Dinsdag 25/09

Wie zou als eerste het woord ‘project’ in het voetbal binnen gesluisd hebben? Was het Glen De Boeck of iemand anders? Project. Een trainer gaat niet meer naar een ploeg om zijn mannen zo veel mogelijk matchen te helpen winnen, of desnoods verliezen indien dat meer winst oplevert bij Unibet, nee, hij gaat voor… blaast op de schalmei… het project!

Onder ‘project’ verstaat een trainer: het eerste jaar er net in blijven, het tweede jaar ook er net in blijven, dat is allemaal in de ontwikkelingsfase van het project ingecalculeerd, dan een voortijdige contractverlenging om het project te vervolmaken, en dan het derde jaar halfweg met 2 op 45 ontslag met uitbetaling van twee en een half seizoen resterend salaris. Dan naar een andere club voor het volgende project.

De term is ondertussen gemeengoed en gemeenplaats. Elimane Coulibaly in de vorige S/VM: ‘Cercle Brugge belde mij ook, maar ik was meer aangetrokken door het project van Beerschot.’ Men hoort het den Elimane zo zeggen. De feiten, en zeker de stand in de Jupiler Pro League, geven hem voorlopig geen ongelijk. Al denkt ex-woordvoerder Frank Van Laeken daar één bladzijde verder anders over: ‘De vraag is of er nog veel bekwame mensen gaan denken: fijn project, daar stap ik in.’

Voor alle zekerheid even op internet gecheckt of Glen De Boeck met 1 of 2 n-en wordt geschreven, en wat zien we bij LinkedIn: ‘Glenn De Boeck, Project Manager at ABN Amro.’ Nu mogen ze ons veel wijsmaken, maar niet dat ook dit toeval is.

Het wordt tijd dat ze in het voetbal het voorbeeld van de politiek volgen, en hun ‘project’ vervangen door ‘een verhaal’.

Woensdag 26/09

Voor dat project van Patrick Vanoppen, dat dus anders wordt geëvalueerd door Elimane Coulibaly dan door Frank Van Laeken, suggereren wij graag een ideetje dat wij vandaag in De Standaard lazen: De spelers van Lokomotiv Plovdiv uit Bulgarije moeten samen met hun trainer aan de leugendetector. De voorzitter wil zo weten wie zich heeft laten omkopen bij de 0-1-nederlaag tegen Botev Varsa, de laatste in de stand. ‘Iedere ploeg kan al eens verliezen, maar niet tegen Botev Varsa’, aldus voorzitter Veselin Mareshki.’

Met dat laatste heeft hij uiteraard een punt. Op het Kiel kunnen ze niet achterblijven sinds deze innovatie haar intrede in het wereldvoetbal heeft gedaan. In het bureau van Chris Van Puyvelde is nu toch plaats genoeg. Naar men ons vertelt, hebben de commerciële medewerkers van de club van beer en rat inmiddels al geïnformeerd naar de prijzen bij de grootste fabrikant van leugendetectors, de nv Sint-Thomas. En of ze geen korting konden krijgen als die tegen AA Gent met zijn naam op de paars-witte shirts zou staan. Kregen tot hun verbazing Eddy Wauters aan de lijn.

Donderdag 27/09

Iemand een idee wie de anonieme topvoetballer uit de Premier League is, die vorige week in dit geliefde blad uit de biecht klapte over seks en drank en drugs in het voetbal? En dan had hij het niet over de perstribune, al zou men uit de drie geciteerde kwalificaties die indruk kunnen opdoen. Vincent Kompany was het alvast niet, want er stond niets in over SOS Kinderdorpen of hoe een betere wereld voor eenieder te maken.

Het was nochtans wel een intellectueel. Wij lezen: ‘ Op Anfield Road, in de spelerstunnel net voor een match tegen Liverpool, overviel me plots een geur die een herinnering opriep zoals Marcel Proust het beschreef in A la Recherche du Temps Perdu.

Zo, dat is wel wat anders dan Jelle Van Damme: ‘En als je zulke vragen begint te stellen, pas op hé manneke.’ Zoiets heeft Marcel Proust nooit geschreven. Komt meer uit een boek van Dimitri Verhulst.

Probeert u zich dat nu eens in te beelden: een voetballer die zich te buiten is gegaan aan seks en drugs en wat was het derde, drank, een type Paul Gascoigne om hem niet te noemen, met het beschavingspeil van een holenmens, die dan tegenover de interviewer zit en zegt: ‘ In de spelerstunnel van Liverpool overviel me plots een geur die een herinnering opriep zoals Marcel Proust het beschreef in A la Recherche du Temps Perdu.

Bon, men mag veel domheid van de lezer verwachten, anders kocht hij geen boek en nog minder een magazine, maar ook daaraan zijn grenzen. Uw Scout heeft niet verder gelezen dan die eerste paragraaf. Dat hele verhaal is uit de duim gezogen. Vermoedelijk die van Marcel Proust.

DOOR KOEN MEULENAERE

“Zoals Marcel Proust beschreef”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content