Sport/Voetbalmagazine zocht Sérgio Conceição op in Portugal, waar hij dit seizoen SC Olhanense traint. De ex-Rouche is altijd goed voor een paar straffe uitspraken, over Standard, Witsel, Defour of het gerucht dat hij naar Charleroi zou gaan als dat door Luciano D’Onofrio werd overgenomen.

Charleroi dus, wat was daar eigenlijk van aan?

Sérgio Conceição: “Wel, ik hoor dat nu voor het eerst! Ik wist zelfs niet dat het gerucht ging… Om eerlijk te zijn: het is al een aantal maanden geleden dat ik nog met Luciano D’Onofrio gesproken heb. Met zijn broer Dominique praat ik veel vaker.”

Hebt u de indruk dat Roland Duchâtelet in één jaar tijd bij Standard vernietigd heeft waar Luciano D’Onofrio jaren aan gebouwd heeft?

“Neen, ik denk niet dat de nieuwe voorzitter verantwoordelijk is voor wat er allemaal gebeurd is. Hij was slecht omringd, zoals ik al in een uitzending van Studio 1 op de RTBF heb gezegd.”

“Excuseer, maar ik denk dat de recente gebeurtenissen me gelijk geven. Ik heb die uitspraken in totale onafhankelijkheid gedaan. Precies omdat Standard de club van mijn hart is buiten Portugal en ik wou dat de mensen zouden weten dat wat er met Pierre François gebeurd is erg schadelijk kan zijn.”

Voor u is zijn vertrek een goede zaak?

“Een zeer goede zaak! Die man was de kanker van Standard! Maar nu hij weg is, mag er natuurlijk geen leegte achterblijven: er is nog altijd nood aan een grote voetbalkenner bij Standard.”

De naam van Axel Witsel werd genoemd bij Real Madrid en Benfica zou hem willen verkopen hebben om financiële redenen, maar zou dat niet wat te vroeg zijn?

Axel zou inderdaad beter nog een jaar in Lissabon blijven. Minstens een jaar. Hij heeft een fantastisch seizoen achter de rug en hij heeft zich ontpopt tot een leider, maar hij heeft nog altijd veel te leren en hij moet nog een stapje hoger zetten. Hij moet bijvoorbeeld meer scoren, evenveel als vroeger opduiken in de grote rechthoek hoewel hij nu lager speelt.”

Steven Defour heeft bij Porto nog niet de uitstraling die Witsel bij Benfica heeft.

Steven is een speler met andere eigenschappen en een ander karakter dan Axel. Hij is minder regelmatig. Ik ben ervan overtuigd dat hij tot veel meer in staat is dan hij tot dusver getoond heeft, en dat hij de nodige kwaliteiten bezit om ook een basisspeler te worden.”

Kan hij de vervanger worden van João Moutinho als die naar Tottenham vertrekt?

“Steven moet titularis kunnen worden ongeacht of Moutinho vertrekt of niet. Hij heeft genoeg techniek, genoeg ervaring, en hij is een leidersfiguur. Maar hij moet er wel staan wanneer het zover is, wanneer ze een beroep zullen doen op hem.”

Mangala heeft nog niet veel gespeeld. Te jong?

“Hij heeft inderdaad nog een heel grote progressiemarge. Hetgeen hem het meest ontbrak, was de voetbalcultuur zoals die bij Porto gedacht en geleefd wordt. Als hij zich die eigen kan maken, zal ook hij in de basis staan. Hij stond er trouwens erg dicht bij op het moment dat hij geblesseerd uitviel. Maar nogmaals: voetbal is een kwestie van je kansen grijpen.”

Hoe verklaart u dat een speler als Renato Neto, die in België erg gewaardeerd werd, er niet in slaagt om in Portugal zijn plaats op te eisen?

“Ik zal je eens iets bekennen: Renato Neto en Nuno Reis (beiden ex-Cercle Brugge, nvdr) interesseerden mij voor Olhanense. Het zijn voetballers van wie ik de kwaliteiten ken, die ernstig met hun vak bezig zijn en een groot potentieel hebben. Maar het Portugese kampioenschap is bijzonder competitief, je moet er elke week staan. Neto kwam terecht bij een Sporting dat de Europa League speelde, het ging allemaal wat te snel voor hem.”

Tot slot een vraag over uzelf: ziet u uw toekomst als trainer of toch eerder als sportief directeur, zoals u dat in Griekenland deed?

“Trainer, zonder twijfel! Bij PAOK Saloniki ben ik een beetje toevallig sportief directeur geworden. De voorzitter nam ontslag en werd opgevolgd door de toenmalige sportief directeur. Ik nam zijn plaats in, een noodgeval. Maar ik ben niet iemand die uren aan een computer wil werken, ik ben een man van het veld.”

door Patrice Sintzen

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content