Sinds hij bij Bergen het roer overnam verschenen er over Sergio Brio nog maar weinig positieve berichten. Na de winstpartij tegen Westerlo wilde de Italiaan wel reageren.

“Ik heb de indruk dat sommige mensen met een lastercampagne begonnen zijn tegen mij”, zegt hij. “Daar krijg ik stilaan genoeg van. Er wordt zomaar wat verteld. Voor de wedstrijd tegen Westerlo, bijvoorbeeld, klampten vier of vijf journalisten me aan. Geen enkele stelde een vraag naar aanleiding van de match. Dat kan je toch geen serieuze interviews noemen ? Ongelooflijk met welke vragen ze tegenwoordig afkomen.”

Zoals : vreest hij niet dat de vele testers die er op Bergen rondlopen spelers onrustig maken en de cohesie binnen de groep schaden ? Brio : “Ik heb zelf ook een beetje gevoetbald, weet je, en ik besef dan ook hoe een voetballer zich voelt bij bepaalde zaken. Maar tot dusver realiseerde ik hier nog maar één transfer, Alberto Malusci. Daarom ook praatte ik met bepaalde spelers, om hen gerust te stellen dat ze niets hoeven te vrezen, dat ze moeten aantonen dat ze beter zijn dan de testers. Bovendien komen er hier niet meer spelers testen dan bij andere clubs. Waarom, vraag ik me dan af, wordt er hier dan zoveel meer aandacht aan besteed ?”

En wat over het hardnekkige gerucht dat hij druk zou zetten op een aantal spelers, opdat ze niet meer met de pers zouden praten ? Brio: “Wie beweert nu weer zoiets ? We leven niet meer in de Middeleeuwen, hé. Ik ben het beu dat er over mij gesproken wordt alsof ik mij zou gedragen als een dictator. Ik begrijp dat journalisten vaak iets móeten schrijven – per slot van rekening werkte ik verscheidene jaren voor de televisie – maar bepaalde woorden wik je toch beter eerst, vooraleer ze in de mond te nemen. ‘Dictator’ is er daar één van, want die term staat symbool voor misdaden en ik neem het niet dat ze mij daar van betichten.”

Iets anders dan maar : hoe verklaart hij het mindere presteren van meerdere spelers in vergelijking met vorig seizoen ? Brio : “Dat klopt niet ! Alle wedstrijden van de vorige jaargang alsook die van het begin van dit seizoen bekeek ik op video. Daaruit kan ik afleiden dat de spelers zich nu méér inzetten dan vorig seizoen. Het enige verschil heet Cédric Roussel. Niemand kan het belang ontkennen van een voetballer die meer dan twintig doelpunten maakt in één competitie. Je wordt niet zomaar toevallig topscorer, hé.”

En wat is zijn mening over de zaak- Rivenet ? Brio : “Zijn verwijzing naar de B-kern heeft te maken met een gebrek aan discipline en professionaliteit. Ondanks herhaaldelijke waarschuwingen, begreep hij niet dat deel uitmaken van een groep plichten inhoudt. Uit respect voor de andere spelers kon ik zijn anarchie niet verdragen. Ik zeg het nog één keer : ik ben geen dictator, ik probeer gewoon wat regels in te voeren in verband met trainingsuren, aanwezigheid op de club en voedingsgewoontes. Die worden overal ter wereld aanvaard, waarom zou dat dan niet in België kunnen ?”

‘Ik neem het niet dat ze mij een dictator noemen.’

door Nicolas Ribaudo

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content