We bewezen vorige week dat we na de Berlijnse ook een Poolse muur kunnen slopen. We domineerden de hele wedstrijd en kregen drie tot vijf honderdprocentkansen en gaven in verdedigend opzicht niks weg. Dat zorgt voor opluchting en tevredenheid.

Een omsingeling van 20 minuten volstond, rond het doel van Artur Boruc, die uiteindelijk niet opgewassen bleek tegen de gretige invalbeurten van aangever David Odonkor en afwerker Oliver Neuville. Daarmee werd ook nog maar eens bewezen dat je nooit mag wanhopen en tot de laatste minuut moet strijden. Wij Duitsers trainen daar speciaal op, om na twee keer 45 minuten toe te slaan in de extra tijd van een wedstrijd. Onze Mannschaft was meteen als eerste land geplaatst voor de achtste finales. Maanden geleden had niemand dit voor mogelijk gehouden. Bondscoach Jürgen Klinsmann had van zijn spelers positieve agressiviteit gevraagd en kreeg die ruimschoots terug. Ze vochten als leeuwen en werden daarvoor beloond. Hun zelfvertrouwen is groot, onze jongens staan scherp. Een bijkomende troef was de locatie. In het Westfalenstadion van Dortmund heerst zo’n fantastische sfeer, dat je wordt opgezweept door de steun van die twaalfde man. Je moet erbij geweest zijn om die ervaring te vatten.

De vervanging van Tim Borowski door Michael Ballack vond ik een goede zaak. Bovendien zagen we bijzonder gemotiveerde invallers, wat altijd de verdienste is van een coach. Iedereen plaatste vraagtekens bij Odonkor, maar Klinsmann kreeg met hem de ideale supersub. Hij is nog niet klaar voor het grote werk, maar kan een moegestreden defensie met zijn snelheid veel pijn doen en voor openingen zorgen. Zewlakow, toch wat gewoon bij Anderlecht, zag sterretjes. Met Ballack staat er toch een persoonlijkheid en een spelmaker op het veld. Een rustbrenger, die de anderen beter maakt. Hij is alomtegenwoordig, ontvlucht nooit zijn verantwoordelijkheid en blijft jongens als Arne Friedrich en Lukas Podolski, die het wat moeilijker hebben, motiveren. Ik vind het ook knap dat Torsten Frings en Bernd Schneider zich te pletter werken voor Ballack en Bastian Schweinsteiger, die op het middenveld iets meer offensieve vrijheid krijgen. Frings is de perfecte stofzuiger, Schneider technisch en tactisch een van de beste Duitsers.

Klinsmann durft aanvallend te spelen. Dat zag je bij een 0-0-stand. Hij kon ook voor zekerheid kiezen, maar trekt liever de offensieve registers open om zeker te zijn van de volgende ronde. Dat is de juiste instelling. In een toernooivorm moet je altijd voor een overwinning gaan, mag je niet te veel speculeren. Die gedachte heeft onze bondscoach goed onthouden. Ik zie momenteel maar twee twijfelgevallen binnen het team. Arne Friedrich brengt als rechterverdediger veel minder dan hij als aanvoerder bij Hertha BSC wekelijks in de Bundesliga toont. Zijn voorzetten komen er niet, hij is eerder een diesel die langzaam op gang moet komen. Maar hij blijft het vertrouwen krijgen van Klinsmann, net zoals Podolski. Die heeft alleen een doelpunt nodig om definitief te ontploffen. Tot nu toe legde Poldi zichzelf te veel druk op. Hij wil immers absoluut bewijzen dat hij die plaats in de nationale ploeg waard is. Maar Podolski mag zichzelf niet voorbijlopen, moet iets rustiger worden. De twee tot drie flitsen per wedstrijd zijn er al, alleen het scoren lukte de eerste twee duels nog niet.

In de achtste finales hadden we nood aan een echte affiche, om te weten waar we staan. Ik word dus dit weekend op mijn wenken bediend. Vanaf nu spreken we toch over alles-of-niksduels. Liever uitgeschakeld worden door een sterkere tegenstander en eervol onderuitgaan, dan tegen een zwakker aangeschreven ploeg verliezen. Want dan is de ontgoocheling dubbel zo groot. Ik ben echt benieuwd hoe zwaar dit team momenteel weegt. Ik raak er stilaan van overtuigd dat deze Duitse selectie meer herbergt dan alleen maar fysieke en atletische kwaliteiten. We kunnen ook al terugvallen op techniek, tactisch vernuft, loopvermogen en snelheid. Volgens mij zullen de standaardfasen, vrije trappen of hoekschoppen, cruciaal worden.

Hans-Peter Lehnhoff is teammanager van Bayer Leverkusen.

HANS-PETER LEHNHOFF

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content