson (1 op 3) en Trond Sollied (7 op 27).

Amper 20 goals in 23 wedstrijden, met Mehdi Terki en Marko Miric als topschutters met elk drie treffers. Het zegt veel over de aanvallende stootkracht. De Boeck zette hen op de bank, net als José Cevallos. De 24-jarige offensieve middenvelder werd een jaar geleden voor 1 miljoen euro binnengehaald en overtuigde met doelpunten en assists in … play-off 2. Dit seizoen is de nummer tien, die voor de noodzakelijke aanvoer moet zorgen, totaal niet meer beslissend én verloor hij snel zijn basisplaats. Zo gebeurde het dat De Boeck tegen Zulte Waregem teruggreep naar Lukas Marecek als draaischijf. De coach hoopte dat targetman Jakub Reznicek (30) zich voor doel opportunistischer zou tonen dan de gebuisden Anton Saroka en Djordje Jovanovic. Dit duo haalde zelfs de wedstrijdkern niet. Maar ook voor de ervaren Tsjech gold snel het adagium ‘willen, maar niet kunnen’.

In vergelijking tot Sollied schakelde De Boeck ook tactisch. Een 4-3-3 werd omgevormd tot een 4-2-3-1-veldbezetting, waarbij een cruciale rol was weggelegd voor de flankspelers Steve De Ridder en Guus Hupperts, door de ziekte van aanwinst Knowledge Musona (vermoedelijk out voor de rest van het seizoen met windpokken). Alleen misten zij vaak het overzicht en de efficiëntie voor doel. Mickaël Tirpan werd voor zijn kracht als controleur geposteerd naast aanvoerder Killian Overmeire. Voor de duels een goede keuze, maar duidelijk niet voor de doorsteekpasses. Zoals ook Bambo Diaby geen rechtsachter is met diepgang, maar een centrale verdediger die door een gebrek aan alternatieven daar wordt geposteerd.

Zelfs de dj voelt tegenwoordig nattigheid. Met ‘Intoxicated’ van Martin Solveig draaide hij de soundtrack van een comateus Sporting Lokeren. Enkel een mirakel kan de club van voorzitter Roger Lambrecht (87) – die zaterdag vroegtijdig de wedstrijd verliet door opspelende hartkloppingen – nog redden van de ondergang.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content