Een cruisetocht wenkt voor Napoli.

Ondanks een verbetering van het spelniveau tijdens de laatste twee tot drie jaar kennen de eersteklassers niet of nauwelijks een verhoging van hun inkomsten. In de Serie B is dat evenwel anders. Er is zeker het Juventus-effect, maar dat is niet de enige reden voor de toenemende toeschouwersaantallen.

Wat spanning betreft, worden de fans op hun wenken bediend. Nog altijd is het niet duidelijk wie Juve zal vergezellen. Afgelopen weekend konden Genoa en Napels nochtans hun promotie veiligstellen. Maar geen van de twee deed dat. Even opgelet, want het systeem is niet simpel : de tweede in de stand stijgt onmiddellijk en de derde ook, als die meer dan negen punten voorsprong heeft op de vierde. Als dat niet het geval is, moeten play-offs de uitkomst bieden. De nummers 3 tot 6 mogen het dan onder elkaar uitmaken. Voor de 41ste speeldag was de situatie als volgt : als Genoa (77 punten) Mantova in bedwang kon houden, dan behield het zijn 13 punten voorsprong op de vierde, Piacenza. Maar Genoa, dat twee jaar geleden wegens corruptie naar de derde klasse werd teruggezet, kon zijn tweede opeenvolgende promotie niet vieren. Ze begaven in de laatste minuut, hoewel hun tegenstanders een half uur met tien speelde. De speler die de meeste vragen opriep, was Mirco Gasparetto. Vorig seizoen miste de aanvaller van Genoa een ferme kans die Mantova had kunnen doen overgaan in plaats van Torino.

Napoli (75 punten, 11 voor op de vierde) had geen keuze. Het moest winnen tegen Lecce. In een uitverkocht San Paolostadion (60.240 toeschouwers) won de ploeg van Edoardo Reja wel, maar er waren geen festiviteiten. Voorzitter Aurelio De Laurentiis bevestigde dat hij nog niet van mening veranderde. In geval van promotie zal hij iedereen (spelers, trainers + de bestuursleden met hun vrouwen en kinderen) meenemen op een cruisetocht.

Klein detail : volgende week staan Genoa en Napoli tegenover elkaar. De opvolgers van Diego Maradona kunnen hun voorzitter aan zijn belofte houden. Maar een nederlaag plus een overwinning van Piacenza betekent play-offs. S NICOLAS RIBAUDO

Italië

Carlo Ancelotti blijft tot 2010 aan de slag als coach bij AC Milan. Hij kreeg een flinke loonsverhoging en zal nu 4,5 (in plaats van 3,2) miljoen euro per jaar verdienen. Meteen wil hij ook het record breken van het aantal wedstrijden, dat nu nog toebehoort aan Nereo Rocco (459 duels).

Paolo Maldini en Alberto Gilardino (AC Milan) werden in Antwerpen geopereerd. De verdediger aan de linkerknie en de aanvaller aan de meniscus van de rechterknie.

Alessandro Nesta (AC Milan) twijfelt of hij zich beschikbaar blijft stellen voor de nationale ploeg. De verdediger kondigde immers aan dat hij de komende twee wedstrijden niet van de partij kan zijn als gevolg van zijn huwelijk. Hij voegde er meteen aan toe dat bondscoach Roberto Donadoni ook voor het duel tegen Frankrijk in september niet op hem hoeft te rekenen.

Luis Figo zal volgend seizoen dan toch niet uitkomen voor Al-Ittihad Djedda in Saoedie-Arabië. De Portugees beschuldigt de clubleiders ervan hem niet het voorziene tekengeld van 1,1 miljoen euro te hebben betaald. Het bestuur van Inter bood de Portugees een nieuw contract voor één seizoen aan.

Hernán Crespo zag zijn wens om bij Inter te blijven in vervulling gaan. De Argentijnse spits, die nog altijd eigendom was van Chelsea, kreeg zijn vrijheid terug en tekende een contract tot 2010.

Philippe Mexès, de Franse centrale verdediger van AS Roma, bereikte een akkoord tot 2011. Hij zal 2,5 miljoen euro per jaar verdienen plus daarnaast ook nog de premies.

Catania maakte bekend dat het voor drie jaar middenvelder Giacomo Tedesco (31) weghaalt bij Reggina en aanvaller Babu (27) bij Hellas Verona. Silvio Baldini volgt Pascquale Marino op als trainer.

Middenvelder Giovanni Tedesco blijft één seizoen langer bij Palermo, terwijl Giulio Migliaccio overkomt van Atalanta. Deze middenvelder, die een reputatie heeft als het kleine broertje van Gennaro Gattuso, werd aangebracht door Stefano Colantuono, de nieuwe coach, die ook de voorbije twee seizoenen in Bergamo met hem samenwerkte.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content