In het begin van het seizoen scoorde Adnan Custovic met de ogen dicht voor Moeskroen. Maar de Bosnische aanvaller ondervond net als zijn ploeg moeilijkheden om dat hoge niveau aan te houden. Niet alleen verloor hij de gouden bal aan de Nigeriaan Patrick Babatunde Ogunsoto van Westerlo, vooral het geblesseerd uitvallen van zijn spitsbroeder Demba Ba verklaart voor een deel waarom Custovic de laatste weken minder gemakkelijk de weg naar de netten vindt. “Ik ben sowieso geen individualist”, stelt de beminnelijke Bosniër in het Frans. “Me volledig voor het team geven staat altijd voorop. Voetbal is en blijft een ploegsport. Zonder de hulp van je ploegmaats kan je geen succes behalen. Bij mij komt nooit de gedachte op dat ik door meer doelpunten te maken mijn eigen marktwaarde kan verhogen. Natuurlijk hoop ik nog die speciale trui te kunnen afpakken van Ogunsoto, want ik was fier dat ik die mocht dragen. Het is niet alleen een persoonlijke beloning, maar vooral ook een bewijs dat de ploeg goed draait.”

Custovic heeft er geen moeite mee te erkennen dat hij in een mindere periode zit. “De afwerking lukt niet meer zo vlot. Sinds de wedstrijd op FC Brussels vraagt de trainer me ook dat ik mijn verdedigende taken zeker niet verwaarloos. Want om punten te verzamelen moeten we uitgaan van een goede defensieve organisatie. Dan moeten de aanvallers als eersten die druk zetten. Daardoor verlies ik wat frisheid in mijn spel. Maar dat wil ik niet inroepen als excuus. Het heeft ook te maken met vertrouwen. Bij de competitiestart vlogen nagenoeg al mijn vrije trappen binnen, nu niet meer.”

Hij hoopt op een snelle terugkeer van Demba Ba, die revalideert van een scheenbeenbreuk, die hij eind augustus opliep in het competitieduel tegen SV Roeselare. “Hij is misschien de ontbrekende schakel in onze aanval”, denkt Custovic. ” Bertin Tomou kan de bal goed bijhouden, wij konden gemakkelijk rond hem zwerven en voor de verrassing zorgen. Het is geen toeval dat ik vijf keer scoorde toen Demba nog meespeelde. Het samenspel tussen ons drie verliep perfect. Vanaf januari willen we weer samen brokken maken.”

Custovic ligt dan wel nog tot 2009 onder contract, door de weinig rooskleurige financiële situatie en het opstappen van voorzitter Edward Van Daele is het niet zeker dat hij die periode uitdoet bij Moeskroen. “Ik ben wat ongerust”, geeft hij toe. “Want al bijna twee jaar horen we hetzelfde refrein : ‘We zoeken naar een oplossing, maar slagen er niet in om een mirakel te verrichten.’ Ik kan niet klagen, werd altijd correct betaald. Maar toch begint het te knagen. Als het bestuur me tijdens de winterstop wil verkopen om extra inkomsten te genereren voor het voortbestaan van de club, vertrek ik. Het zou jammer zijn, want ik voel me hier perfect thuis. Van integratieproblemen was er nooit enige sprake. Liever wil ik Moeskroen nog een pak diensten bewijzen door veel te scoren.”

DANIEL DEVOS

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content