Met Fernando Morientes voegde Rafael Benítez nog een Spanjaard toe aan Liverpool.

Je had al Josemi, Antonio Nuñez, Luis Garcia en Xabi Alonso, maar sinds vorige week is de Spaanse enclave aan de Mersey nog een kop rijker. In een poging om de Liverpool-aanval wat meer gewicht te geven contracteerde Rafael BenítezFernando Morientes, op zijn 28e een van de succesrijkste aanvallers van Spanje. En tegelijk een van de minst gewaardeerde.

Morientes komt uit de provincie Extremadura, een van de onherbergzaamste delen van Spanje. De voetbalwereld ontdekte hem op zijn zeventiende bij Albacete, waar hij weggehaald werd door Real Zaragoza. Na 28 goals in twee seizoenen lijfde Real Madrid het jonge talent in. Morientes bedankte met twee goals in twintig minuten tijdens zijn debuut tegen Salamanca en was lid van het team dat in 1998 Europees kampioen werd na een onderbreking van 32 jaar. In de vier seizoenen die daarop volgden, pikte Morientes nog twee Europese en twee landtitels mee.

Niks aan de hand, zou je denken, maar dat was buiten Florentino Perez gerekend, de flamboyante voorzitter van Real die zijn team met sterren wilde vullen. In augustus 2002 werd Ronaldo naar Bernabeu gehaald, en ondanks het feit dat Morientes zich het seizoen voordien met 18 goals tot topschutter kroonde, degradeerde hij tot luxe-bankzitter. Toen hij ook zijn plaats in de nationale ploeg verloor, verkoos hij om uit te wijken naar Monaco, waarmee hij vorig jaar de finale van de Champions League bereikte.

De Spanjaard heroverde zijn stek in de nationale ploeg en keerde vorige zomer terug naar Real. Het was José Antonio Camacho die hem overtuigde dat er in Madrid nog een toekomst voor hem lag. Na drie competitiewedstrijden mocht Camacho echter al opkrassen en bleek Morientes slechts vierde spits, na Raúl, Ronaldo en Owen. Zes maanden en slechts één wedstrijd in de basis later koos de Spanjaard voor een nieuwe vlucht, naar Liverpool. (PTK)

Ligabeker. In hun heenwedstrijd van de halve finale speelden Chelsea en Man United 0-0 gelijk. De andere halve finale, Liverpool-Watford, eindigde op 1-0 voor de Reds. Thomas Gravesen verhuist van Everton naar Real voor 2,4 miljoen pond. Jamie Redknapp ruilde Tottenham voor Southampton, de ploeg van zijn vader Harry. Barry Ferguson (Blackburn) en Stephane Henchoz (Liverpool) leken zondag goed op weg naar Glasgow Rangers, dat de Fransman Boumsong aan Newcastle verkocht. Robbie Savage gaat naar Blackburn.

TOPSCHUTTERS : 1. Henry (Arsenal) 16 goals ; 2. Johnson (Crystal Palace) 13 goals ; 3. Pires (Arsenal), Defoe (Tottenham) 10 goals ; 5. Wright-Phillips (Man City) 9 goals.

PTK

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content