oor een paar weken had men het ook op de radio moeilijk met het onderscheid tussen beide ploegen bij het afroepen van de voetbaluitslagen in vierde klasse B. Was het nu Lebbeke of Lebeke ? Beide dorpen liggen niet ver van Aalst : Lebbeke grenst aan Brabant, Lebeke is een eeuwenoud gehucht van een deelgemeente van Ninove, zo’n twintig kilometer verderop. Wie niet in Lebeke moet zijn, passeert er niet. Het is ook anno 2005 een afgezonderd dorpje, één straat lang, dat van Denderhoutem naar de Ninoofse deelgemeente Nederhasselt voert. Voor de fusiebeweging in 1976 was het territorium van het gehucht verdeeld over de gemeenten Outer (waar het administratief bij hoorde), Denderhoutem en Nederhasselt. Een paar honderd jaar geleden telde Lebeke zo’n 500 inwoners, nu zijn dat er volgens de parochiale registers zo’n 600. Dat is ongeveer het dubbel van het gemiddelde aantal toeschouwers dat de thuismatchen van de vierdeklasser bezoekt.

Die thuismatchen vinden dit seizoen nog plaats aan het terrein achter feestzaal De Jachthoorn en café De Spits, aan de Kerkstraat. De Sint-Antoniuskerk die vanop het terrein te zien is, werd pas ingewijd in 1946 nadat men met de bouw begon in 1940. Achter de kerk voetbalde op landbouwgrond in de jaren zeventig een ploeg uit het liefhebbersverbond, Eendracht Lebeke, die langzaam uitdoofde. Op vraag van de eigenaar van de feestzaal verhuisde de andere ploeg uit het liefhebbersverbond, Sporting Lebeke, naar het terrein achter De Jachthoorn. In 1981 pas sloot de club zich aan bij de KBVB. Twintig jaar later spelen ze hoger dan alle andere ploegen in de fusiegemeente, met inbegrip van het ‘grote’ VK Ninove.

In 2002 ging voorzitter Dirk Cobbaut in op de vraag van SK Aalst om samen te gaan. SK Aalst dat 15 kilometer verderop voetbalde achter het Aalsterse kerkhof zou naar tweede provinciale degraderen, Lebeke had net het behoud in eerste provinciale verzekerd. Cobbaut, een ex-speler van Sporting Lebeke, aanvaardde. De fusieploeg promoveerde meteen en speelt nu zijn tweede seizoen in vierde. Wie nog een thuiswedstrijd aan het terrein achter De Jachthoorn wil bijwonen, moet zich reppen. De eigenaars willen het terrein voetbalvrij. Normaal kan er na dit seizoen niet meer gespeeld worden. Naar Aalst verhuizen ziet Cobbaut niet zitten : “Dan is het afgelopen met de club.” Het Ninoofse stadsbestuur beraadt zich over een nieuwe bestemming. Liefst blijft Lebeke in Lebeke zelf.

Volgende week : KOVC Sterrebeek

GEERT FOUTré

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content