Vreemd hoe wisselende beelden deze competitie kleuren. Anderhalve week geleden zette Michel Preud’homme na het gelijkspel van Club Brugge tegen Lokeren vraagtekens bij de instelling van zijn ploeg. Dat is bizar voor een trainer die zo hamert op passie en engagement, en in een club die van inzet en overgave haar handelsmerk heeft gemaakt. Veel interessanter dan vast te stellen waarom er bij momenten verslapping optreedt, is de vraag te stellen hoe dat komt. Omdat ook voetballers zich te gemakkelijk laten aansteken door het virus van de gemakzucht? Omdat ze zichzelf overschatten? Dat dit incidenteel ook bij Club Brugge gebeurt, is tekenend voor de huidige mentaliteit in het voetbal. Iedereen is met zichzelf bezig. Dan moet er – niet alleen bij Club – niet veel gebeuren om de collectiviteit te verscheuren.

Meer dan hem lief is moet Michel Preud’homme – in zijn spelerscarrière een apostel van het professionalisme – bij Club Brugge het vuur weer aanwakkeren. Club speelde op Aalborg een uitstekende wedstrijd en staat vrijwel zeker in de achtste finale van de Europa League. Maar afgelopen zondag werd in Gent de lijn weer niet doorgetrokken. Preud’homme had het onder meer over de naweeën van de Europese verplaatsing en wimpelde een opmerking over een foute tactische keuze in de eerste helft cynisch af. Vreemd hoe iemand met zo’n staat van dienst moeite blijft hebben met kritiek. Het is sterker dan hemzelf.

Sportieve stabiliteit is zeker na de jaarwisseling een moeilijk gegeven bij blauw-zwart. En eigenlijk in de hele competitie. Drie nederlagen op 27 wedstrijden is op zich geen catastrofe, maar er werd ook tien keer gelijkgespeeld. Club haalde met 52 punten op 81 amper 65 procent van de punten. Vorig seizoen telde Standard na 27 matchen 63 punten en Club als nummer twee zelfs 56 punten.

Zo kan het in deze competitie nog alle kanten uit en stevenen we op een bijzonder spannende play-off 1 af. Vijf punten bedraagt de kloof tussen de nummer een en vijf, bij de start van de play-off zouden dit er nog drie zijn. Benieuwd welke rol er nog voor AA Gent weggelegd zal zijn nu de Buffalo’s met Moses Simon tijdens de transferperiode de ontbrekende schakel hebben gevonden. Hij brengt snelheid en diepgang en verhoogt ook het rendement van Laurent Depoitre. Opmerkelijk bescheiden reageerde de zielsgelukkige Hein Vanhaezebrouck op de overwinning. Hij minimaliseerde zijn inbreng. Het is een stap die Vanhaezebrouck in zijn carrière heeft gezet. Ook zijn latente rusteloosheid kan hij naar de buitenwereld toe de laatste tijd veel beter verbergen.

Heel knap hoe KV Kortrijk zich na de nederlaag op Waasland-Beveren weer oprichtte en Westerlo in de pan hakte. Met de twee meest productieve aanvallers uit eerste klasse: Ivan Santini staat in voor dertien goals en drie assists, Teddy Chevalier voor tien doelpunten en evenveel assists. En Sporting Charleroi verdient écht een plaats in play-off 1. In het begin van het seizoen overheerste kilte op Mambourg, nu wordt er bij vlagen hartverwarmend voetbal opgedist.

Opmerkelijk blijft hoe trainers het na nederlagen soms moeilijk hebben om zichzelf onder controle te houden. Harm van Veldhoven, nochtans een warme en innemende man, stapte na het 6-0-verlies van Westerlo op KV Kortrijk meteen op de bus. Dat is een teken van zwakte. Een trainer hoort ook na een afstraffing te vertellen waarom hij bepaalde tactische keuzes maakte en waarom zijn ploeg zo lamlendig voetbalde. In plaats daarvan vluchtte Van Veldhoven in de bus. En Francky Dury kwam zaterdag na het 2-2-gelijkspel van Zulte Waregem op Cercle Brugge niet naar de persconferentie na enkele hoogst ongelukkige beslissingen van scheidsrechter Nicolas Laforge. Ook de spelers mochten niet met de media praten. Meer onmacht kan je echt niet uitstralen.

Moeilijker dan ooit is het voor bepaalde mensen om zich te controleren in een voetbalwereld die zich maar niet kan losrukken uit de mallemolen van de emotie. Ook sommige bestuurders vergalopperen zich geregeld met cassante uitspraken. Ze zijn niet bij machte over de clubbelangen heen te denken.

@JacquesSys

DOOR JACQUES SYS

Trainers die wegblijven van een persconferentie stralen onmacht uit.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content