Daniel Van Buyten heeft dus vorige week gesolliciteerd naar een vaste plaats in de nationale ploeg. Kennelijk komt het daar tegenwoordig vooral op aan, want wat hoor je ? Er wordt overwogen om Timmy Simons weer naar het middenveld op te schuiven en Van Buyten dus samen met Vincent Kompany in het hart van de defensie te posteren. Iedereen die tegenwoordig solliciteert naar een plaats in de nationale ploeg komt aan de bak. Stein Huysegems begreep vorige maand niet waarom hij voor de wedstrijd in Egypte niet werd opgeroepen. Nu is Huysegems erbij. Nochtans : hij speelt minder goed dan een paar weken geleden. Kevin Vandenbergh maakt als een van de weinige Belgische spitsen doelpunten. Ook hij werd opgeroepen. Of die selectie al dan niet te vroeg komt, is een bijkomstige vraag. Anthony Vanden Borre heeft nu een wedstrijd of drie in het eerste team van Anderlecht gestaan, nadat Franky Vercauteren heel veel energie in die jongen stak. En wat gebeurt er ? Vanden Borre is er alweer bij. Als Vanden Borre speelt, valt het voor hem te hopen dat hij niet door de mand valt en het hele land over zich heen krijgt. Dan mag Vercauteren, die zich terecht afvroeg of die selectie niet te vroeg komt, met zijn werk herbeginnen. Als bondscoach kan je nooit een speler maken, als bondscoach kan je wel een speler kraken. Dat Vanden Borre de toekomst is, zoals de selectieheer roept ? Een bondscoach moet niet aan de toekomst denken, daar zijn de clubtrainers voor, een bondscoach moet alleen met het heden bezig zijn. Wat merk je ook ? De bondstrainer roept Mbo Mpenza op terwijl die bij Anderlecht al maanden ondermaats presteert. Het is een illusie te geloven dat je een speler die in zijn club niet draait in de nationale ploeg weer beter maakt.

Een bondscoach moet niet experimenteren en bijvoorbeeld Vincent Kompany op het middenveld plaatsen. Het is zijn taak om het best mogelijke elftal te vinden dat op dit moment de best mogelijke prestatie kan halen. Tegen Bosnië-Herzegovina zal dat bij gebrek aan veel technisch vermogen vooral moeten gebeuren met pure power. Misschien kan Van Buyten hierin een bepaalde rol spelen, ook al heeft hij in de nationale ploeg nooit echt geschitterd. Bij Hamburg valt Van Buyten vooral op door zijn offensieve impulsen. Die moet hij ook de Rode Duivels kunnen geven. In afwachting daarvan heeft Van Buyten zichzelf enorm onder druk gezet. Zijn prestatie zal met argusogen worden gevolgd. Dat is zo als je van jezelf vindt dat je moet spelen. Wat ik van Van Buyten wel bijzonder klein vind, is dat hij over die Vlaams-Waalse toestanden begon als verklaring waarom hij geen vaste plaats krijgt. Dat is echt heel lachwekkend. Want de bondscoach heeft altijd gekeken dat er voldoende Franstaligen werden opgeroepen om de Waalse pers kalm te houden. Laten we wel wezen : anders had je iemand als Walter Baseggio toch al een jaar thuis gelaten.

door Hein Vanhaezebrouck, co-commentator Canal +

‘Abonneer nu op Canal + en kijk gratis tot PASEN’. Voor meer informatie bel 0800/666 33 of ga snel naar je Canal + verdeler

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content