“Ik kijk eigenlijk in het algemeen weinig naar tv”, vertelt zeiler Sébastien Godefroid, die samen met Carolijn Brouwer in de Tornadoklasse een medaille wil veroveren op de OS volgend jaar in Peking. “Wij vertoeven dikwijls in het buitenland. Dan rest er ons weinig tijd om uren voor die beeldbuis te zitten. Dan verkies ik liever het gezelschap van vrienden in een openbare drankgelegenheid, waar misschien ook de tv aanstaat.”

Zijn eigen sport krijgt weinig media-aandacht. “Ergens begrijpelijk, maar ook jammer”, stelt de winnaar van de zilveren medaille in de FINN-klasse op de OS van Atlanta in 1996. “Zeilen kan best interessant zijn op tv, met de nodige animatie erbij. In Nieuw-Zeeland is het een nationale sport. Daar brengen ze dat ook perfect in beeld, maken ze optimaal gebruik van virtuele realiteit – computerbeelden met de positie van de boten en de windrichting – en deskundige commentatoren. Bij ons zijn er toch nog weinig mensen die mijn favoriete spelletje echt goed begrijpen. Het gebeurde hier wel al eens dat de start voor de finish werd genomen. (grijnst) Dan zit je met een fundamenteel probleem en moet je ook niet denken dat Jan Modaal die beelden interessant zal vinden.”

Atletiek kan de 36-jarige topsporter wel boeien. “Dat leent zich gewoon heel makkelijk om naar te kijken, zeker als er Belgen in voorkomen”, beaamt Godefroid. “Dan wordt het superinteressant. Kim Gevaert en Tia Hellebaut, dat is gewoon wereldtop. Hun race wil ik dan ook graag zien. Voor de rest volg ik ook de formule 1 en de motorsport. Mechanische sporten, dat blijft iets voor jongens, hé. Maar daar heb ik niet echt een favoriet.”

Godefroid vindt voetbal dan weer helemaal niks. “Niet leuk”, stelt hij. “Het heeft dikwijls nog weinig met de sport te maken. Veel showgedoe. Vooral het toneelspelen van de voetballers, met Schwalbes en onterechte fouten uitlokken, blijf ik echt verachtelijk vinden. Het is waarschijnlijk een deel van die sport, maar ik vind het echt niet tof. Zeker als je bij herhalingen achteraf merkt dat het allemaal komedie is. Sport gaat voor mij juist over de manier waarop je mekaar met gelijke wapens gaat uitdagen. Dan bekoelt mijn interesse ook heel snel.”

Ook tegenover wielrennen staat Godefroid heel sceptisch. “Bij elke prestatie overheersen toch de twijfels.” Triatlon kan hem meer bekoren. “Spectaculair, een heel mooie en complete sport”, oordeelt hij. “Er is niet alleen meer verscheidenheid, maar daar spreek je over echte atleten, die meerdere disciplines beheersen. Ik heb de indruk dat het er nog zuiver aan toegaat.” S

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content