Op 12 januari van volgend jaar mag Cristiano Ronaldo voor de tweede keer op rij de FIFA Ballon d’Or in ontvangst nemen als beste voetballer van de wereld. Spannender wordt het als op 1 december de ‘short list’ wordt bekendgemaakt. Staat Lionel Messi voor de vijfde keer op vijf op het podium of moet hij plaats maken voor een paar ‘Weltmeister’, zoals Manuel Neuer, Philipp Lahm of Thomas Müller?

Duitsland heeft maar liefst zes spelers op de longlist van 23 staan, met ook nog Toni Kroos, Mario Götze en Sebastian Schweinsteiger. Dankzij de Champions League en de eerste Europese WK-winst op Zuid-Amerikaanse bodem wordt de lijst gedomineerd door het oude continent. Zuid-Amerika moet het met slechts vijf vertegenwoordigers stellen en verder is er nog alleen plaats voor één Afrikaan (Yaya Touré). Franck Ribéry, vorig jaar nog derde, ontbreekt in het elitekransje.

Argentinië (Messi, Angel Di María en Javier Mascherano) en Spanje (Andrés Iniesta, Sergio Ramos en Diego Costa) hebben elk drie namen in de keurgroep van 23. België (Thibaut Courtois, Eden Hazard) doet even goed als Frankrijk (Karim Benzema en Paul Pogba) en beter dan Nederland (Arjen Robben) en Brazilië (Neymar). Grote voetballanden als Italië en Engeland komen op de lijst zelfs niet voor.

De longlist van de FIFA en het weekblad France Football is een kaakslag voor de Engelse Premier League, de rijkste competitie van de wereld die zich graag de beste op aarde noemt. De Premier League wordt met Hazard, Touré, Di María, Courtois en Costa vijf keer vermeld in het elitelijstje, maar de laatste drie speelden vorig seizoen in de Spaanse Primera División. En zelfs na hun vertrek moet de Premier League onderdoen voor de Bundesliga (zes spelers) en La Liga (negen spelers).

De Serie A (Pogba) en de Ligue 1 (Ibrahimovic) tellen nauwelijks mee. Het talent klontert samen in drie topcompetities en, nog erger, in slechts vier clubs: Bayern München (zeven namen op de lijst), Barcelona (vier), Real Madrid (vier) en Chelsea (drie).

Twee van de drie discipelen van José Mourinho zijn Belgen. Hun uitverkiezing zou een wijziging van de hiërarchie bij de Rode Duivels kunnen inluiden. Het is de eerste keer dat Vincent Kompany de jongere generatie moet laten voorgaan en het is niet denkbeeldig dat de jeugd het steeds moeilijker krijgt met de onbetwiste leidersrol en de kleine privileges van hun aanvoerder.

Kompany haalt met City niet meer constant het niveau van twee seizoenen terug, toen hij op de Britse velden heerste. Zondag kreeg hij aan de vooravond van de Manchesterderby, waarin hij vlekkeloos speelde, nog een sneer in The Sunday Times van Hugh McIlvanney (80), de éminence grise van de Engelse sportjournalistiek. “De kansen van City om een Europese topclub te worden, zouden flink toenemen als de belangrijkste spelers – in het bijzonder Kompany en Touré – de neiging overboord zouden gooien om vreemde excuses te verzinnen voor slechte prestaties”, schreef hij.

Mogelijk dus straks een nieuw probleem voor Marc Wilmots, van wie binnen de bond steeds meer gevreesd wordt dat hij aan het einde van het seizoen de nationale ploeg vaarwel zegt. De bondscoach wekte vorige week verbazing toen Kevin De Bruyne in zijn autobiografie naar buiten bracht dat Wilmots hem gevraagd had of hij Thibaut Courtois nog mocht opstellen nadat deze een slippertje had gemaakt met het liefje van de knaap uit Wolfsburg.

Wilmots was zo eerlijk het nieuws te bevestigen, maar het blijft bevreemdend dat hij overwoog de op één na beste doelman van de wereld (Neuer en Courtois zijn de enige ballenvangers op de longlist voor de Ballon d’Or) aan de kant te schuiven voor een privéakkefietje. Op die manier zou de bondscoach bovendien een privéaffaire naar buiten hebben gebracht die door de voetbaljournalisten wekenlang angstvallig uit de media was gehouden, maar finaal door ‘de boekskes’ werd onthuld.

De vraag van de bondscoach aan De Bruyne werpt ook een heel ander licht op een verhaal tijdens het WK van een insider, die bij hoog en bij laag beweerde dat Courtois Wilmots liever kwijt dan rijk zou zijn.

DOOR FRANÇOIS COLIN

Ballon d’Or kan hiërarchie bij Rode Duivels herschikken.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content