SPELCULTUUR EEN MUUR VAN VERDEDIGERS

Het gebrek aan individuele klasse compenseert Servië & Montenegro met inzet en strakke defensieve organisatie, gedirigeerd door kapitein Mladen Krstajic van Schalke 04. In tien wedstrijden slikte het team één doelpunt. Naar het voorbeeld van de Grieken, die daarmee in 2004 Europees kampioen werden, pakt Servië & Montenegro uit met afwachtend voetbal, waarin veel spelers achter de bal worden getrokken en de boel achterin wordt dichtgemetseld. Met dat systeem hebben ze al menige tegenstander tot vertwijfeling gedreven. En komt er toch eens een bal door, dan staat daar nog altijd Dragoslav Jevric – een keeper met scherpe reflexen – in het doel.

Vooraan rekent Servië & Montenegro vooral op Mateja Kezman van Atlético Madrid. In de kwalificatiewedstrijden kreeg die vijf doelpunten achter zijn naam. De andere spitsen, onder wie de ervaren Savo Milosevic, scoorden alleen tegen San Marino.

Servië & Montenegro bestaat als natie pas drie jaar, maar voetbal heeft er natuurlijk een lange traditie. Joegoslavië nam aan acht WK’s deel. Maar het land brak uiteen en de nationale ploeg versnipperde tot vijf nieuwe teams : Macedonië, Slovenië, Kroatië, Bosnië-Herzegovina en Servië & Montenegro. De kwalificatie voor het WK sleepte Servië & Montenegro binnen na uitgerekend een duel tegen Bosnië-Herzegovina. Na afloop troepten vijftigduizend mensen op straat samen en scandeerden : ” Ilija for president.Ilija Petkovic is de bondscoach.

TRAINER ILIJA PETKOVIC

Een aantal jaren geleden had de in Kroatië geboren Ilija Petkovic (60) de nationale ploeg van Servië & Montenegro al eens een paar maanden lang getraind. Hij keerde terug nadat Servië & Montenegro de kwalificatie voor het EK van 2004 had misgelopen. Dat gebeurde na een 1-2- nederlaag tegen Azerbeidzjan en werd een regelrechte blamage genoemd. Petkovic stelde het systeem bij, gooide dat om van een 3-5-2 naar een 4-4-2, en daarmee verloor hij geen enkele match met inzet. In 1974 nam Petkovic, een verdediger, met Joegoslavië deel aan het WK in Duitsland. Dertien jaar later veroverde hij in Chili de wereldtitel met het Joegoslavische team voor min-20-jarigen. Petkovic, die ook al aan de slag was bij clubs in Zwiterland, Japan en Griekenland, eist van zijn spelers inzet, discipline en concentratie. Hij heeft typisch Joegoslavische kenmerken als nonchalance en zelfgenoegzaamheid uit de nationale ploeg van Servië & Montenegro weg gevijld.

VEDETTE DEJAN STANKOVIC

Op 16-jarige leeftijd debuteerde Dejan Stankovic bij Rode Ster Belgrado. Hij werd toen het talent van de eeuw genoemd. Dat klinkt enigszins overdreven, al vertolkt Stankovic (27) al twee seizoen een belangrijke rol op het middenveld van Inter Milaan. Daarvoor had hij met Lazio Rome de Italiaanse dubbel gewonnen. Stankovic is robuust en atletisch en sterk in de tackles. Bijna alle aanvallen van Servië & Montenegro verlopen via hem. Daarom functioneert Stankovic op het veld als een soort verlengstuk van de trainer.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content