Stamnummer 9307 geeft aan dat een club nog niet zo lang bij de KBVB aangesloten is. Pas negen jaar geleden trad SK Wilrijk toe tot de bond. Daarvoor speelde het onder de naam FC Mixerboys in het Arbeidersverbond.

Secretaris John Derden lag in 1966 mee aan de basis van de club. Als jeugdspeler van KFCO Wilrijk kreeg hij na een zware blessure doktersverbod om nog te spelen, waarop hij dan maar een nieuwe ploeg oprichtte met enkele vrienden. In 1997 besliste men over te stappen naar de bond : “Omdat we in het arbeidersverbond al een paar jaar na elkaar alles wonnen wat er te winnen viel en geen doel meer hadden.”

Bij de overstap was het doel van de club ooit in eerste provinciale belanden. Daar is SK nog één stap van verwijderd. “Eerste kan nog, om hogerop te komen zijn extra middelen nodig die we nu niet hebben.” Al het eerste jaar promoveerde de club naar derde provinciale, hoewel ze ‘slechts’ als vierde eindigde. Dat gebeurde nog met 90 procent van ex-Mixerboys, aangevuld met een paar spelers uit de bond, plus ex-eersteklassespeler Dirk Goossens, voorheen bij Beerschot, Anderlecht en Lierse. Goossens hing pas op zijn 40ste in 2003 de schoenen aan de haak. Ook hij vond het gezellig bij SK. “Een ploeg”, weet John Derden, “wordt gevormd aan de toog.” Dit jaar ijvert trainer Eddy Schaessens voor extra inbreng van jonge spelers. Voorheen greep SK makkelijker naar ervaren mannen. Misschien kan het straks ook de broer van de trainer overhalen om hier uit te bollen. Marc Schaessens komt af en toe kijken.

De aandacht van het Wilrijkse voetbalpubliek moet SK delen met twee andere ploegen. Vierdeklasser KFCO Wilrijk is meer dan 90 jaar oud en voetbalt één kilometer verderop. SK speelt zijn thuiswedstrijden op zondagmiddag, in het weekend waarin het vier kilometer verderop gelegen Germinal Beerschot doorgaans op zaterdagavond speelt. De verstandhouding met KFCO is goed, maar van een fusie wil men hier niet horen : “Dat gaat niet, evenmin als tussen Antwerp en Beerschot.”

De clubwebsite verwijst bij het adres naar skipiste Antartica. Die bevindt zich, samen met een paar andere voetbalterreinen en de ijspiste, in het Sportcentrum Ter Beke, dat eigendom is van de stad Antwerpen. Momenteel wordt in het complex een nieuwe wielerpiste gebouwd. Nog nooit belandde een skiër op het veld : het eerste veld waarop SK zijn thuiswedstrijden afwerkt, ligt dichter bij de kinderboerderij dan bij de schans. Omdat nog andere ploegen het sportcomplex bespelen, heeft de club wel eens moeite om aan de ingang het verschil te zien tussen sporters met een sportuitrusting en toeschouwers die zich als dusdanig uitgeven om niet te moeten betalen.

Volgende week: FC Galmaarden

GEERT FOUTRÉ

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content