In 2005 leidde Sollied Club naar de laatste landstitel, Janevski pakte met blauw-zwart in 2007 de Belgische beker, sindsdien won het geen enkele prijs meer. Grétarsson, sinds december Sports Manager, speelt geen verstoppertje. Zijn club heeft het tweede grootste budget van het land, de grootste fanbase en – na Anderlecht – het meeste aantal titels op haar palmares. En dus, vindt de Sports Manager, moet de titel altijd de ambitie zijn. Maar in tegenstelling tot de voorbije seizoenen is Grétarssons beleid gekenmerkt door zuinigheid, want de Financial Fair Play van de UEFA kijkt mee.

VERDEDIGING

Kujovic, in 2011 binnengehaald als mentor voor Coosemans, werd in de herfst van zijn carrière opnieuw fulltime doelman. Coosemans verkaste naar Waasland-Beveren, Jorgacevic klungelde zichzelf uit het doel en vertrok naar Turkije, zodat de 34-jarige Servische superprof het nieuwe seizoen als titularis ingaat, met twee jonge doelmannen – de Australische aanwinst Ryan (21) en Dhoest (19) – als back-up.

Jong, jonger, jongst is de rode draad in Clubs verdediging. Op de rechterflank is Meunier (21) de eerste keuze, Vlachos (21, AEK Athene) trainde de hele voorbereiding mee. Op links kiest Garrido voor De Bock: ook nog altijd máár 20 jaar. Stenman mag vertrekken, Høgli is straks einde contract en tekende nog niet bij.

Ook centraal is de pikorde vrij duidelijk: Garrido hoopt dat Duarte, hét winterkoopje, zijn uitstekende debuutmaanden kan bevestigen, al sleept de Costa Ricaan nog twee speeldagen schorsing met zich mee. Ook Larsen is eerste keuze, maar de Deen is met een knieblessure nog minstens out tot oktober. Na de transfer van Almebäck (Brøndby) en het vertrek van Figueras (in de belangstelling van Spaanse eersteklassers) mikken drie jonge leeuwen – Monteiro (Arsenal, 19), Mechele (20) en Engels (18) – op speelminuten. Mechele en Engels mogen dromen van een basisplaats op de openingsspeeldag, al wil Club er nog een centrale verdediger (de 27-jarige Costa Ricaan Flores Acuna?) bij. In uiterste nood kan ook Simons centraal achterin depanneren, maar dat is niet de eerste optie.

MIDDENVELD

Simons en Blondel worden de twee controlerende middenvelders, afhankelijk van de tegenstander wordt Blondel in een iets offensievere rol uitgespeeld. Vázquez moet voor het duo Simons-Blondel de patronen uittekenen. Fourlanos – 19 jaar en een jeugdproduct van Panathinaikos, waar hij op zijn zeventiende in het eerste elftal debuteerde – lijkt vooral een wissel op de toekomst, want de plaatsen op het middenveld zijn duur: Odjidja (gebroken voet) en Adu zitten in de wachtkamer, Jørgensen mag uitkijken naar een andere club.

AANVAL

Lestienne was in het tussenseizoen gewild door CSKA Moskou, dat om en bij de tien miljoen euro wilde neertellen, maar in tegenstelling tot Bacca (Sevilla) blijft de nog steeds maar 21-jarige linkerflankaanvaller in Brugge. De Sutter, overgenomen van Anderlecht, moet Bacca doen vergeten, al hoopt ook Gudjohnsen op meer speelkansen. Op de rechterflank is Refaelov de eerste keuze, al blijft de vraag of de Israëliër straks wel op een constanter niveau kan presteren. Voor Trickovski wordt ‘naar een oplossing gezocht’, Bakenga kon bij Cercle Brugge niet overtuigen, zodat Garrido misschien noodgedwongen voor twee diepe spitsen – De Sutter en Gudjohnsen – moet kiezen.

CONCLUSIE

De kern is breed, maar de back-ups voor de titularissen zijn jong en onervaren. Een blessuregolf zoals vorig seizoen wil Club met een gerichte individuele trainingsaanpak, waarin de zwakke punten worden weggegomd, absoluut vermijden. Want, weten ze ook in Brugge: dat zou wel eens punten kunnen kosten.

DOOR CHRIS TETAERT

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content