Twee keer al was hem door Al Jazeera tevergeefs gevraagd er trainer te worden, maar de derde keer dacht SefVergoossen : “Waarom zou ik er niet eens gaan kijken ?” Waarna de voormalige trainer van Racing Genk van de zomer een contract van één seizoen tekende in de Verenigde Arabische Emiraten.

En ?

Sef Vergoossen : “De faciliteiten zijn meer dan uitstekend. Er is een dokter, drie fysiotherapeuten, een hersteltrainer, een conditietrainer, een kee-perstrainer en drie veldtrainers, allemaal voltijds in dienst. De medische staf heeft een aparte ruimte en in de stoombaden, sauna’s, jacuzzi’s, baden voor onderwatermassage en dergelijke kan je niet met twee, maar met tien ineens. Het is ook niet één bad, maar ineens drie van elk. Ook de velden en het stadion zijn van uitstekende kwaliteit. Ik denk dat de club qua niveau moet kunnen doorgroeien naar de onderkant van de Belgische eerste klasse. Sommige spelers zijn profs, een aantal heeft er nog een baan bij. Daar moet je dan wel rekening mee houden, net zoals met de bidtijden.”

Hoe wordt het voetbal beleefd ?

“Je krijgt hier vier keer meer voetbal te zien op tv dan in Nederland of België. Al Jazeera Sports en Dubai Sports zenden elke competitiewedstrijd uit : alles wat live kan, gaat live. Gemiddeld komen bij ons vier-, vijfduizend mensen kijken, wat oploopt als het goed gaat. Abu Dhabi is een stad van een klein miljoen inwoners, wat tachtig procent van de totale bevolking is. Maar vijfenzeventig procent van de inwoners zijn buitenlanders die hier voor business zijn en niet direct belangstelling hebben voor voetbal. Maar de club maakt stappen om de achterstand op het voetbalvlak in te halen. Alleen gaat het, door het beperkte aantal spelers hier, wat trager dan in Japan bijvoorbeeld.”

Communicatie met pers, supporters, clubmensen en spelers én structuur zijn belangrijke elementen in je werkwijze. In hoeverre kan je daar in de VAE aan vasthouden ?

“Dat verloopt minder makkelijk, ja, maar de voertaal is hier na het Arabisch Engels, wat bijna iedereen spreekt, en een van de assistenten is Egyptenaar en praat Engels en Arabisch. Als het moet, kan het dus altijd via hem. Het is bovendien een groep die hard wil werken. Alleen moet je zaken wat vaker herhalen : leg je iets uit, dan moet je dat een week later nog eens doen omdat ze die basisopleiding van in de jeugd niet hebben. Qua voetbal gaat heel veel op wilskracht en fysiek vermogen, want het zijn stevige jongens. Je mag maar twee buitenlanders hebben en in bijna alle clubs zijn dat de spitsen. Verdedigend is het daarom matig en kan er veel gebeuren : je kan 3-0 voor staan en tien minuten later bij wijze van spreken 3-4 achterkomen ( lacht). Hoewel de lokale bevolking alles laat doen door buitenlanders – ze hebben vandaag geld genoeg en morgen nog meer – zijn de spelers zeker niet lui, wat misschien een beetje tegenstrijdig klinkt met de cultuur hier. Na drie speeldagen staan we gedeeld eerste met zeven punten.”

In hoeverre voldoet Al Jazeera aan het cliché dat er in de Arabische wereld na twee nederlagen van trainer gewisseld wordt, denk je ?

“Die gang van zaken is hier niet vreemd, maar schijnbaar is hier een trainer nog nooit tussentijds ontslagen. Misschien hoort dat bij de status van deze club, die weer wil aansluiten bij de top. Er is een Australische interim-manager gekomen die de club momenteel doorlicht en die in dezelfde richting denkt als wij ( assistent Dwight Lodeweges en technisch directeur Rob Baan, nvdr). Wat voor een aantal mensen hier wel een schok is omdat ze grotere stappen moeten nemen dan ze gewend zijn. Dat jongeren in de academie gezet worden omdat ze nog drie, vier jaar nodig hebben om er te staan, is een cultuurschok voor ze. Ook dat ze buitenlanders over het algemeen veel betalen en de lokale bevolking minder is een cultuur die je moet omslaan. Maar de club is heel sterk in ontwikkeling en dat was voor mij het belangrijkste : dat ik het gevoel krijg dat mijn ideeën worden opgepakt. Ik heb er nog geen minuut spijt van gehad.”

Raoul De Groote

‘Je moet zaken wat vaker herhalen.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content