De negen op negen die Bergen in de terugronde behaalde, relativeert duidelijk de inbreng van een trainer. Voor de winterstop pakte Jos Daerden uit met een 1 op 27. Geen enkele trainer zou dat in normale omstandigheden hebben overleefd, maar Daerden was al de opvolger van Sergio Brio en dus mocht hij blijven. Nu wint Bergen dus drie keer na elkaar en hoor je alleen maar euforische verhalen. Maar Daerden is nog steeds dezelfde trainer. Ook al wordt er vaak gezegd dat Waalse clubs niet zo gemakkelijk zakken, ik geloofde absoluut niet meer in de kansen van Bergen. Maar ze hebben duidelijk heel doordachte transfers gedaan, spelers die bij andere ploegen op de bank zaten en nu een meerwaarde geven. Schaessens, Junior en La Placa tillen het niveau op en zorgen ervoor dat de twee spitsen, Datti en Goussé, volop gaan renderen. Ploegen met goeie aanvallers degraderen zelden, maar ze moeten natuurlijk wel in stelling worden gebracht. Dat is nu bij Bergen het geval. Bovendien werd er ook nog eens een keeper aangetrokken, Berthelin, die al fraaie dingen liet zien. Met als gevolg dat Bergen in drie matchen drie punten meer pakte dan tijdens de hele heenronde. De degradatiestrijd gaat weer spannend worden. Ploegen als Moeskroen, Cercle Brugge, Beveren en Brussels moeten zich zorgen maken, het zou me absoluut niet verbazen als er bij de een of andere club nog een trainer wordt doorgestuurd.

Twee andere zaken frappeerden me het afgelopen weekend. De drie goals van Philippe Clement, die als vervanger van de geschorste Gaëtan Englebert nog maar eens aan de aftrap stond en de drie doelpunten van Sambegou Bangoura. Clement blijft in alle omstandigheden blijk geven van een uitstekende mentaliteit en ik heb al eens eerder gezegd dat Bangoura bij de beste spitsen van deze competitie hoort. Op voorwaarde dat hij goed wordt gebruikt. Dat was zaterdag tegen Cercle Brugge duidelijk het geval. Standard beschikt over uitstekende aanvallers, ik vraag me dan ook af waarom ze Cédric Roussel hebben gehaald. Vaak zijn clubs veel rijker dan ze denken. Als Roussel fit was geweest, dan zat Bangoura zaterdag wellicht op de bank. Nu is hij met elf doelpunten topschutter van de competitie. En op de tweede plaats staat Datti met tien goals. Die liet Standard in het begin van het seizoen zonder problemen naar Bergen vertrekken.

CANAL+BLAUW

WOENSDAG 02.02

20.55 Juventus – Sampdoria

ZATERDAG 05.02

15.55 Bayern München û Leverkusen

17.50 Lierse û Club Brugge

21.55 Real Madrid û Espanyol

23.55 Kick + Rush

ZONDAG 06.02

08.30 Kick + Rush (laatste kans om 11.55)

12.40 AA Gent û Club Brugge

15.15 Parma û Inter

17.00 Chelsea û Man. City

19.00 Samenvatting AA Gent û Anderlecht

19.30Samenvatting Bayern û Leverkusen

20.00 Samenvatting Parma û Inter

20.30 Samenvatting Real Madrid û Espanyol

20.55 Barcelona û Atlético

MAANDAG 07.02

20.00 BVO (heruitzending om 23.50)

DINSDAG 08.02

18.00 Heruitzending BVO (laatste kans om 20.25)

‘Abonneer nu op Canal + en kijk gratis tot PASEN’

Voor meer informatie bel 0800/666 33 of ga snel naar je Canal + verdeler

door Wim De Coninck, co-commentator Canal +

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content