Pierre Bilic

DE TRAINER GILBERT BODART

Ik ben vanzelfsprekend in de wolken over de manier waarop de hele groep op mijn komst heeft gereageerd. Iedereen liep met zijn hoofd in de grond toen ik op Tivoli aankwam. Het grote probleem stelde zich niet op het niveau van de kwaliteit van het geleverde werk of van de intrinsieke waarde van de ploeg. Integendeel, en dat heb ik altijd gezegd : mijn voorganger Emilio Ferrera heeft hier schitterend werk nagelaten. Wat deze groep nodig had, was een mentale vonk. Die is er gekomen, waardoor ik het kapitaal aan vertrouwen heb kunnen uitbouwen en uiteenlopende tactische mechanismen in de groep heb kunnen planten. Vanaf dat ogenblik is het mentale profiel van de groep grondig gewijzigd. Mijn spelers werden winnaars.

“La Louvière is natuurlijk Barcelona niet : het is geen ploeg van vedetten. Maar het zijn wel stuk voor stuk goede spelers die vooruitgang kunnen boeken op voorwaarde dat ze als een ploeg spelen. Elke speler van deze groep is belangrijk. Toen ik van een 4-4-2 ben overgestapt naar een 3-5-2, nam de hele groep met geestdrift die draad op. Toch wil ik vooral iemand als Nordin Jbari vermelden. Ik heb veel bewondering voor hem. Men kan zich niet voorstellen welke verantwoordelijkheid hij op zijn schouders heeft geladen. Op basis van zijn reputatie verwachtte men dat hij alle offensieve problemen van La Louvière zou oplossen. Dat is natuurlijk onmogelijk. Maar Jbari vecht als een leeuw, weegt op elke verdediging, creëert ruimte voor zijn ploegmaats. Terwijl het voor hem zoveel gemakkelijker zou zijn om gewoon in het strafschopgebied te kamperen. Dat is namelijk zijn favoriete domein. Maar hij weet dat La Louvière zich deze luxe niet kan veroorloven. Daarom knokt hij zich te pletter, ook al mist hij daardoor soms frisheid bij het besluiten. Ik leer hier een andere Jbari kennen. Hij is een voorbeeld voor iedereen, neemt zijn verantwoordelijkheid op, zoekt nooit excuses.

“Voorts voelen ook jongens als Alexandre Teklak en Olivier Guilmot zich nooit te beroerd om de handen uit de mouwen te steken. Terwijl ik spelers als Fadel Brahami en Egutu Oliseh helemaal open zie bloeien.” l

MICHAËL CORDIER

Het is geen gemakkelijke missie om Silvio Proto op te volgen. Ondanks zijn jeugdige leeftijd (21) vervult Michaël Cordier die opdracht met maturiteit. Goed begeleid door Michel Piersoul toont hij al een half seizoen lang dat het vertrek van Proto La Louvière niet met een keepersprobleem opzadelt.

SERGIO SÁNCHEZ

Nordin Jbari heeft zich tijdens de heenronde vaak zeer eenzaam gevoeld in de spits. In principe moest Sergio Sánchez complementair met hem functioneren. Dat is er zelden uitgekomen. De Argen- tijn kan dan wel een mooi visitekaartje voorleggen, zijn prestaties bij La Louvière zijn tot dusver geen referentie.

statistiEKEN

GEBRUIKTE SPELERS : Baynon (3), Begovic (2), Blay (14), Bosak (1), Brahami (16), Cordier (15), Daniel (1), De Oliveira (12), Durieux (3), Ekani (5), Emeran (14), Guilmot (18), Jbari (16), Luntala (10), Mazurkiewicz (12), Montoya (11), Oliseh (18), Oulai (10), Pinelli (10), Potier (6), Sánchez (12), Stojkov (8), Teklak (17), Tiago (2), Vervalle (8).

DOELPUNTENMAKERS : Brahami (1), Emeran (1), Guilmot (2), Jbari (2), Oulai (1), Pinelli (1), Potier (2), Sánchez (3), Stojkov (3).

GELE KAARTEN : 31

RODE KAARTEN : 3

STRAFSCHOPPEN : 1 voor (0), 2 tegen (1).

HOEKSCHOPPEN : 60 voor, 88 tegen.

OVERTREDINGEN : 346 begaan, 301 tegen.

PIERRE BILIC

‘WAT DEZE GROEP NODIG HAD, WAS EEN MENTALE VONK. DIE IS ER GEKOMEN.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content