Met de Belgische pers wenst hij (voorlopig ?) even niet te praten, maar aan de Turijnse krant Tuttosport wilde Sergio Brio zíjn versie van de feiten, zijn ontslag bij Bergen, wel kwijt. “Toen ik bij Bergen tekende, merkte ik meteen dat ik heel wat werk voor de boeg had. Van professionalisme was hoegenaamd geen sprake. Daarom paste ik een aantal zaken aan. Twee trainingen op dinsdag en donderdag, afzondering vanaf de dag voor de wedstrijd : wij zouden het als normaal, zelfs als eerder laks aanvaarden, voor hen was het een kwelling. Het vreemdste vond ik nog dat de entourage, nota bene voornamelijk Italianen of mensen van Italiaanse afkomst, mij achter mijn rug ging zwart maken bij de spelers. Kortom, ik werd verraden door mijn eigen volk.” Ook voor de supporters had Brio in Tuttosport weinig lof over. “Bij het begin van de nieuwe competitie was het nog erger dan voordien. Groepjes ‘fans’ deden niets liever dan me heel de tijd de huid vol schelden.”

En de fameuze chocoaffaire met Olivier Suray ? “Iedereen in België is blijkbaar verzot op chocolade”, laat Brio optekenen. “Ik legde een professioneel dieet op, maar chocolade van de lijst schrappen, lukte me niet. Dat zou een revolutie teweeggebracht hebben. Toen er zich op een zaterdag een dysenterie-epidemie voordeed, vroeg ik iedereen om van die zoetigheid af te blijven. Suray, de kapitein van de ploeg, die me eigenlijk dankbaar moest zijn omdat ik hem uit de anonimiteit haalde, luisterde niet en at ervan, met zijn voeten op de tafel, trouwens. Toen ik hem vroeg daarmee op te houden, antwoordde hij me bijzonder onbeleefd. Ik kon niet anders dan hem voor zijn houding te schorsen. En de Belgische pers ? Ze hadden bakken vol kritiek over, niet voor de speler, maar voor mij ! De volgende dag kreeg ik alle supporters over me heen. Ze bespotten me, in het Italiaans. We verloren de wedstrijd, waarop ik naar de voorzitter stapte en mijn ontslag indiende. Ziedaar de kroniek van mijn avontuur in Bergen. België zal het op voetbalvlak nooit ver schoppen. Oppervlakkigheid en hypocrisie heersen in dat land.”

Of hij dan zelf geen fouten gemaakt heeft ? “Ja, ik wilde werken zoals Giovanni Trapattoni me dat leerde, maar daar was de club en het land niet klaar voor, te kortzichtig, zeg maar.”

Sergio Brio zou dus naar eigen zeggen zijn ontslag zelf ingediend hebben. Bij Bergen zouden ze het wat graag hebben, dan waren ze niet verplicht de erg hoge ontslagpremie te betalen. Sergio Brio gaf met andere woorden wel een héél eigen versie van de feiten. (PiD/NR)

door Raoul De Groote

‘Ik werd verraden door mijn eigen volk.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content