Hoge ijzerertsbergen, grote buizen die het veld omgeven en af en toe een sirene en een dikke rookpluim die uit een naburige schouw van staalgigant Sidmar ontsnapt : de ingrediënten van een namiddagje voetbal in het Oost-Vlaamse Sint-Kruis-Winkel. Het voetbalterrein is er niet ver verwijderd van de drukke Kennedylaan en de Gentse haven, waar ook Volvo, Honda en andere grote bedrijven ruimte innemen en flink wat mensen tewerkstellen.

Het complex van Sint-Kruis-Winkel, dat bestaat uit een hoofdterrein en een oefenveld, werd officieel aangelegd in 1967. Eén jaar later werd er al gevoetbald, want Sidmar – de eigenaar – leverde maar liefst drie ploegen voor het arbeidersvoetbal, dat toen mateloos populair was. Bij Sint-Kruis-Winkel doen ze nog altijd een beroep op een viertal werknemers van de staalreus, terwijl enkele anderen tewerkgesteld zijn bij Volvo. Het zorgt ervoor dat hoofdtrainer Pascal De Maesschalck zijn avondtrainingen wat moet aanpassen aan de ploegwerkers, die vaak gedwongen een weekje overslaan.

Op een periode van twee tot vier jaar dreigt het terrein van Sint-Kruis-Winkel te verdwijnen, door de oprukkende zware industrie. Tot die tijd kan de club echter blijven beschikken over de faciliteiten die worden geschonken door Sidmar. Op die manier dient Sint-Kruis-Winkel als uithangbord voor ‘het milieubewuste karakter’ van de firma, die graag wijst op de recreatiemogelijkheden in de buurt van hun vestiging. Soms kan het echter foutlopen, zoals eind augustus op het jaarlijkse duiveltjestoernooi. Door een ongunstige wind kwam een gedeelte van de inhoud van een schip, geladen met ijzererts, op het veld terecht. De rode stofwolk, weliswaar onschadelijk, zorgde er in combinatie met de regen voor dat alles (van krijtlijnen tot de doelpalen en de geparkeerde wagens) rood kleurde.

Sint-Kruis-Winkel voetbalt in derde provinciale A (Oost-Vlaanderen) en speelde op het einde van de jaren tachtig ooit vier jaar in tweede provinciale. Daarna volgde een terugval, met zelfs vijf seizoenen vierde provinciale tot gevolg. Door de infrastructurele problemen is handhaving op dit niveau het streefdoel, ook al omdat de derby’s tegen FC en SLV Zelzate toch voor tweehonderd betalende toeschouwers zorgen. Naast de invallers is er plaats voor de jeugd : knapen, miniemen, preminiemen en drie duiveltjesploegen. De betere jongere elementen zijn een prooi voor Lokeren OV, AA Gent, RC Gent-Zeehaven of Lovendegem. Wie niet aan voetbal doet in Sint-Kruis-Winkel, kan zich nog altijd inschrijven voor de lokale fanfare, de tweede attractiepool van deze kleine gemeente.

Volgende week : KVK Ieper

FRÉDÉRIC VANHEULE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content