Sportief directeur Neel de Ceulaer moet na jaren chaotisch aankoopbeleid opnieuw lijn brengen in het sportief beleid van Lierse. Een overzicht van tweeënhalf jaar snelkoopbeleid.

Vorige week tekende de Schot Charly Miller zijn contract bij Lierse. In tweeënhalf jaar, sinds Paul Put in juli 2004 op het Lisp aan de slag ging, is Miller de 73ste speler (en de 31ste buitenlander) die in de competitie de Lierse kleuren vertegenwoordigt. Eigenlijk ligt het aantal nieuwe spelers dat in die periode een contract kreeg nog hoger. Sommige nieuwkomers haalden niet eens de statistieken. Zij werden niet goed genoeg bevonden om ook maar één minuut in de competitie op te draven. Misschien boden Kim Chuck, Gilmar Gomes en Antonio Zardetti, nog geen jaar geleden aangetrokken, een meerwaarde qua sfeer. Ze verdwenen even geruisloos als ze een paar maanden eerder gekomen waren.

Andere nieuwkomers waren al weer weg voor het publiek hun namen correct kon uitspreken. Of herinnert iemand zich nog een geslaagde actie van Martin Crossa (vier matchen in 2004/05) of Milen Georgiev (één invalbeurt in 2004) ? Met slechts twee nieuwelingen startte Put het seizoen 2004/05 : de Bosnische international Ninoslav Milenkovic (nu Germinal Beerschot) en de Argentijn Esteban Solari, die meer bekend werd als broer van Realspeler Santiago dan om zijn prestaties (vier goals in 23 matchen, meestal invalbeurten). Toch stelde Lierse dat jaar liefst 33 spelers op, niet in het minst omdat Put een paar keer zijn B-elftal liet aantreden. Een recordaantal was dat niet : Bergen en AA Gent brachten dat jaar 34 spelers tussen de lijnen.

2005/06 : 17 nieuwkomers

Vorig seizoen startte de nieuwe eigenaar en voorzitter Leo Theyskens met acht nieuwkomers. Geen van hen was nog op het Lisp toen in mei vorig jaar de eindronde gespeeld werd. Oleksandr Yakovenko (nu bij Genk) was nog aangesloten, maar niet inzetbaar.

Een maand na de competitiestart arriveerden aanwinsten negen en tien : Mario Andic en Dragan Mrdja, beiden nog steeds op het Lisp. Nog later werden Sven Vandenbroeck, Karel Snoeckx, Mohamed Elberkani en Sven Van der Jeugt aangetrokken, gevolgd door het eerder vermelde trio Chuck-Gilmar-Zardetti : in totaal zeventien nieuwe spelers.

Dit jaar is Lierse nog meer een echte duiventil. Charly Miller is al aanwinst nummer 21. Van de veertien spelers die acht maanden geleden in de laatste eindrondematch tegen Geel het behoud verzekerden, zitten er nog slechts vijf in de kern : doelman Van der Jeugt, rechtsachter Mario Andic, verdediger Thomas De Corte en aanvallers Kane Develer en Mrdja. Michael Nnaji werd als speler afgekeurd. Drie anderen begonnen nog aan het seizoen, maar zijn intussen ook al weg : Sven Vandenbroeck werd twee weken geleden op staande voet ontslagen. Mohamed Elberkani verhuisde in januari naar Carl Zeiss Jena. Goran Mujanovic keerde al voor Kerstmis terug naar Kroatië.

Slechts één speler uit de competitiegids 2005/06 prijkt nog in de nieuwe uitgave van 2006/07 : doelman Wouter Goris. In de statistieken komt zijn naam niet voor. Hij speelde nog geen minuut en hoort dus niet bij de 73 die de afgelopen tweeënhalf jaar aan de bak kwamen.

2006/07 : 21 nieuwkomers

Op de persconferentie voor het seizoen werden twaalf nieuwe spelers voorgesteld. Een paar weken later brachten Maâmar Mamouni en Marco Ingrao het aantal aanwinsten voor de winterstop op veertien. Vier van de veertien zijn al weer weg, al dan niet tijdelijk. Seth De Witte kreeg tijdens de winterstop te horen dat hij uitgeleend wordt aan vierdeklasser Verbroedering Meldert. Doelman Steven Frederix werd uitgeleend aan Berkenbos. Mike Mampuya verhuisde naar de Nederlandse eerstedivisieclub Helmond Sport, Marc Eberle naar tweedeklasser KVSK United.

Vier anderen werden kort voor de winterstop naar de B-kern gestuurd, een duidelijke verwijzing dat ze beter opstapten. Tim Van Horenbeke en Mario Verheyen werden na een korte pauze weer in de A-kern opgevist, Chinedu Blessing traint daar nu in zijn eentje, de ene dag ’s ochtends, de andere ’s avonds, onder begeleiding van David Brocken. Nico Vaesen traint mee met A-kern, maar maakt er (voorlopig) geen deel van uit. Hij koos na het aflopen van zijn contract bij het naar tweede gezakte Birmingham City om familiale redenen voor een terugkeer naar België. Terwijl hij in Engeland vier jaar geleden een ruim aandeel had in de promotie van Birmingham naar de Premier League (hij stopte in de beslissende wedstrijd voor 80.000 kijkers twee penalty’s) en er titularis was tot hij in een hard contact tegen Chelsea met gescheurde kruisbanden afgevoerd werd, kwijnde hij in de heenronde met de hele ploeg weg. Tijdens de rust van de thuismatch tegen Club Brugge stormde manager Danny Aras zelfs naar de kleedkamer om Kjetil Rekdal aan te manen zijn keeper meteen te vervangen.

Plus zeven nieuwkomers

Na Nieuwjaar haalde Lierse niet alleen een nieuwe doelman ( Jan Moons, de zesde keeper dit seizoen in de A-kern) maar ook Chris Janssens, Gert Claessens, Tailson, Jan Moons, Kenny Thompson en Sven Kums. Dat maakt, zonder de eigen jeugdspelers Frans en Ben Youssef die de voorbije weken al eens mochten invallen, dit seizoen 21 nieuwe gezichten op het Lisp. Kums, die bij de nationale ploeg voor min-21-jarigen centraal op het middenveld functioneert met Yoni Buyens, kreeg in december bij Anderlecht een profcontract maar geen plaats in de kern. Tailson, gehaald via bemiddeling van ex-sportief directeur Bob Van Jole, kwam nergens meer aan de bak en mag blij zijn dat hij vóór Rekdal op het Lisp arriveerde. De Noor houdt van hard werkende en fitte spelers. Dat is Tailson de laatste jaren niet meer geweest. Als hij zich niet herpakt, zal zijn naam bij Lierse al even snel vergeten zijn als die van zijn vele illustere voorgangers van de laatste jaren.

Ongeacht de sportieve afloop van dit seizoen moet sportief directeur Neel De Ceulaer straks de huidige kern grondig opkuisen. Voorheen was De Ceulaer geen managersmannetje, wel iemand die bij voorkeur zelf ging kijken en pas na veel wikken en wegen buitenlandse spelers naar het Lisp haalde. Benieuwd of hij een evenwichtige ploeg kan uitbouwen zonder 21 nieuwe spelers te halen.

door geert foutré

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content