Zonder onvoorziene omstandigheden heeft gisteren een tweede gesprek plaatsgevonden tussen Sint-Truiden en Jan Ceulemans. Technisch directeur Guy Mangelschots zei vorige week niet toevallig dat de opvolger van Thomas Caers “een trainer met naam en faam” zou worden. Dat ís Ceulemans : de Lierenaar is Belgisch recordinternational (96 interlands), won drie maal de Gouden Schoen en veroverde als trainer in zes seizoenen bij Westerlo één keer de Beker van België. Vorig seizoen, zijn eerste bij Club Brugge, werd hij in april ontslagen.

Behalve in Ceulemans zou STVV ook iets zien in Sef Vergoossen en Harm van Veldhoven, maar minder in Ariël Jacobs en helemaal niets in Jan Boskamp. Ook de naam van Valère Billen viel. Geen grote naam, maar wel de hoofdcoach van FC Újpest, de Hongaarse club waarmee STVV samenwerkt. Billen, ex-KV Mechelen en Lokeren, staat nu al deels op de loonlijst van STVV (zie S/VM nr. 34, 23 augustus 2006), waardoor een eventuele terugkeer naar België niet eens vergezocht is. Mangelschots : “Valère levert uitstekend werk in Újpest : hem daar zomaar weghalen zou dwaas zijn, want dan stort alles in. Hij heeft ook weinig ervaring in de eerste klasse, dus : neen, hij wordt niet onze volgende hoofdtrainer. Maar ik ken Valère al langer : ik vind hem absoluut een uitstekende veldtrainer.”

Dat zegt ook François Laureyssen, de Belgische sportief directeur van Újpest. “Ik zie Valère veel beter passen in een sterke, professionele structuur met goede veldtrainers. Alleen kan Újpest nog niet zonder zijn kadaverdiscipline, dus je kunt hem daar moeilijk weghalen.”

Na de jongste zege van Újpest vrijdagavond (het staat derde in de Hongaarse hoogste klasse) vloog Laureyssen zaterdag meteen terug naar België om er ’s avonds STVV-Lierse bij te wonen. Hij is sinds vele jaren een vertrouweling van voorzitter Roland Duchâtelet en gaat hem in de toekomst nog nadrukkelijker sportief adviseren. Enkele weken geleden nam Duchâtelet Laureyssen als een soort van overkoepelende manager op in het vernieuwde STVV-organigram (zie ook p. 18). Laureyssen zou naar verluidt ook de gesprekken met Ceulemans leiden. “Ja,” zegt hij alleen maar, “ik ben betrokken bij de zoektocht naar een nieuwe trainer. De Caje is in mijn ogen een figuur die in aanmerking komt, maar hij zit in een ontslagprocedure met Club Brugge en wordt nog vorstelijk betaald. Dat is een probleem.”

Volgens Laureyssen zal STVV zijn tijd nemen bij de aanwerving van een nieuwe trainer. “Maar,” zegt Mangelschots, “we gaan ook niet wachten tot de terugronde.”

JH

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content