Lionel Messi eiste een hoofdrol op.

Nadat zowel Barcelona als Real Madrid vorige week werden uitgeschakeld in de achtste finales van de Champions League, deden ze er vorige zaterdag in de clásico alles aan om ten behoeve van de fans toch een en ander recht te zetten. Het werd een spektakelwedstrijd van de bovenste plank, waarbij Real drie keer de leiding nam. Maar de aalvlugge Argentijnse spits LionelMessi zorgde telkens voor een terugkeer. Zo kon hij vermijden dat Barcelona dit jaar voor het eerst thuis verloor.

De Zuid-Amerikaanse vlo kampte in zijn kinderjaren met een groeistoornis. Op aanraden van de dokters kwam hij daarom al op veertienjarige leeftijd naar Barcelona, dat zich bereid had verklaard om een behandeling met groeihormonen te betalen. Nu, als negentienjarige meet hij 1m66 en weegt Messi 60 kilogram. Dat hij onnoemelijk veel talent heeft, wordt door niemand betwist. Onvermijdelijk – hij is immers een Argentijn – werd hij al op jeugdige leeftijd vergeleken met DiegoMaradona. “Dat stoort me helemaal niet”, weet Messi. “Ik vind het zelfs een hele eer. Maar er is natuurlijk maar één Maradona. Zelf probeer ik gewoon zo goed mogelijk mijn best te doen.” Toch is hun speelstijl enigszins vergelijkbaar. “Maradona was natuurlijk mijn grote idool. Ik probeerde bij hem inspiratie te vinden. Maar mijn speelstijl is al dezelfde van toen ik als kind begon te voetballen.”

Dat hij ondertussen immens populair is, veranderde hem niet. “Voor mij blijft alles bij het oude. Het enige verschil is dat de mensen me nu op straat herkennen.” In zijn vrije tijd doet hij niets liever dan slapen. “Om in vorm te zijn, is rust enorm belangrijk. Thuis en op afzondering probeer ik dus echt veel te slapen. Soms kijk ik wel eens naar een match uit de Argentijnse competitie, maar niet altijd. Het hangt er een beetje van af wie er speelt.” Aan zijn familie hecht wij wel enorm veel belang. “Elke vakantie keer ik terug naar Rosario, om weer bij mijn vrienden van vroeger te zijn.”

David Beckham (Real) is een maand onbeschikbaar door een blessure aan de kruisbanden van de knie. José Antonio Reyes blesseerde zich eveneens aan de knie. Raúl speelde voor de vijftiende keer de klassieker. Was het ook de laatste keer ? De naam van de aanvoerder staat immers op een lijst met dertien namen die geheim moest blijven, maar door sommige media werd uitgebracht. Roberto Carlos maakte bekend dat hij zeker vertrekt. Ook de toekomst van Beckham, MahamadouDiarra, Emerson, Roberto Carlos, Raúl Bravo, FranciscoPavón, Antonio Cassano, MichelSalgado, Reyes, ÁlvaroMejía, Guti en IvánHelguera oogt onzeker.

Florent Sinama-Pongolle, de 21-jarige Franse spits van Recreativo Huelva moet als gevolg van een spierscheur twee weken aan de kant blijven.

Rubén Baraja, de middenvelder van Valencia mist mogelijk de rest van het seizoen als gevolg van een kwetsuur aan de rechterbil.

Hoewel Betis na de incidenten in de bekerderby tegen FC Sevilla veroordeeld werd tot het afwerken van drie wedstrijden in een ander stadion, konden de fans vorige zondag voor het duel tegen Zaragoza gewoon terecht in het Ruiz de Loperastadion. Betis kreeg immers uitstel, omdat het eerst de nodige werkzaamheden moet doen in het stadion La Cartuja – waar het die drie wedstrijden zal spelen – om het te doen beantwoorden aan de veiligheidsvoorschriften.

DANIEL DEVOS

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content