Deze week trok de NBA zich weer op gang.

Het nieuwe seizoen werd dinsdagnacht geopend door de regerende kampioen, de San Antonio Spurs, ook dit jaar weer een van de grote favorieten voor de titel. Bij de Spurs veranderde immers weinig aan de samenstelling van de kern, ook nu weer zullen Tim Duncan, Manu Ginobili en Tony Parker de kar trekken. Van waar mogen de Spurs de meeste tegenstand verwachten ? In principe uit dezelfde hoek als de voorbije twee jaar, met name de Phoenix Suns, de Dallas Mavericks, de Detroit Pistons en de Miami Heat.

Dat komt omdat dé opvallende trend in de NBA is dat na de koop- en ruilwoede van rond de eeuwwisseling alle clubs het tegenwoordig voorzichtig aanpakken en vooral mikken op continuïteit. Bij het kransje bovengenoemde titelfavorieten viel deze zomer dus bitter weinig transfernieuws te rapen. Al is het bij Miami uitkijken naar de reünie van het duo Anfernee ‘Penny’ Hardaway en Shaquille O’Neal. De twee vedetten, die in het begin van de jaren negentig bij de Orlando Magic toverden, daarna ieder hun weg gingen en nu weer in Florida herenigd worden om nog een laatste keer te schitteren voor ze van het toneel verdwijnen.

Een andere verwachting voor dit seizoen is de rehabilitatie van enkele gevestigde waarden uit de Eastern Conference, de Boston Celtics en de Chicago Bulls. Twee clubs met een roemrijk verleden, maar waar de laatste jaren weinig succesverhalen te rapen vielen. Bij Boston werd nagenoeg een heel team buitengekieperd om twee grote transfers te kunnen doen : het inhalen van Kevin Garnett en Ray Allen. Vooral de transfer van Garnett deed heel wat stof opwaaien, want na elf seizoenen trouwe dienst bij Minnesota kiest hij voor het eerst een andere werkgever. De combinatie van KG, Allen en Paul Pierce (een van de weinigen die wél mochten blijven bij de Celtics) creëert grote verwachtingen. En de voorbereiding liet het beste vermoeden : de Celtics are back ! Ook Chicago bouwde de voorbije seizoenen stelselmatig aan een jong, maar competitief team. Die politiek zetten ze verder met onder meer het aanwerven van rookie Joakim Noah, jawel, zoon van ex-tennislegende Yannick Noah. Joakim (2,11 m) blonk eerder al uit in de NCAA en won dit universiteitenkampioenschap tweemaal na elkaar met de University of Florida.

En hoe zit het met de Belgen in de NBA ? Goed, want Didier Mbenga is eindelijk hersteld van een zware knieoperatie die hem sinds februari aan de kant hield. Dallas-coach Avery Johnson rekent op onze landgenoot voor de komende campagne en verklaarde al dat hij in de vijf tot tien minuten die hij per wedstrijd zou krijgen, heel nuttig kan zijn. Dat betekent : rebounds pakken, blockshots zetten en werken als hulpje van de Duitse superster Dirk Nowitzki, de MVP van vorig seizoen. Niets minderwaardig, want Mbenga begint toch maar mooi al aan zijn vierde seizoen in de NBA. Wie kan dat zeggen ?

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content