AA Gent liet oudere spelers als De Brul, Jbari, Vanhoyweghen en Verschuere afvloeien, leende Matthijs en De Coninck uit en trok daarna nog eens een blik buitenlanders open : de Nigerianen Blessing en Mohammed, de Macedoniër Trajcev, de Serviër Mladenovic en de Ivoriaan Zoko kwamen erbij, naast de Belgen Mollez en Thompson. Eens fit mag ook Sandy Martens (vorig seizoen op speeldag één uitgevallen met een gescheurde achillespees) als een transfer beschouwd worden.

VERDEDIGING

Als vanouds is Frédéric Herpoel ongeschonden het nummer 1 in doel. Tweede doelman is niet langer Zlatko Runje, die vertrok, maar Peter Mollez, die via Cercle van Club Brugge kwam en zo zijn vroegere keeperstrainer, Danny Van de Velde, terugvindt.

Voor zich ziet Herpoel een sterke verdediging staan met als leider Laybutt, die een goed positiespel heeft, sterk is in de lucht en over uitvoetballend vermogen en stevigheid in de duels beschikt. In een 3-5-2 wordt hij geflankeerd door DarioSmoje rechts en NicolasLombaerts links, de eerste heeft een uitstekende techniek en uitvoetballend vermogen, maar moet zijn nonchalance meer achterwege laten en leiderschap tonen, de tweede is jong, heeft een progressiemarge en wordt geacht positioneel slimmer te worden en krachtiger in de duels.

Mogelijkheden om naar een 4-3-3 of een 4-4-2 om te schakelen heeft Leekens met de eerder matig voetballende YngvarHakonsen als linksachter, de fysiek sterke DamirMirvic, als rechtsachter of centraal rechts en de eveneens krachtige rechter centrale verdediger Anyanwu, ook wel Blessing genoemd. Alleen heeft die laatste de voorbije maanden weinig gespeeld, wat hem een aanpassingsperiode zal kosten. Thompson, linksvoetig en polyvalent, moet worden gezien als een aankoop in de breedte.

MIDDENVELD

Wat van Wouter Vrancken, voorbeeldige centrale middenvelder, positioneel goed en verzorgd in de passing kan worden gezegd, gaat niet zo op voor Maâmar Mamouni, want vorig seizoen centraal op het middenveld goed voor acht gele en een rode kaart. Daarmee moest hij wel zijn meerdere erkennen in Steve Cooreman, met negen gele en een rode Gents meest bekaarte speler. Cijfers die Georges Leekens komend seizoen naar beneden wil zien gaan.

Cooreman, Martens of DavyDe Beule zijn mogelijkheden op rechts, Vrancken, Mamouni of Trajcev, die zowel aanvallend als controlerend kan voetballen, maar zes maanden niet aan spelen toekwam, centraal en De Beule of Martens kunnen ook op links. Maar voor die flank hoopte Leekens nog op een versterking omdat Hakonsen, bij afwezigheid van beide andere alternatieven, niet echt het loop- en opbouwend vermogen van een middenvelder bezit. Martens en De Beule, beiden revaliderend in de voorbereiding, moeten de ploeg rust en overzicht aan de bal bezorgen bij de laatste pass en het scorend vermogen helpen opkrikken.

Mbark Boussoufa zal een vrijere rol krijgen zonder het collectieve uit het oog te verliezen. Dat wil zeggen : creativiteit zoeken, maar wel recht naar doel blijven denken. Hij kan het ook in een 4-3-3 op de flanken, als tweede spits of als aanvallende middenvelder. De jongeren ErdinçKurtulus (links en rechts) en LudovicBuysens (verdedigende middenvelder) zullen zich moeten opdringen.

AANVAL

Met Zoko en Datti haalde Gent twee spitsen van degradatieploegen : een krachtige, kopbalsterke spits die bij Oostende acht keer scoorde en een snelle aanvaller die bij Bergen veertien doelpunten maakte. Van hen zal de doelpuntenproductie in grote mate afhangen, want MamadouDiop, jong én snel, toonde zich maar weinig constant en mist scorend vermogen. Hem zag Leekens daarom liever uitgeleend. Tenzij Sandy Martens in de spits terechtkomt, kan ook Nenad Mladenovic, linksvoetig, de aanval nog iets bijbrengen. Mladenovic, ervaring opgedaan bij FC Metalurg Donetsk, heeft zijn voetballend vermogen als extra troef, want denkt collectief en is alert in het strafschopgebied, maar moet nog dominanter leren worden. Steve De Ridder is nog piepjong.

CONCLUSIE

Met acht vertrokken en zeven gekomen spelers is de Gentse kern kwantitatief amper verzwakt. Bovendien beschikt Georges Leekens niet alleen over verse spitsen, hij recupereert straks met Sandy Martens en Davy De Beule ook twee extra spelers die vorig seizoen wegens respectievelijk een blessure en een moeilijke tussentijdse transfer nog niet ten volle hun kwaliteiten konden laten zien. Benieuwd evenwel hoe snel de buitenlandse nieuwkomers ingepast raken en of Gent erin slaagt minder kaarten te pakken door, zoals de trainer aangeeft, slimmer te spelen.

door Raoul De Groote

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content