Twee speelronden voor het slot van de competitie stelde de ploeg van Timmy Simons de titel veilig, door met 1-1 gelijk te spelen tegen FC Groningen. Verdiend, want het team van Guus Hiddink toonde zich de afgelopen maanden een zeer solide ploeg.

Na het zeer succesvolle jaar vorig seizoen incasseerde PSV afgelopen zomer een gevoelige tik, door het vertrek van de dragende spelers Mark van Bommel, Young-pyo Lee, Ji-sung Park, Wilfred Bouma en Johann Vogel. Maar ook nu wist de club dat verlies op te vangen met de nieuwkomers Michael Reiziger, Michael Ball, Jason Culina (ex-Germinal Beerschot) en Arouna Koné (ex-Lierse). Mede door de ontplooiing van de jonge talenten Ibrahim Affelay en Ismaël Aissati, plus de probleemloze inpassing van Simons, creëerde Hiddink een collectief blok, dat met de onvermoeibare Phillip Cocu als leider uitblonk in doelmatigheid en resultaatvoetbal.

De machine kwam langzaam op toerental, getuige daarvan de nederlaag tegen Ajax in het duel om de Johan Cruijff Schaal en het gelijkspel in het eerste competitieduel bij nieuwkomer Heracles. In de beginfase moest PSV op de ranglijst AZ, Feyenoord en het verrassend sterk begonnen RKC nog voor zich dulden, maar daarna ging het met de ploeg crescendo. Halverwege het seizoen was het verschil aan de top nog klein. Na de korte winterstop sloegen de Eindhovenaren een kloof en stevenden recht op het kampioenschap af. Als op 7 mei Ajax in de finale van de Amstel Cup wordt geklopt, is net als vorig jaar de dubbel een feit. Ook op internationaal niveau speelde PSV een rol. De club overwinterde, maar in de achtste finales van de Champions League bleek Lyon te sterk.

De suprematie was groot. Tot nu toe leed PSV alleen een nederlaag uit bij Feyenoord en het verrassend sterke FC Groningen, dat net als FC Twente de Brabanders in het Philips Stadion tot een gelijkspel dwong. Vorig seizoen beëindigde PSV de competitie met 87 punten. Een verbetering van dat record is nog mogelijk.

FC Volendam, HFC Haarlem, AGOVV Apeldoorn, FC Zwolle, TOP Oss, VVV-Venlo, De Graafschap en Helmond Sport strijden via de play-offs voor een plaatsje in de eredivisie volgend seizoen.

Archie Thompson (ex-Lierse) wil na dit seizoen terugkeren naar Australië. De constructie met PSV voorziet daarin, want de club uit Eindhoven huurde de aanvaller voor een halfjaar met een koopoptie, die in principe niet zal worden gelicht. PSV moet ook op zoek naar een nieuw hoofd opleidingen, want Joop Brand vertrekt na drie jaar. Doelman Gomes verlengde zijn overeenkomst tot 2011. Ook Eric Addo (ex-Club Brugge) doet er nog een jaar bij.

Kees Zwamborn is volgend seizoen geen coach meer van Willem II. Hij treedt terug en neemt zijn baan als technisch directeur weer op. In november nam hij het roer over, na het ontslag van Robert Maaskant. Kemy Agustien (19), een talentrijke middenvelder, trekt naar AZ.

Martijn Reuser (31) komt vanaf volgend seizoen uit voor RKC. De Amsterdammer komt transfervrij over van Willem II en tekende voor twee jaar, met een optie voor nog een seizoen. Aanvaller Tim Janssen (PSV) kreeg een vierjarige verbintenis.

Sidney Lammens (ex-KV Oostende en Westerlo) is te duur voor RBC en mag weg. Henk Vos (37) overweegt een afscheid, aangezien het voorstel dat hem werd gedaan zwaar ontoereikend was.

Tim De Meersman (21, ex-Germinal Beerschot) mag, ondanks een overeenkomst tot 2007, transfervrij weg bij Vitesse.

De voetballoopbaan van Edwin van Ankeren (37, Omniworld) zit erop.

FV

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content